Till innehåll på sidan

7 av 10 hade etablerad ställning på arbetsmarknaden två år efter yrkeshögskoleutbildning

Statistiknyhet från SCB 2017-12-13 9.30

Av de examinerade från yrkeshögskoleutbildningar 2013 hade 69 procent en etablerad ställning på arbetsmarknaden 2015. Bland studerande som fullföljt en kompletterande utbildning eller avslutat en lång särskild kurs på folkhögskolan hade cirka 30 procent en etablerad ställning på arbetsmarknaden och 30 procent studerade året efter utbildningen.

Statistiken bygger på tre olika registerstudier där SCB undersökt etableringen på arbetsmarknaden och övergång till högre studier efter avslutade studier inom tre utbildningsformer: kvalificerade yrkesutbildning/yrkeshögskolan, lång särskild kurs på folkhögskolan och kompletterande utbildningar (numera konst- och kulturutbildningar).

I registerstudierna finns utöver övergripande statistik även resultat för de olika utbildningsinriktningarna och regional statistik. Vissa nyckeltal finns även för respektive utbildning/kurs.

Stora skillnader i andelen med etablerad ställning mellan olika inriktningar

Bland examinerade från yrkeshögskoleutbildningar med avslut 2013 hade 66 procent av kvinnorna och 72 procent av männen en etablerad ställning på arbetsmarknaden under 2015. Det fanns stora skillnader i andelen med en etablerad ställning mellan de olika utbildningsinriktningarna. Andelen med etablerad ställning var högst inom inriktningarna Samhällsbyggnad och byggteknik samt Transporttjänster. Andelen var lägst inom inriktningarna Lantbruk, trädgård, skog och fisk samt Konst och media. Det fanns även stora regionala skillnader. Andelen med etablerad ställning var högst bland examinerade från utbildningar som bedrivits i Örebro län.

Drygt 30 procent studerar vidare efter kompletterande utbildningar och särskild kurs på folkhögskolan

Inom kompletterande utbildningar (numera konst- och kulturutbildningar och vissa andra utbildningar) och inom folkhögskolan finns utbildningar som förbereder för konstnärliga studier på högskolan samt yrkesutbildningar som avser att leda till arbete.

Både bland deltagare som avslutat en lång särskild kurs inom folkhögskolan och bland de som fullföljt en kompletterande utbildning 2014 hade ungefär en tredjedel en etablerad ställning på arbetsmarknaden 2015 och en tredjedel studerade vidare på högskolan eller inom andra utbildningsformer. Skillnaderna mellan män och kvinnor var små.

Inom inriktningen Konst och media, som framförallt förbereder deltagarna inför högre konstnärliga studier, studerade ungefär en tredjedel på högskolan året efter avslutad utbildning. Inom övriga inriktningar, där de flesta utbildningarna syftar till ett yrke, hade ungefär hälften etablerad ställning på arbetsmarknaden.

Definitioner och förklaringar

Etableringsmåttet är ett registerbaserat mått som beskriver den huvudsakliga aktiviteten och anknytningen till arbetsmarknaden under ett helt kalenderår uppdelad i de sex klasserna Etablerad ställning på arbetsmarknaden, Osäker ställning på arbetsmarknaden, Svag ställning på arbetsmarknaden, Högskolestudier och Övriga studier samt Varken arbete eller studier. Måttet använts regelbundet i uppföljningar av verksamhet efter gymnasieskolan och efter högskolan.

Publikation

En mer utförlig redovisning av resultaten publiceras i temarapporterna Etablering på arbetsmarknaden efter yrkeshögskolan, Etablering på arbetsmarknaden och övergång till högre studier efter kompletterande utbildning och Etablering på arbetsmarknaden och övergång till högre studier efter folkhögskolan.

Rapporterna och tillhörande excelfiler med detaljerad statistik finns på SCB:s webbplats www.scb.se/UF0549. Där finns bland annat resultat för de olika utbildningsinriktningarna och regional statistik. Vissa nyckeltal finns även för respektive utbildning.

Analyser och statistik om befolkningens utbildning

Information om statistikens kvalitet, framställningssätt samt mest efterfrågade tabeller och diagram, med mera.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB, Enheten för statistik om utbildning och arbete

Adress
701 89 Örebro
E-post
ua@scb.se

Förfrågningar

Paula Kossack

Telefon
010-479 60 05
E-post
paula.kossack@scb.se

Robert Hansson

Telefon
010-479 65 23
E-post
robert.hansson@scb.se

Marit Jorsäter

Telefon
010-479 62 43
E-post
marit.jorsater@scb.se