Till innehåll på sidan

Skörd av spannmål, trindsäd och oljeväxter år 2023

Ogynnsamt väder sänkte skördeutfallet - låg skörd av vårsådda grödor

Statistiknyhet från SCB 2023-12-13 8.00

På riksnivå blev skördarna per hektar för de vårsådda spannmålsgrödorna mellan 30 och 44 procent lägre än förra året. Hektarskörden för vårvete på riksnivå är lägre än vid missväxtåret 2018. Försommartorka och sensommarregn minskade skördeutfallet, främst i de mellersta och södra delarna av landet, för vårsådda spannmålsgrödor. I Västmanlands län blev hektarskörden av vårkorn 57 procent lägre än normskörden i länet.

Årets totalskörd av spannmål beräknas till 4,2 miljoner ton, vilket är 27 procent lägre än förra årets skörd. Totalskörden är 19 procent lägre än genomsnittet för de senaste fem föregående åren, där 2018 med missväxt orsakad av torka är ett av åren. I de nordligaste länen var skördeminskningen mindre avsevärd, och i Norrbottens län blev hektarskörden av vårkorn högre än normskörden i länet. Förutsättningarna under höstbruket 2022 var goda och stora arealer höstsåddes. Utvintringsskador med glesa bestånd, och försommartorka, bidrog till minskande skördeutfall. Sensommarens mycket ostadiga väder försvårade skördearbetet och stora andelar arealer förblev obärgade på grund av översvämning, dålig etablering av grödan, eller en kombination av båda.

Stor andel obärgade arealer

I genomsnitt för hela landet beräknas preliminärt 2,3 procent av spannmålsarealen och 6,3 procent av ärtarealen vara obärgade, de största andelarna sedan 2012. För raps och rybs är den obärgade arealen 2,1 procent och för åkerbönor 3,5 procent, de största andelarna sedan missväxtåret 2018.

Raps- och rybsskörden minskade trots rekordareal

Totalskörden av raps och rybs beräknas till 315 700 ton, och är därmed 26 procent lägre än förra årets totalskörd. Hektarskörden av höstraps, som är den dominerande grödan, är 23 procent lägre än genomsnittet för de senaste fem föregående åren. Årets höstrapsareal uppgår till 112 380 hektar, vilket är den största arealen någonsin. I Gotlands län blev hektarskörden av höstraps 54 procent lägre än normskörden i länet.

Totalskörden av ärter 36 procent lägre än i fjol

Den totala skörden av ärter beräknas till 55 100 ton, vilket är 36 procent lägre än fjolårsskörden och 17 procent lägre än genomsnittet för de senaste fem föregående åren. I Kalmar län blev däremot hektarskörden av ärter i nivå med femårsgenomsnittet i länet. Totalskörden av åkerbönor beräknas till 48 800 ton, vilket är 38 procent lägre än i fjol och 13 procent lägre än genomsnittet för de senaste fem föregående åren. Hektarskördarna av ärter och åkerbönor blev 43 respektive 32 procent lägre än under 2022.

Statistikdatabaser

Tidsserier med den slutliga skördestatistiken finns tillgängliga i SCB:s statistikdatabas (www.scb.se) och i Jordbruksverkets statistikdatabas (www.jordbruksverket.se). I Jordbruksverkets statistikdatabas finns även den preliminära skördestatistiken. För en del av grödorna finns tidsserier med skördestatistik från och med år 1913.

Publikation

En mer utförlig redovisning från denna undersökning och resultat för enskilda grödor publiceras i statistikrapporten Skörd av spannmål, trindsäd och oljeväxter 2023, preliminär statistik för riket, som finns på Jordbruksverkets webbplats:

 Jordbruksverket

Nästa publiceringstillfälle

Slutliga resultat för 2023 kommer att redovisas i april 2024.

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

Jordbruksverket

Telefon
036-15 50 00
E-post
statistik@jordbruksverket.se

Förfrågningar

Ann-Marie Karlsson

Telefon
036-15 59 33
E-post
ann-marie.karlsson@jordbruksverket.se

Producent

SCB, Lantbruks- och energistatistik

Adress
701 89 Örebro

Förfrågningar

Robert Almqvist

Telefon
010-479 40 78
E-post
robert.almqvist@scb.se