Till innehåll på sidan

Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv, nr 11 2023

Svensk ekonomi i lågkonjunktur

Statistiknyhet från SCB 2023-11-15 8.00

Den svenska ekonomin krymper och SCB:s konjunkturklocka visar att det råder lågkonjunktur. Att företagen stramar åt börjar märkas allt mer på arbetsmarknaden. Arbetslösheten ökar och antalet arbetade timmar i ekonomin minskar. Försäljningen i detaljhandeln föll på nytt i september efter att nedgången avstannat under sommaren. Det framgår i SCB:s tidskrift Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv.

”Efter ett starkare juli mattades aktiviteten i den svenska ekonomin av i augusti och september då den månadsvisa BNP-indikatorn sjönk” säger Caroline Ahlstrand, nationalekonom på SCB.

Tidskriften Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv sammanfattar läget i ekonomin utifrån den ekonomiska statistiken. Dessutom är konjunkturklockan uppdaterad med ny statistik. Detta nummer innehåller två fördjupningsartiklar med pristema. Den första handlar om tjänsteprisindex för export- och importmarknaden och den andra handlar om KPI:s olika användningsområden. Innehållet i månadens nummer beskrivs i korthet nedan.

Lågkonjunktur enligt konjunkturklockan

SCB:s konjunkturklocka visar att den svenska ekonomin befinner sig i lågkonjunktur. Tio av tretton indikatorer låg under sin långsiktiga trend i september. Merparten av indikatorerna befinner sig ännu i recessionsfasen.

Här hittar du SCB:s konjunkturklocka:

Konjunkturklocka

Tio av tretton indikatorer under långsiktig trend

diagram

teckenförklaring

Tjänstepriserna ökar på export- och importmarknaden

Sedan 2020 har SCB beräknat prisindex för Sveriges export och import av tjänster. Statistiken indikerar ett relativt högt pristryck på den svenska utrikeshandeln med tjänster. Artikeln redogör för vad som mäts, varför det mäts och hur utfallet ser ut.

Tjänstepriser inom utrikeshandeln har ökat mer än inhemska tjänstepriser

Prisutveckling för tjänster på olika marknader, index 2020=100

diagram

Källa: Prisindex i producent- och importled (SCB).

KPI har många strängar på sin lyra

Konsumentprisindex (KPI) används till flera olika ändamål. Samtidigt som det är en viktig komponent för arbetsmarknadens parter i avtalsförhandling är det också grunden för den penningpolitiska målvariabeln samt ett mått som reglerar stora delar av statens budget.    

Publikation

Nästa publiceringstillfälle

Nästa nummer av Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv publiceras 2023-12-13 klockan 8:00.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

E-post
ekstat@scb.se

Förfrågningar

Johannes Holmberg

Telefon
010-479 45 11
E-post
johannes.holmberg@scb.se

Caroline Ahlstrand

Telefon
010-479 43 33
E-post
caroline.ahlstrand@scb.se

Jenny Lunneborg

Telefon
010-479 44 42
E-post
jenny.lunneborg@scb.se