Till innehåll på sidan

Pressmeddelande

Nu publicerar SCB detaljerad statistik om befolkningens inkomstkällor

Senast uppdaterad: 2023-06-07

Nykvarn, Lerum och Hammarö har högst andel vuxna i arbetsför ålder som är förankrade på arbetsmarknaden, visar en rapport från SCB som bygger på helt nya tabeller i statistikdatabasen. Där finns nu uppgifter om befolkningens huvudsakliga inkomstkällor och arbetsrelaterade inkomster redovisade ner på kommunnivå.

När en individs månadsinkomst överstiger tre inkomstbasbelopp utslaget på en månad räknas personen i rapporten som förankrad på arbetsmarknaden.

– I januari i år var det gränsvärdet 18 574 kronor. Sysselsättningen hos den vuxna befolkningen i Sverige låg då på knappt 79 procent. Men andelen som kom över gränsvärdet för att räknas som förankrad på arbetsmarknaden var knappt 66 procent, säger Fredrik W Andersson, nationalekonom och analytiker på SCB.

Med vuxen avses alla personer mellan 15 och 74 år som är registrerade som ensamboende eller sammanboende i äktenskapsliknande förhållanden.

– I Nykvarn, Lerum och Hammarö klarade cirka 85 procent av den vuxna befolkningen gränsen på 18 574 kronor i januari, vilket är de högsta andelarna i landet.

I andra änden av listan med samtliga kommuner hamnar Perstorp (67 procent), Högsby (66) och Lund (65).

– Men kommunerna i botten skiljer sig åt. Lund är en universitetsstad, medan Perstorp och Högsby har en negativ sysselsättningsutveckling.

Andel vuxna som är etablerade på arbetsmarknaden (januari 2023)

  Kommun Andel  (%)
1 Nykvarn 85,5
2 Lerum 85,5
3 Hammarö 85,0
4 Gällivare 84,7
5 Härryda 84,6
[…] […] […]
286 Hällefors 67,6
287 Filipstad 67,3
288 Perstorp 66,8
289 Högsby 66,0
290 Lund 64,9

Ta del av statistik från samtliga kommuner sorterad på andel vuxna:

Individers och hushålls förankring på arbetsmarknaden (Excel)

Läs mer i rapporten:

Hur försörjer sig sysselsatta individer? (pdf)

Nya tabeller

Statistiken om individernas förankring på arbetsmarknaden bygger bland annat på två nya variabler i statistikprodukten Befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS): huvudsaklig inkomstkälla och arbetsrelaterad inkomstnivå.

Nu är det möjligt att ned på kommunnivå se hur många som får sin huvudsakliga inkomst från arbete, studier, pension, ersättning vid kort respektive lång sjukfrånvaro, föräldrapenning eller ekonomiskt bistånd. Vi redovisar även hur många som inte har någon av dessa inkomstkällor.

Med variabeln arbetsrelaterad inkomstnivå sätts varje persons förvärvsinkomst och arbetsrelaterade ersättningar i relation till gällande inkomstbasbelopp. På så vis går det att skapa sig en uppfattning om i vilken utsträckning personer är förankrade på arbetsmarknaden.

Läs mer om de nya variablerna i BAS:

Ytterligare statistik BAS med hjälp av Huvudsaklig inkomstkälla och Arbetsrelaterad inkomstnivå (pdf)

Fakta: BAS

Befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS) beskriver med hjälp av administrativa data arbetsmarknadsläget i Sverige samt utvecklingen över tid.

BAS beskriver befolkningen i åldern 15–74 år utifrån sex arbetsmarknadsstatusar: sysselsatt, arbetslös, studerande, pensionär, sjuk och övrig.

Statistiken belyser såväl hela befolkningen som mindre grupper, till exempel utifrån kön, ålder och bakgrund ner på kommunnivå.

Statistik från BAS publicerades för första gången den 31 maj 2022. Den 31 maj 2023 introducerades fler tabeller och variabler, som svarar på frågor om befolkningens inkomster och inkomstnivåer.

BAS så kallad statistik under uppbyggnad, men den planeras att redovisas som officiell statistik med start hösten 2023.

Länkar

Befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS)

Befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS) i statistikdatabasen

Hur försörjer sig sysselsatta individer? (pdf)

Ytterligare statistik BAS med hjälp av Huvudsaklig inkomstkälla och Arbetsrelaterad inkomstnivå (pdf)

Huvudsaklig inkomstkälla och Arbetsrelaterad inkomstnivå (pdf)

SCB: Vi är på väg att ta fram statistiken (SvD Debatt)

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB

Prenumerera på pressmeddelanden från SCB

Bevaka nyheter från SCB