Till innehåll på sidan

Pressmeddelande

Konjunkturklockan visar läget i ekonomin

Senast uppdaterad: 2022-10-17

På väg mot lågkonjunktur? Med hjälp av SCB:s nya visualiseringsverktyg Konjunkturklockan kan du följa utvecklingen i den svenska ekonomin.

Det finns flera sätt att följa utvecklingen i Sveriges ekonomi. Ett är att använda SCB:s nya visualiseringsverktyg Konjunkturklockan.

Verktyget samlar viktiga ekonomiska indikatorer som exempelvis sysselsättning, export och hushållskonsumtion. Det kan ge en snabb bild av det ekonomiska läget och visa utvecklingen under längre perioder.

– Syftet är att på ett överskådligt sätt visa hur läget i den svenska ekonomin ser ut och hur konjunkturen förändras över tid, säger Johannes Holmberg, projektledare för Konjunkturklockan på SCB, och fortsätter:

– Konjunkturklockans användare kan själv klicka sig fram eller använda verktygets uppspelningsfunktion för att se hur indikatorerna rör sig månad för månad.

Totalt samlas 14 indikatorer i Konjunkturklockan. De har olika symboler och placeras i en bild med rutor som visar fyra faser i konjunkturcykeln. Om man liknar verktyget vid en vanlig klocka motsvarar klockan 12 toppen på högkonjunkturen och klockan 6 botten på lågkonjunkturen. I augusti började allt fler indikatorer närma sig klockan 6.

Konjunkturklockan i augusti 2022
konjukturklockan nr 1.png
konjunkturklockan 2.png

Vissa indikatorer är mer ledande i konjunkturcykeln. Hushållens konfidensindikator har till exempel befunnit sig i recessionsfasen i ett par månader. Sysselsättningen däremot är mer eftersläpande, den indikatorn befinner sig fortfarande i expansionsfasen.

– Det viktigaste i konjunkturklockan är helheten. De enskilda indikatorernas rörelse bör tolkas med försiktighet. Värdena uppdateras en gång per månad och vid varje uppdatering kan även tidigare värden påverkas, säger Johannes Holmberg.

Fakta: Om konjunkturklockan

Konjunkturklockan visar konjunkturläget och riktningen i den svenska ekonomin. Den består av 14 indikatorer, 12 är statistik från SCB och 2 är från Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer.

Länkar

SCB:s konjunkturklocka

Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv nr 10 (pdf)

Fördjupningsartikel Konjunkturklockan

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB

Prenumerera på pressmeddelanden från SCB

Bevaka nyheter från SCB

Etiketter