Till innehåll på sidan

Fortsatt jämn tillväxt i ekonomin

Statistiknyhet från SCB 2016-12-14 9.30

Tredje kvartalet växte Sveriges ekonomi ungefär i samma takt som tidigare i år. BNP fortsatte därmed att växa långsammare än under det starka fjolåret. För första gången i år bidrog exporten till uppgången medan de fasta bruttoinvesteringarna var oförändrade. Samtidigt har hushållskonsumtionen dämpats det senaste halvåret.

Tredje kvartalet steg BNP med 0,5 procent, säsongrensat och jämfört med kvartalet innan. Ekonomin fortsatte därmed att växa i ungefär samma takt som tidigare i år. Tillväxttakten under årets tre första kvartal har i princip halverats jämfört med fjolårets ovanligt starka tillväxt på i genomsnitt 1,1 procent per kvartal. BNP har därmed återgått till en lugnare tillväxt som är i linje med hur det sett ut de senaste tio åren.

Tillväxten ökade något bland världens industriländer under tredje kvartalet, men utvecklingen i omvärlden är fortfarande måttlig. I Europa fortsatte BNP-utvecklingen att peka svagt uppåt, men tillväxten i Tyskland har försvagats under året. En ljuspunkt var dock en starkare BNP-uppgång i USA tredje kvartalet.

Varuexporten vände upp

Utrikeshandeln lämnade ett positivt bidrag till BNP-tillväxten för första gången i år, då exporten växte mer än importen. Varuexporten vände upp på bred front och även tjänsteexporten bidrog till tillväxten. Samtidigt avtog varuimporten medan importen av tjänster fortsatte att stiga.

Måttlig konsumtionstillväxt

Hushållskonsumtionen vände upp tredje kvartalet efter en svag nedgång kvartalet innan. Sammantaget har dock konsumtionen dämpats under det senaste halvåret och kvartalets ökning på 0,4 procent är lägre än de senaste tio årens genomsnitt. Transportutgifterna minskade för andra kvartalet i rad.

Inbromsning för fasta bruttoinvesteringar

De fasta bruttoinvesteringarna bromsade in tredje kvartalet och var oförändrade jämfört med föregående kvartal efter en lång period av obruten uppgång. En fortsatt stark utveckling för bygginvesteringar motverkades av en nedgång för främst investeringar i immateriella tillgångar. Nedgången bestod främst av ett fåtal transaktioner i FoU- investeringar som lyfte tjänsteexporten i motsvarande grad. Dessa transaktioner påverkade således inte BNP-tillväxten under kvartalet.

Stabil produktionsutveckling

Produktionen i näringslivet steg i ungefär samma takt som andra kvartalet. Tjänstebranscherna fortsatte att driva tillväxten även om ökningstakten var något lägre än kvartalet innan. Industrins produktionsvolym minskade marginellt medan byggproduktionen steg kraftigt.

Sysselsättningen minskade

Arbetsmarknaden försvagades något tredje kvartalet. Sysselsättningen minskade samtidigt som den relativa arbetslösheten ökade. Inom den privata tjänstenäringen, som har varit drivkraft till uppgången under senare år, minskade sysselsättningen inom flera stora branscher. Det finns dock ljusglimtar då sysselsättningen fortsatte att öka inom både byggindustrin och vård och utbildning.

Bostadsbyggandet präglar utvecklingen i byggbranschen

Detta nummer av Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv innehåller även tre fördjupningsartiklar om byggbranschen. Den första artikeln visar att det är bostadsbyggandet som har påverkat branschens tillväxt mest under de senast åren. Den andra artikeln behandlar den ökade internationaliseringen i byggbranschen och hur byggtjänster från utlandet behandlas i nationalräkenskaperna. I den avslutande artikeln beskrivs enskild näringsverksamhet inom byggbranschen.

Bruttonationalprodukten (BNP)

Diagram

Källa: Nationalräkenskaperna

Publikation

Nästa publiceringstillfälle

2017-03-15 klockan 09.30.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

Magnus Saltveit

Telefon
010-479 49 84
E-post
magnus.saltveit@scb.se