Till innehåll på sidan

Förslag på registerbaserat mått om funktionsnedsättning. Delrapportering av regeringsuppdrag 2024:2

Denna rapport är en delrapportering av det uppdrag regeringen gett SCB angående statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning.
Rapportens vänder sig, förutom till uppdragsgivaren, främst till aktörer inom funktionshinderspolitiken. Syftet är att presentera ett registerbaserat mått om funktionsnedsättning. Måttet ska ses som ett komplement till befintliga urvalsundersökningar om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning.

Ett registerbaserat mått ökar möjligheterna att analysera levnadsförhållanden för fler grupper, och på många fler områden, än vad som är möjligt med statistik från urvalsundersökningar.

SCB föreslår PIF (Personer med insatser relaterade till funktionsnedsättning), ett mått som identifierar personer som har beviljats insatser relaterade till funktionsnedsättning. Måttet kan kombineras med annan registerbaserad statistik och möjliggör analys

  • av olika åldersgrupper
  • på lokal nivå
  • av olika delgruppers situation.

Hemställan från SCB

SCB har gjort en hemställan till regeringen om ändringar i bilagan till Förordningen om den officiella statistiken för att möjliggöra behandling av känsliga uppgifter på utbildningsområdet och i jämställdhetsstatistik. Anledningen till detta är att de juridiska förutsättningarna för att behandla uppgifterna inom alla områden inte finns i dagsläget.

Serie:
LEOVR - Levnadsförhållanden övrigt
Språk:
Svenska
Urn:
urn:nbn:se:scb-2024-leovrbr2402_pdf
Statistikansvarig:
Statistiska centralbyrån
Sveriges officiella statistik:
Nej
Publicerad:
2024-02-01
Förfrågningar:

Susanne Zander

010-479 41 19

susanne.zander@scb.se