Till innehåll på sidan

Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv, 4:e kvartalet 2019

Fortsatt dämpad tillväxt i svensk ekonomi

Statistiknyhet från SCB 2020-03-13 9.30

Den svenska ekonomin fortsatte att utvecklas svagt under fjärde kvartalet när BNP ökade med 0,2 procent i säsongrensade tal. Exporten sjönk kraftigt och var den del av ekonomin som höll tillbaka tillväxten mest. Samtidigt steg hushållskonsumtionen som drogs upp av ökade bilinköp.

Den svenska BNP-tillväxten var dämpad under hela 2019. I genomsnitt uppgick tillväxten till 0,2 procent per kvartal, vilket är en bra bit under genomsnittet för den senaste tioårsperioden på 0,6 procent. Den svaga utvecklingen under fjärde kvartalet var dock inte unik för Sverige utan BNP fortsatte att växa långsamt runt om i Europa. I EU-länderna ökade BNP med 0,1 procent jämfört med kvartalet innan, vilket var den svagaste utvecklingen under 2019. I Tyskland, Europas största ekonomi och en av Sveriges viktigaste handelspartners, var BNP oförändrad. I Frankrike och Italien var utvecklingen ännu svagare, då BNP sjönk.

Det var framför allt en lägre export som höll tillbaka det svenska BNP-utfallet under fjärde kvartalet. Nedgången följer efter sex kvartal i rad med ökad export. Importen minskade också, men nedgången i exporten var större vilket resulterade i ett negativt BNP-bidrag från utrikeshandeln.

Hushållens konsumtion fortsatte att öka för tredje kvartalet i följd och drog upp BNP-tillväxten med 0,3 procentenheter. En stor del av uppgången utgjordes av nya bilinköp. De ökade bilinköpen förklaras sannolikt av att skärpta regler för fordonsskatten började gälla från och med årsskiftet 2020.

Bruttonationalprodukten (BNP)

Procentuell förändring från föregående kvartal. Säsongrensade värden

Diagram

De fasta bruttoinvesteringarna sjönk för tredje kvartalet under året och drog ner kvartalets BNP-utveckling med 0,1 procentenheter där minskade maskininvesteringar bidrog mest till nedgången. Lagerinvesteringarna höjde BNP-utvecklingen med 0,2 procentenheter medan den offentliga konsumtionen var oförändrad jämfört med kvartalet innan.

Analysen av den senaste BNP-statistiken finns i publikationen Sveriges ekonomi - statistiskt perspektiv. Publikationen innehåller också tre andra artiklar inom området nationalräkenskaper.

BNP-indikatorn, ny statistik från Nationalräkenskaperna

Efterfrågan på allt mer aktuell ekonomisk information har ökat. Det har de senaste åren drivit på statistikbyråer i EU att utveckla metoder för tidigare sammanställning av BNP. SCB har därför utvecklat ny statistik, BNP-indikatorn, som publiceras för första gången 5 maj 2020. Det är en tidigt sammanställd indikator för den kvartalsvisa utvecklingen av BNP.

Stora skillnader i sparande mellan hushåll

SCB har deltagit i ett internationellt arbete med att ta fram statistik över sparande för olika inkomst- och hushållsgrupper enligt nationalräkenskapernas definitioner. Resultaten visar bland annat att sparandet, mellan 2008 och 2015, minskade för dem med lägst inkomster.

Nytt system jämnar ut kommunernas ekonomi

Inför år 2020 gjordes det kommunala utjämningssystemet om. Hur ser utfallet ut för våra kommuner och regioner, och hur ser förändringen i utfallet ut jämfört med år 2019? I den här artikeln redovisas utfallet samt förändringen jämfört med året innan.

Publikation

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB, Nationalräkenskaper

Adress
Solna strandväg 86
171 54 Solna
E-post
nrinfo@scb.se

Förfrågningar

Maria Schoultz

Telefon
010-479 40 74
E-post
maria.schoultz@scb.se