Till innehåll på sidan

Redaktionellt

Ring ut året med tio tips från SCB

Senast uppdaterad: 2021-12-30

Det är dags att ringa ut 2021 – och det gör vi med lite statistik. Under året som gått har SCB utöver rena statistiknyheter publicerat drygt 130 pressmeddelanden, nyheter och artiklar om utvald statistik. Här tipsar vi om några av dessa.

Vårt uppdrag och ständiga ambition är att göra statistiken mer tillgänglig och begriplig. Som ett led i det arbetet skriver vi artiklar och pressmeddelanden där vi lyfter allt från samhällsviktig information till ren kuriosa. I statistiken ryms nämligen otaliga historier om oss alla och världen vi lever i, och med våra texter hoppas vi kunna öppna dörrar till dessa.

Nu vill vi tipsa om några av våra texter från 2021. I ingen särskild ordning följer tio stycken som med statistikens hjälp beskriver Sverige på olika sätt:

Var tredje person läser aldrig böcker på fritiden

En del läser varje vecka, andra läser aldrig. Vår statistik visar att såväl bokförsäljningen som vuxnas läsande stadigt går nedåt i Sverige.
2021-11-01 • Redaktionellt

50-plussaren Anders kör mest nercabbat i sommar

Ser du en nercabbad bil i sommar är chansen stor att den körs av en 50-årskrisande man bosatt i södra Sverige. Mest troligt heter han också Anders och är säljare.
2021-08-03 • Redaktionellt

Samband mellan vaccintäckning och valdeltagande

I områden där relativt låga andelar av befolkningen vaccinerat sig mot covid-19 är även valdeltagandet lågt, visar en ny kartläggning från SCB. Mönstret syns såväl på kommunnivå som i områden inom kommunerna – där skillnaderna på flera håll är stora.
2021-12-09 • Redaktionellt

Bor du nära en galgbacke?

I dag bor över en halv miljon svenskar, de flesta förmodligen utan att veta om det, mindre än en kilometer från platser där personer avrättats offentligt.
2021-10-28 • Kort analys

Vi spenderar alltmer på frukt – men köper ännu mer sötsaker

Vi lägger alltmer pengar på frukt i förhållande till sötsaker – men handlar vi faktiskt nyttigare? Justerat för prisökningar har försäljningen av sötsaker ökat tre gånger så mycket som fruktförsäljningen sedan år 2000.
2021-11-19 • Redaktionellt

Så väntas Sveriges befolkning växa till 2070

Sveriges folkmängd beräknas växa med drygt två miljoner människor de närmaste 50 åren, visar SCB:s senaste befolkningsframskrivning. Mest ökar den i de äldre åldrarna.
2021-04-28 • Pressmeddelande

Sveriges politiker högre utbildade än sina väljare

Miljöpartiet och Vänsterpartiet har högst andel högutbildade politiker i riksdagen. Sverigedemokraterna har lägst. Nära tre av fyra riksdagspolitiker har en samhällsvetenskaplig, pedagogisk eller humanistisk inriktning på sina eftergymnasiala studier.
2021-01-12 • Kort analys

På Ringvägen bor det flest

Av hela Sveriges befolkning bor en miljon invånare på de 650 största gatorna i landet, där Ringvägen i Stockholm är den gata med flest boende. Samtidigt bor en halv miljon av befolkningen på gator med färre än tio personer.
2021-04-13 • Kort analys

Stora skillnader i barns tillgång till fritidshus

Ett av tre barn i Sverige har tillgång till fritidshus någonstans i landet, visar en ny kartläggning från SCB. Det är mycket vanligare bland barn med svensk än utländsk bakgrund – och skillnaderna mellan de norra och södra delarna av landet är stora.
2021-07-01 • Pressmeddelande

Antalet äldre per arbetsföra invånare ökar i Sverige

Befolkningen i pensionsålder växer i förhållande till den arbetsföra befolkningen i Sverige. Nu publicerar SCB ny statistik om hur det ser ut i samtliga kommuner – och skillnaderna är stora.
2021-12-01 • Pressmeddelande

 

Mer läsning:

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB

Efter att ha summerat det gångna året är det dags att blicka framåt. Efter nyår är det valår i Sverige. Men redan nu kan du hitta artiklar, fakta och tabeller om val och demokrati på SCB:s nya valsida.

Valet 2022

 

Länkar

Tio tips från SCB

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB

Prenumerera på pressmeddelanden från SCB

Bevaka nyheter från SCB

Etiketter

Text- och innehållsansvariga