Till innehåll på sidan

Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv, nr 11 2022

Viss uppgång i september

Statistiknyhet från SCB 2022-11-15 8.00

Det var flera månadsindikatorer som vände upp igen i september efter nedgångar i augusti. Sammantaget innebar det att den svenska ekonomin växte under tredje kvartalet. Samtidigt visar konjunkturklockan att konjunkturen har försvagats.

”Å ena sidan visar statistiken att ekonomin gick riktigt hyggligt tredje kvartalet, efter en uppgång för produktionen av både varor och tjänster i september. Å andra sidan så visar konjunkturklockan, som baseras på den trendmässiga utvecklingen, att konjunkturen fortsätter att försvagas” säger Johannes Holmberg, nationalekonom på SCB.

Tidskriften Sveriges ekonomi – Statistiskt perspektiv sammanfattar läget i ekonomin utifrån den ekonomiska statistiken. Månadens nummer av läget i ekonomin baseras främst på statistik över september. De två fördjupningsartiklarna beskriver ny statistik på SCB. Den internationella utblicken handlar om industriproduktionen i EU efter Rysslands invasion av Ukraina. Dessutom är konjunkturklockan uppdaterad med ny statistik. Innehållet i månadens nummer beskrivs i korthet nedan.

Konjunkturklockan visar att konjunkturen är på nedgång

I samband med publiceringen av tidskriften Sveriges ekonomi – Statistiskt perspektiv görs en uppdatering av SCB:s nya konjunkturklocka. Den visar en svagare svensk konjunktur i september. Det är speciellt indikatorer kopplade till hushållen som tynger bilden. ”De två indikatorer som sticker ut och drar ner konjunkturläget mest är fortfarande sällanköpsvaruhandeln och hushållens konfidensindikator”, säger Johannes Holmberg.

Här hittar du SCB:s konjunkturklocka:

Konjunkturklocka

Tio av tretton indikatorer på nedgång i september

Bild

Teckenförklaring konjunkturklocka.png

Utrikes födda driver sysselsättningstillväxten

Antalet sysselsatta föll när coronapandemin slog till under våren 2020. Då var det främst inrikes födda som blev av med jobben. När rekommendationerna sedan släpptes och antalet sysselsatta vände upp i fjol var bidraget till sysselsättningsutvecklingen densamma mellan inrikes och utrikes födda.

Utrikes födda lyfter sysselsättningsutvecklingen för hela ekonomin. Sysselsatta i åldern 15 till 74 år, årlig tillväxt i procent, samt bidrag i procentenheter för in- respektive utrikes födda

Utrikes födda lyfter sysselsättningsutvecklingen för hela ekonomin. Sysselsatta i åldern 15 till 74 år, årlig tillväxt i procent, samt bidrag i procentenheter för in- respektive utrikes födda

Källa: Befolkningens arbetsmarknadsstatus samt egna beräkningar (SCB)

Ny statistik höjer kvaliteten på BNP-beräkningarna

Det pågår ett projekt på SCB sedan förra våren med att se över den ekonomiska statistiken. Främst behöver förbrukningen i BNP:s kvartalsstatistik ny källa. En ny undersökning för detta har tagits fram som integreras med två tidigare insamlingar vilket också kommer att minska uppgiftslämnarbördan för rapportörer.

Publikation

Nästa publiceringstillfälle

Nästa nummer av Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv publiceras 2022-12-13 klockan 8:00.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

E-post
ekstat@scb.se

Förfrågningar

Caroline Ahlstrand

Telefon
010-479 43 33
E-post
caroline.ahlstrand@scb.se

Jenny Lunneborg

Telefon
010-479 44 42
E-post
jenny.lunneborg@scb.se

Johannes Holmberg

Telefon
010-479 45 11
E-post
johannes.holmberg@scb.se