Till innehåll på sidan

Olika sätt att mäta funktionsnedsättning. Delrapportering av regeringsuppdrag 2024:3

Den här rapporten redovisar ett uppdrag från regeringen till SCB angående statistik om levnadsförhållanden för personer med funktions-nedsättning. Närmare bestämt redovisas i rapporten den del av uppdraget som handlar om att belysa skillnader mellan olika mått av aktivitets- eller funktionsnedsättning.

Rapporten riktar sig, förutom till uppdragsgivaren, även till användare av statistik om funktionsnedsättning.

Syftet med rapporten är att ge en översikt av vilka nationella urvalsundersökningar som genomförs där frågor om funktionsnedsättning ingår, samt att belysa skillnader mellan olika mått som SCB använder i olika undersökningar för statistik om personer med funktionsnedsättning. Det finns ingen enhetlig definition av funktionsnedsättning för statistikändamål, varken nationellt eller globalt. Sammantaget har det resulterat i att det finns ett förhållandevis stort antal definitioner som används i olika undersökningar.

I rapporten jämförs särskilt olika mått som ingår i samma urvalsundersökning avseende vilken population de fångar.

SCB:s slutsatser är sammanfattningsvis att de olika mått som belyses i denna rapport avgränsar gruppen med aktivitets- eller funktionsnedsättning på olika sätt och de behövs för olika syften. Samma sak gäller för ett registerbaserat mått. Ett registerbaserat mått utgör inte en ersättning för ett urvalsbaserat mått utan ska snarare ses som ett mått med olika egenskaper precis som urvalsmåtten. För statistiska ändamål är det relevant att använda olika mått för jämförelse av gruppen personer med funktionsnedsättning med den övriga befolkningen, men det är viktigt att alltid ha måttets egenskaper i åtanke vid analys och tolkning.  

Serie:
LEOVR - Levnadsförhållanden övrigt
Språk:
Svenska
Urn:
urn:nbn:se:scb-2024-leovrbr2403_pdf
Statistikansvarig:
Statistiska centralbyrån
Sveriges officiella statistik:
Nej
Publicerad:
2024-02-01
Förfrågningar:

Susanne Zander

010-479 41 19

susanne.zander@scb.se

Maria Larsson

010-479 42 39

maria.larsson@scb.se