På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

Fastighetspriser och lagfarter

Nästa publicering: 2016-05-31

Statistiken visar omsättningen på fastighetsmarknaden, samt priser och prisutveckling för fastigheter där registrering av lagfart eller inskrivning av tomträtt har gjorts. Lagfartsstatistiken är heltäckande för hela fastighetsmarknaden, medan prisstatistik redovisas för småhus, fritidshus, lantbruk, hyreshus och industrier. Inom undersökningen redovisas även heltäckande statistik över försäljning av bostadsrätter.

Visa mer

Nyckeltal för Sverige

Fastighetsprisindex, kvartal, preliminära värden

701

Index 1981=100 Kvartal 1 2016

+13 %

jämfört med motsvarande period föregående år

Fastighetsprisindex, år, preliminära värden

656

Index 1981=100 År 2015

+11 %

jämfört med motsvarande period föregående år

Visa alla

Tabeller och diagram

Visa alla

Ta fram tabeller i Statistikdatabasen

Visa alla

Läs mer

Statistiknyheter

Småhuspriserna steg med nästan 1 procent under den senaste tremånadersperioden februari – april 2016, jämfört med den föregående perioden november 2015 – januari 2016. På årsbasis, senaste tremånadersperioden jämfört med motsvarande period ett år tidigare, har priserna stigit med 11 procent.

Läs hela statistiknyheten
Böcker och rapporter

Titel
Typ
Datum
Visa alla
Artiklar

Bostadslånen på uppgång igen

Byggandet i Sverige har de senaste åren inte hängt med befolk­ningstillväxten, vilket har lett till högre priser på bostäder. I kombination med låga boräntor har det bidragit till att hushållen lånar alltmer till sitt boende. Efter en tids avmattning ökar åter ut­lån­ings­till­växten för bostadslån. Riksbanken och Finans­inspektionen bedömer dock i dagsläget inte att den finansiella stabiliteten är hotad.

Drömmen om en röd stuga med vita knutar

Sommaren är här, semestern står för dörren och många drömmer om att tillbringa sin ledighet i ett eget fritidshus på landet. Under 2011 gjorde drygt 13 700 svenskar slag i saken och investerade i ett eget fritidshus. Att förverkliga drömmen om en egen stuga på landet är ofta något man gör när man är mitt i livet.

Den svenska bolånemarknaden

Denna artikel ger en överblick över situationen på den svenska bolåne­marknaden. Hushållens skulder ökar allt mer och det är belåning till följd av bostads­köp som är den främsta orsaken. Bostads­priserna har stigit kraftigt under en lång period. Artikeln belyser hur den svenska utvecklingen ser ut i ett internationellt och historiskt perspektiv.

Om statistiken

Dokumentation

Våra statistikundersökningar dokumenteras på tre olika sätt för att beskriva olika aspekter av statistiken - kvaliteten, framtagningen och det detaljerade innehållet.

Dokumentationerna som beskriver kvaliteten är de mest lättillgängliga. De kan du använda för tolkning och förståelse av den publicerade statistiken.

De två andra sätten beskriver hur statistiken tas fram och de olika undersökningarnas detaljerade innehåll. De är mer omfattande i sina beskrivningar och vänder sig till dig som vill göra jämförelser mellan olika statistikundersökningar, eller till dig som vill göra specialbearbetningar där vår statistik ingår.

Statistikens kvalitet, Beskrivning av statistiken (BaS)

Statistikens framtagning, (SCBDOK)

Hittade du inte vad du sökte?

Kundanpassad statistik

Skräddarsydd statistik

Om den publicerade statistiken inte ger tillräcklig information har vi möjlighet mot betalning ta fram skräddarsydd statistik efter dina önskemål. Det kan t.ex. gälla tabeller för en annan regional indelning eller längre tidsserier. Det finns även möjlighet att ta fram andra mått, t.ex. kvadratmeterpriser.

Om du har frågor angående fastighetsprisstatistiken kan du gärna kontakta byggande.bebyggelse@scb.se eller 08-506 940 00 (växel, begär Fastighetspriser och lagfarter).

Kontakta oss

08-506 943 42, Niclas Sjölund

08-506 947 78, Martin Verhage

byggande.bebyggelse@scb.se
Kortadress : http://www.scb.se/bo0501