På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Miljöräkenskaper

Nästa publicering: 2016-10-06

Miljöräkenskaper beskriver samband mellan miljö och ekonomi. Det utgår från branscher, hushåll och offentliga myndigheter. De områden som hittills ingår är utsläpp till luft och vatten, avfall, energianvändning, materialflöden, kemikalier, miljöskyddskostnader, miljöföretag, miljöskatter och miljösubventioner samt naturresurser.

Visa mer

Tabeller och diagram

Utvalda tabeller och diagram

Visa alla
Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

Utsläppen av växthusgaser ökar under årets första kvartal och har inte varit på en så hög nivå sedan första kvartalet 2013. Ökningen ses framför allt inom el- gas- och värmeverk, pappers- och pappersvarutillverkning och i transportbranschen. En förklaring till att utsläppen ökar från el- gas- och värmeverken är ökad användning av fossila bränslen.

Läs hela statistiknyheten
Rapporter

Titel
Typ
Datum
Visa alla
Artiklar

Miljöräkenskaper kan visa vägen till en grön ekonomi

I rapporten "Making the environment count" presenteras för första gången miljöräkenskaper för Norden i samlad form. Den visar att i de nordiska länderna växer BNP samtidigt som utsläppen av koldioxid minskar.

Svenska utsläpp på låg nivå

Utsläppen av växthusgaser i Europa är inte jämnt fördelade mellan länderna, även när hänsyn tas till befolkningens storlek.

Trafiken störst bland hushållens utsläpp av växthusgaser

Nästan 80 procent av hushållens utsläpp av växthusgaser kommer från vägtrafiken. Modern teknik och nya drivmedel får ett begränsat genomslag eftersom bilåkandet samtidigt ökar.

Utsläppen av koldioxid ligger stilla trots ökad tillväxt

Tidigare har kurvorna över koldioxidutsläpp i princip följt ut­veck­lingen av Bruttonationalprodukten (BNP). Men sedan början av 1990-talet har sambandet till viss del brutits i Sverige, och utsläppen ligger ganska stilla trots att ekonomin växer. Förklaringen är bland annat förbättrad uppvärmning, ökad tjänsteproduktion och mer miljövänliga bränslen.

Fler artiklar

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Utsläpp till luft - Kvartal

Utsläpp till luft - År

Miljömotiverade subventioner

Materialflödesräkenskaper

Miljöskatter

Miljösektorns omfattning

Kemikalieindikatorer

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Kontakta oss

010-479 40 00

miljorakenskaper@scb.se

Kortadress : http://www.scb.se/mi1301