Till innehåll på sidan

Redaktionellt

Nya lästips från SCB

Senast uppdaterad: 2022-12-27

Julledigt med lite tid över för läsning? Då vill vi tipsa om några texter om allt från kontanter till hallänningars syn på sina kommuner.

Statistiken speglar oss alla och på SCB vill vi att alla ska kunna ta del av den. Därför arbetar vi hela tiden med att skriva texter där vi försöker göra statistiken mer tillgänglig och begriplig. Det kan handla om allt från samhällsviktig information till kuriosa.

Här tipsar vi om åtta texter vi skrivit det senaste halvåret, som med statistikens hjälp berättar något om Sverige och oss som lever här:

Matbutikernas egna varumärken säljer tre gånger så mycket

Egna varumärken spelar en allt viktigare roll i dagligvaruhandeln. På 17 år har deras andel av livsmedelsförsäljningen i Sverige blivit mer än tre gånger så stor.
2022-11-01 • Pressmeddelande

Lägsta antalet nyfödda på hela 2000-talet i 30 kommuner

Det har fötts färre barn än på många år i Sverige under 2022. I 30 kommuner – stora som små – har antalet nyfödda aldrig varit lägre under 2000-talet.
2022-12-01 • Pressmeddelande

Befolkningen koncentreras till allt färre kommuner

Vid slutet av 2021 uppgick Sveriges folkmängd till knappt 10,5 miljoner personer. Mer än hälften av invånarna bodde i någon av de 33 folkrikaste kommunerna, vilka tillsammans utgjorde mindre än en tiondel av landets yta.
2022-08-16 • Kort analys

Användningen av kontanter ökade efter invasionen

Sedlar och mynt används alltmer sällan i Sverige. Det är bara i julhandelstider som användningen av kontanter brukar stiga tillfälligt. Men i år förändrades mönstret. Under våren ökade kontantanvändningen rejält.
2022-10-31 • Redaktionellt

Valdeltagandet sjönk i 288 kommuner

Valdeltagandet i riksdagsvalet sjönk i alla kommuner utom två. Minskningen var störst i kommuner där deltagandet redan var lågt.
2022-11-24 • Pressmeddelande

Vanligast att hallänningar rekommenderar sin kommun

Tre av fyra invånare i Halland rekommenderar sin kommun för personer som inte bor där. Men kommunal service får bättre betyg i Skåne – och det är i Jämtland invånarna upplever att de har minst problem med bråkiga personer och gäng.
2022-12-19 • Pressmeddelande

Sparräntor släpar efter när bolåneräntor stiger

På ett år har snitträntan för nya bolån stigit från 1,32 till 3,35 procent. Men räntor på hushållens spar- och lönekonton har inte riktigt hängt med i uppgången.
2022-11-28 • Redaktionellt

Vartannat sambopar bor fortfarande ihop efter tio år

En genomgång av de 95 000 par som blev sambor år 2011 visar att knappt hälften fortfarande lever ihop, tio år senare. Lika många har valt att gifta sig som att fortsätta vara sambor, men för de par som har gemensamma barn är det vanligare att ha gift sig.
2022-12-21 • Kort analys

Länkar

Sommarläsning – fem tips från SCB

Ring ut året med tio tips från SCB

Tio tips från SCB

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB

Prenumerera på pressmeddelanden från SCB

Bevaka nyheter från SCB

Etiketter