Till innehåll på sidan

Lediga jobb och rekryteringsbehov

Lediga jobb och rekryteringsbehov (LOR) är en ny undersökning som

  • beskriver arbetskrafts- och kompetensbehov på den svenska arbetsmarknaden
  • riktar sig till arbetsställen inom näringslivet, kommuner, regioner och statlig förvaltning, oavsett storlek  
  • ersätter undersökningarna Konjunkturstatistik över vakanser, Arbetskraftsbarometern och Arbetsförmedlingens prognosundersökning
  • är obligatorisk att besvara för de företag och organisationer som väljs ut.

Instruktioner

Frågorna gäller lediga jobb, rekryteringar senaste halvåret och aktuella kompetensbehov på arbetsstället.

Observera!

  • För företag och organisationer med flera arbetsställen: Frågorna gäller det enskilda arbetsstället och inte hela företaget eller organisationen.

Tidsplan

  • Inloggningsuppgifterna skickas för första gången i mitten av april, maj eller juni.  
  • Därefter ska undersökningen besvaras en gång per kvartal, samma månad (första, andra eller tredje i kvartalet) varje gång, se nedan under Arbetsstället lämnar uppgifter för samma månad i kvartalet varje gång.
  • Svarstiden är 4 veckor.  

Vilka frågor som SCB ställer varierar under året

  • Varje kvartal ställer SCB frågor om lediga jobb på arbetsstället.
  • Under tredje kvartalet handlar frågorna även om erfarenheter av att rekrytera personal senaste halvåret, samt aktuella kompetensbehov.
  • De allra minsta arbetsställena svarar endast på frågor om lediga jobb.

Kvartal

Frågorna handlar om

Månad

Sista insändningsdag 2024

2

- Lediga jobb

April

14 maj

Maj

17 juni

Juni

15 juli

3

- Lediga jobb

- Rekryteringar

- Rekryteringar per yrke

Juli

16 augusti

Augusti

16 september

September

16 oktober

4

- Lediga jobb

Oktober

Uppdateras inom kort

November

Uppdateras inom kort

December

Uppdateras inom kort

Arbetsstället lämnar uppgifter för samma månad i kvartalet varje gång

Ett arbetsställe lämnar alltid uppgifter för samma månad (första, andra eller tredje) i kvartalet. Det första utskicket med inloggningsuppgifter styr vilken månad i kvartalet som arbetsstället kommer ingå i undersökningen framöver, se tabellen nedan.

Första utskick i mitten av…

Kommande utskick i mitten av…

april

juli, oktober, januari

maj

augusti, november, februari

juni

september, december, mars

Vanliga frågor

Måste vi lämna uppgifter till undersökningen?

  • Ja, det är en lagstadgad skyldighet att lämna uppgifterna till SCB.
  • Undersökningen är en del av Sveriges officiella statistik och därmed ett viktigt underlag för allmän information, beslutsfattare på olika nivåer och forskning.
  • De företag eller organisationer som inte skickar in uppgifter kan föreläggas med vite, det vill säga att de behöver betala en avgift. Observera att skyldigheten att lämna uppgifter kvarstår. Det innebär att ett företag eller en organisation måste lämna in uppgifterna även om det har betalat vite.  

Vad används våra uppgifter till?

Uppgifterna används för att göra statistik över

  • lediga jobb – efterfrågan på arbetskraft, matchning på arbetsmarknaden och utveckling över tid  
  • rekryteringsproblem inklusive åtgärder och konsekvenser
  • efterfrågan på arbetskraft på ett års sikt
  • arbetsgivarnas erfarenheter av att rekrytera inom olika yrken
  • rekryteringsbehov inom olika yrken.

Statistiken används bland annat av Riksbanken, Konjunkturinstitutet och andra myndigheteter, EU, regioner, högskolor samt fristående forskare.   Den används också av olika aktörer som arbetar med kompetensförsörjning, till exempel för utbildningsplanering och för studie- och yrkesvägledning.  

Vi är en kommun/region/statlig myndighet/organisation som tidigare lämnat uppgifter till KSO och KVO. Vad händer under 2024?

Undersökningen KSO upphör efter första kvartalet 2024. Kortperiodisk sysselsättningsstatistik för offentlig sektor (KSO) upphör efter första kvartalet 2024. För dem med redovisning i mars var sista svarsdag den 20 april. I stället för KSO kommer SCB att ta fram statistik baserad på arbetsgivardeklarationer från Skatteverket.

Undersökningen KVO upphör delvis under 2024

  • Kommuner, regioner och ett antal statliga myndigheter behöver lämna uppgifter för var och en av redovisningsmånaderna april–december 2024. Anledningen till att en del behöver fortsätta lämna uppgifter är att SCB behöver kunna säkra statistikens kvalitet i övergången från KVO till LOR. Tidsplan för KVO finns på scb.se/KVO.
  • Övriga arbetsgivare som ingått i KVO var med för sista gången under första kvartalet 2024. För dem med redovisning i mars var sista svarsdag den 20 april.

Den nya undersökningen LOR skickas ut för första gången under andra kvartalet 2024.

Vi är ett företag/arbetsställe som tidigare lämnat uppgifter till KSP och KVP. Vad händer under 2024?

Undersökningarna KSP och KVP upphör efter första kvartalet 2024.
Kortperiodisk sysselsättningsstatistik för privat sektor (KSP) och Konjunkturstatistik över vakanser (KVP) upphör efter första kvartalet 2024. För dem med redovisning för mars var sista svarsdag 20 april. I stället för KSP kommer SCB att ta fram statistik baserad på arbetsgivardeklarationer från Skatteverket.

Den nya undersökningen LOR skickas ut för första gången under andra kvartalet 2024.

Varför behövs en ny undersökning?

Det finns två skäl:

  • Det ena skälet är att minska den totala tiden som företag och organisationer lägger på dessa undersökningar. I LOR ingår färre arbetsställen, och de lämnar uppgifter till oss vid totalt sett färre tillfällen än idag. Frågorna är också enklare och totalt sett färre att besvara än i dagens undersökningar.
  • Det andra skälet är att ge mer användbar statistik över arbetsgivarnas efterfrågan på arbetskraft. LOR ger statistik som i större utsträckning går att redovisa efter bransch och region, samt bättre statistik över rekryteringsproblem och kompetensbrister.

Varför använder ni inte platsannonsdata från Arbetsförmedlingen i stället?

Platsannonsdata räcker inte eftersom statistiken, enligt EU-förordningar, även måste omfatta lediga jobb som inte har annonserats, där arbetsgivaren har försökt att rekrytera på andra sätt. Det kan till exempel vara att kontakta tidigare anställda, höra sig för bland vänner och bekanta, eller rekrytera via rekryteringsföretag.

Vilka arbetsställen ingår i undersökningen och hur länge?

Under andra kvartalet 2024 ingår 23 400 arbetsställen i LOR. Arbetsställena finns inom alla slags verksamheter i näringslivet, kommuner, regioner och statlig förvaltning.

  • Alla arbetsställen med 200 anställda eller fler enligt SCB:s företagsregister ingår i undersökningen.
  • Vilka arbetsställen som därutöver ingår avgörs av slumpen. För arbetsställen inom en och samma näringsgren ökar sannolikheten att ingå med arbetsställets storlek.
  • Ett arbetsställe ingår vanligen i undersökningen under flera år i rad, men delar av urvalet förnyas årligen. Hur lång tid varje arbetsställe finns med i urvalet beror främst på arbetsställets näringsgren och storlek.

Mejla oss på Insamling.LOR@scb.se om ni vill få en översikt över vilka av era arbetsställen som ingår i urvalet för kommande insamling.

När får vi veta vilka månader vi ska besvara undersökningen?

Vilka månader som arbetsstället ska lämna uppgifter för styrs av månaden för första utskicket med inloggningsuppgifter. Se ovan under Arbetsstället lämnar uppgifter för samma månad i kvartalet varje gång

Vad är arbetsställe?

  • Ett arbetsställe är varje adress, fastighet eller grupp av närliggande fastigheter där företaget eller organisationen har verksamhet och anställda (både hel- och deltidsanställda).
  • Det är företaget eller organisationen (dvs. kommunen, regionen etc.) som rapporterar sina arbetsställen till SCB.
  • På denna sida kan ni se ert företags eller er organisations arbetsställen och vilka Cfar-nummer de har: Sökfunktion för Cfar-nummer

Rekrytering av personal till tillfälliga arbetsplatser (t.ex. byggarbetsplatser) och verksamhet som bedrivs utanför ett arbetsställe (t.ex. hemtjänst) rapporteras av det arbetsställe inom företaget/organisationen där verksamheten närmast administreras ifrån eller där arbetsledningen finns.

Varför ska vi lämna uppgifter för ett visst arbetsställe, i stället för hela företaget eller organisationen?

  • Företag och organisationer med mer än ett arbetsställe har ofta arbetsställen i olika regioner eller inom olika branscher.
  • Det som undersökningen handlar om – efterfrågan på arbetskraft, rekryteringsproblem och kompetensbrister – varierar ofta mellan olika branscher och mellan olika delar av landet.
  • För att kunna beskriva skillnader mellan t.ex. branscher på ett bra sätt behöver SCB samla in uppgifterna per arbetsställe.
  • I de flesta fall är det på arbetsstället som de faktiska rekryteringarna sker. Frågeformuläret besvaras därför lättast av rekryterande chefer, rektorer, eller en regional/lokal HR-funktion.

Vad innebär det att ni skickar undersökningen direkt till arbetsställena?

  • Kommuner, regioner, myndigheter och organisationer: Vi skickar LOR till ett urval av arbetsställen inom kommuner, regioner, myndigheter och organisationer, det vill säga direkt till skolor, vårdboenden, sjukhus, administrativa enheter etc.
  • Företag: Vi skickar LOR till varje enskilt arbetsställe i urvalet om företaget har fler än ett arbetsställe.

Mejla oss på Insamling.LOR@scb.se om ni vill få en översikt över vilka av era arbetsställen som ingår i urvalet för kommande insamling.

Vem skickar ni undersökningen till?

  • Om SCB har information om en kontaktperson (från de tidigare undersökningarna KVO, KVP eller Arbetskraftsbarometern):
    Första utskicket med inloggningsuppgifter mejlar vi till den första kontaktpersonen i listan (om det finns fler än en).
  • I annat fall skickar vi undersökningen direkt till arbetsställena med post, adresserad till ”Personal/HR-ansvarig” eller ”Rektor” för skolor och förskolor.
  • Kommande utskick mejlar SCB till den som arbetsstället har angett som kontaktperson på första sidan i frågeformuläret. Arbetsstället kan alltså själv bestämma vem vi ska mejla utskicken till.

Hur ändrar vi vem SCB skickar undersökningen till?

  • Efter inloggning ändrar ni enkelt kontaktperson på förstasidan i frågeformuläret.
  • Det går också bra att mejla Insamling.LOR@scb.se och ändra kontaktperson. Uppge då namn, e-postadress och vilket SCB-id eller Cfar-nummer det gäller.

Vi kan inte lämna uppgifter för just detta arbetsställe, utan bara för en större del av företaget eller organisationen. Hur gör vi?

För att statistiken ska bli rätt är det viktigt att SCB får in uppgifter för varje enskilt arbetsställe. Vi är dock medvetna om att det ibland kan vara svårt. Kontakta oss om ni har svårigheter att lämna svar per arbetsställe så hjälper vi er!

Det finns flera olika verksamheter på adressen eller i arbetsställenamnet. Vilken verksamhet är det som ska besvara undersökningen?

  • Svaren ska gälla rekryteringar till all verksamhet på den aktuella adressen, som är kopplad till det Cfar-nummer som står i utskicket.
  • Om verksamheten är stor, eller om flera olika verksamheter bedrivs på samma adress, kan ni behöva samarbeta inom organisationen för att lämna uppgifter för det aktuella arbetsstället.
  • Kontakta oss om ni behöver hjälp, t.ex. med att förstå vilket arbetsställe som uppgifterna ska gälla.

Kan vi få längre tid på oss att lämna uppgifterna?

Om ni inte hinner skicka in uppgifterna till sista svarsdatum – kontakta oss. Oftast är det möjligt att förlänga svarstiden en till två veckor. Kom ihåg att ange vilket arbetsställe (CFAR-nummer) det gäller i kontakten med oss.

Ta del av den färdiga statistiken

  Den första delpubliceringen är planerad till 4 september 2024.  

Juridisk information

Uppgiftsskyldighet föreligger enligt lagen (2001:99) om den officiella statistiken. Statistiken regleras även av förordningen (2001:100) om den officiella statistiken och SCB:s föreskrifter om uppgifter till statistik om lediga jobb och rekryteringsbehov (SCB-FS 2024:10).

Uppgifterna som lämnas skyddas enligt 24 kap. 8 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Vid publicering kommer inga enskilda företag/arbetsställen att kunna identifieras. Samråd har skett med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Näringslivets Regelnämnd (NNR).

Kontakta oss

Uppgiftslämnarservice

Telefon
010-479 60 65
Öppettider:
Vardagar: 09:00-16:00
Lunchstängt: 12:00-13:00

Kortadress till denna sida: https://www.scb.se/lor