Till innehåll på sidan

Hushållens boende 2022

Hushållens boende 2022

Statistiknyhet från SCB 2023-04-19 8.00

Vid utgången av 2022 var småhus med äganderätt den vanligaste boendeformen i Sverige följt av hyresrätter i flerbostadshus och flerbostadshus med bostadsrätt. Den genomsnittliga bostadsarean i Sverige vid utgången av 2022 var 42 kvadratmeter per person.

Den 31 december 2022 fanns det 4 883 800 hushåll i Sverige, vilket var en ökning med 52 000 hushåll eller cirka 1 procent jämfört med året innan. Hushållens vanligaste boendeform var småhus med äganderätt, 39 procent av hushållen, följt av flerbostadshus med hyresrätt, 29 procent, och flerbostadshus med bostadsrätt, 21 procent.

Under året ökade antalet hushåll i alla boendeformer förutom i boendeformen övrigt boende. Ökningen var något större i boendeformerna hyres- eller bostadsrätt i flerbostadshus. Den relativt största ökningen under 2022 hade boendeformen specialbostäder.

Antal hushåll efter boendeform 31 december 2021–2022

Diagram

Drygt hälften av hushållen i 12 av 21 län bor i småhus

I samtliga län, förutom Stockholms län, var småhus oavsett upplåtelseform den vanligaste boendeformen. I Stockholms län var flerbostadshus med bostadsrätt vanligast, 38 procent av hushållen, följt av flerbostadshus med hyresrätt, 29 procent.

I 12 av 21 län hade minst hälften av hushållen boendeformen småhus oavsett upplåtelseform. I Hallands län var andelen högst, 59 procent av hushållen. Lägst andel hushåll boende i småhus var det i Stockholms län, 26 procent.

Andel hushåll efter boendeform per län 31 december 2022

Diagram

Ensamstående kvinnor bor främst i hyresrätter i flerbostadshus

Boendeformen skiljer sig mellan olika typer av hushåll. Hushållstyperna sammanboende och övriga hushåll, med eller utan barn, bor främst i småhus. Högst andel boende i småhus oavsett upplåtelseform hade sammanboende med två barn, 72 procent. Ensamstående, med eller utan barn, bor däremot främst i flerbostadshus med hyresrätt. Det finns dock en tydlig skillnad mellan könen. För ensamstående män 65 år eller äldre utan barn och ensamstående män med barn 0–24 år var småhus oavsett upplåtelseform den vanligaste boendeformen.

Drygt hälften av de ensamstående männen med barn 0–24 år hade boendeformen småhus oavsett upplåtelseform. I motsvarande grupp för kvinnor bodde hälften av hushållen i flerbostadshus med hyresrätt. Lägst andel i boendeformen småhus oavsett upplåtelseform, 14 procent, hade gruppen ensamstående kvinnor yngre än 65 år utan barn.

Andel hushåll efter typ av hushåll och boendeform, 31 december 2022

Diagram

Störst bostadsarea per person i småhus med äganderätt

Den genomsnittliga bostadsarean i Sverige vid utgången av 2022 var 42 kvadratmeter (kvm) per person vilket är oförändrat jämfört med 2021. Hushåll boendes i småhus med äganderätt var vid utgången av 2022 i genomsnitt störst, 2,6 personer per hushåll, samtidigt som de hade den största bostadsarean per person, 48 kvm per person. Personer boende i småhus med bostads- eller hyresrätt hade mindre utrymme, 41 respektive 40 kvm per person. Boende i flerbostadshus med hyresrätt hade i genomsnitt 35 kvm per person vilket var fem kvm per person mindre än för de som bodde i flerbostadshus med bostadsrätt. Minst genomsnittlig bostadsarea hade boende i specialbostad, så som studentbostäder och äldreboenden, 29 kvm per person.

Genomsnittlig bostadsarea per person och personer per hushåll efter boendeform, 31 december 2022

Diagram

Ensamstående män med barn bor större än motsvarande kvinnor

Störst bostadsarea per person hade enpersonshushållen och då främst hushållstypen ensamstående 65 år eller äldre utan barn. Den genomsnittliga bostadsarean för ensamstående män 65- år utan barn var vid utgången av 2022, 80 kvm per person medan bostadarean var något mindre för motsvarande grupp kvinnor, 78 kvm per person. Yngre ensamstående män och kvinnor utan barn hade mindre bostadsarea än de äldre vilket till största del kan förklaras av att en lägre andel bodde i småhus och en högre andel bodde i hyresrätter i flerbostadshus.

Av flerpersonshushållen hade sammanboende utan barn den största bostadsarean, 52 kvm per person. Hushållstypen ensamstående män med barn 0–24 år hade i genomsnitt 9 kvm per person större bostadsarea än ensamstående kvinnor med barn 0–24 år. Det kan till största del förklaras av att de ensamstående männen med yngre barn oftare bor i småhus medan ensamstående kvinnor med yngre barn i högre utsträckning bor i hyresrätt i flerbostadshus. Även att den genomsnittliga hushållstorleken är något större för ensamstående kvinnor med barn är en del av förklaringen.

Drygt 7 av 10 sammanboende med två barn 0–24 år bor i småhus. Trots att småhus generellt har större bostadsyta än andra hustyper har dessa hushåll endast en bostadsarea på i genomsnitt 30 kvm per person. Det förklaras främst av att bostadsytan delas av fyra personer.

Genomsnittlig bostadsarea per person efter hushållstyp, 31 december 2022

Diagram

Minst bostadsarea per person i Stockholms län

I genomsnitt har hushållen i Stockholms län den minsta bostadsarean per person, 37 kvm per person. Det beror på att andelen hushåll i småhus med äganderätt är lägst i landet. Småhus med äganderätt var den vanligaste boendeformen i 266 av 290 kommuner. Av de 24 kommuner där andra boendeformer var vanligast ligger 10 kommuner i Stockholms län. Lägst andel småhus med äganderätt hade Solna, Sundbyberg och Stockholm där färre än 10 procent av hushållen bodde i småhus med äganderätt. I genomsnitt hade hushållen i Kalmar län, Värmlands län och Västernorrlands län den största bostadsarean, 47 kvm per person. Bland kommunerna hade hushållen i Sundbybergs kommun i genomsnitt den minsta bostadsarean, 33 kvm per person, och Ydre kommun hade den största bostadsarean, 55 kvm per person.

Genomsnittlig bostadsarea per person och max/min kommun efter län, 31 december 2022

Diagram

Stora skillnader mellan personer med svensk och utländsk bakgrund

Den 31 december 2022 hade drygt var fjärde person i befolkningen utländsk bakgrund. Det finns stora skillnader i boendet mellan personer med utländsk bakgrund och personer med svensk bakgrund. Drygt hälften av alla personer med svensk bakgrund hade boendeformen småhus med äganderätt. För personer med utländsk bakgrund var hyresrätter i flerbostadshus vanligast, 44 procent. Totalt hade 46 procent av alla boende i flerbostadshus med hyresrätt utländsk bakgrund.

Andel personer med svensk/utländsk bakgrund efter boendeform, 31 december 2022

Diagram

Definitioner och förklaringar

Statistiken baseras på Registret över totalbefolkningen som grundar sig på uppgifter om folkbokförda personer som Skatteverket lämnar till SCB. Statistiken baseras även på lägenhetsregistret som är ett nationellt register över Sveriges alla bostadslägenheter. SCB erhåller och bearbetar lägenhetsuppgifterna från Lantmäteriet för att producera löpande hushålls-, boende- och bostadsstatistik.

Boendeform

Centralt i statistiken över hushållens boende är redovisningen av personers/hushålls boendeform. Boendeform är en kombination av hustyp (småhus, flerbostadshus) och upplåtelseform (äganderätt, bostadsrätt och hyresrätt) samt specialbostad eller övrigt boende.

Specialbostäder är bostäder för äldre/funktionshindrade, studentbostäder och övriga specialbostäder.

Övrigt boende är bostäder i byggnader som inte huvudsakligen är avsedda för bostadsändamål men ändå innehåller vanliga bostadslägenheter, till exempel byggnader avsedda för verksamhet eller samhällsfunktion, samt ägarlägenheter.

Hustyp

Småhus definieras som friliggande en- och tvåbostadshus samt par-, rad- och kedjehus (exklusive fritidshus).

Flerbostadshus definieras som bostadsbyggnader innehållande tre eller flera lägenheter inklusive loftgångshus.

Upplåtelseform

Upplåtelseform avser fastighetens ägarförhållande (inte hur de boende förfogar över lägenheterna).

Äganderätt avser bostäder som ägs av en privatperson eller dödsbo. De som är folkbokförda på bostaden är inte nödvändigtvis ägare till bostaden.

Bostadsrätt avser bostäder som ägs av bostadsrättsföreningar eller bostadsföreningar. Bostadsrätt innehåller även personer som hyr sin lägenhet av bostadsrättsförening eller hyr av bostadsrättsinnehavaren.

Hyresrätt avser för flerbostadshus lägenheter som inte är ägarlägenheter och som ägs av andra ägare än bostadsrättsföreningar eller bostadsföreningar. För småhus avser det bostäder som ägs av andra ägare än fysiska personer, dödsbon, bostadsrättsföreningar eller bostadsföreningar.

Hushåll och hushållstyp

Ett hushåll består av alla personer som är folkbokförda på samma bostad. En person kan endast vara folkbokförd i en bostad. Baserat på registrerade relationer mellan personer i samma hushåll klassificeras hushållstyp. I statistiken över hushållens boende delas variabeln in i hushållstyperna:

  • Ensamstående med och utan barn
  • Sammanboende med och utan barn
  • Övriga hushåll med och utan barn

I gruppen övriga ingår till exempel hushåll med tre generationer, kompisboende och kollektiv. Även hushåll där det yngsta barnet är 25 år eller äldre ingår bland övriga hushåll utan barn.

Hushållstyperna i hushållens boende avviker något från de definitioner som används i den registerbaserade hushållsstatistiken.

Utländsk bakgrund

Avser personer som är utrikes födda eller födda i Sverige med två utrikes födda föräldrar.

Då uppgift om förälders födelseland saknas gäller följande:

  • För person född i Sverige antas förälder vara inrikes född
  • För utrikes född person antas förälder vara utrikes född

Nästa publiceringstillfälle

Statistik för 2023 publiceras i slutet av april 2024.

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

Förfrågningar

Ann-Marie Persson

Telefon
010-479 63 38
E-post
ann-marie.persson@scb.se

Lovisa Sköld

Telefon
010-479 64 74
E-post
lovisa.skold@scb.se