Livsmedelsavfall och biprodukter i livsmedelsindustrin under 2024
Lämna uppgifterna
SCB håller på att utveckla applikationen för insamling via webb. Därför kan du som uppgiftslämnare under en övergångsperiod mötas av olika webbutseenden när du lämnar dina uppgifter.
Syftet med undersökningen är att få kunskap om vilka typer och mängder av livsmedelsavfall och biprodukter som uppkommer i livsmedelsindustrin. Kartläggningen bidrar till ökad kunskap om resursanvändningen i Sverige.
Resultatet används bland annat som underlag till beslutsfattare och myndigheter, samt i EU-rapportering om livsmedelsavfall.
Undersökningen utförs av SCB och IVL Svenska Miljöinstitutet, som båda är en del av Svenska MiljöEmissionsData (SMED). Uppdragsgivare är Naturvårdsverket, i samarbete med Livsmedelsverket och Jordbruksverket.
I undersökningen ingår ca 500 arbetsställen.
Instruktioner
Livsmedelsavfall avser alla livsmedel, både fasta och flytande, som har blivit avfall. Har råvaran eller produkten gått in i livsmedelsproduktionen och sedan blir avfall, räknas avfallet som livsmedelsavfall. Livsmedelsavfall brukar vanligtvis gå till biogasproduktion, kompostering eller förbränning.
Biprodukter från livsmedelsproduktionen som skulle kunnat bli livsmedel efterfrågas också i denna enkät. Det innebär sådant som utan bearbetning används till annat än livsmedel, till exempel till djurfoder, gödning, eller insatsvara till annan tillverkning.
De uppgifter som efterfrågas gäller för det arbetsställe som anges i brevet och i webblanketten.
Tidsplan
Undersökningen skickas ut 21 mars 2025. Sista svarsdag är den 22 april 2025.
Vanliga frågor
Vad menas med arbetsställe?
Arbetsställe är en arbetsplats som finns på en faktisk geografisk adress. Mindre företag har ofta bara ett arbetsställe och då är företag och arbetsställe samma sak, medan större företag i regel har flera arbetsställen.
Hur vet jag vilket arbetsställe som frågorna gäller?
Information om arbetsstället finns i brevet och i webblanketten. Där står även arbetsställenumret (CFAR), vilket är samma nummer som används i redovisningen av kontrolluppgifter till Skatteverket.
Vi registrerar inte uppgifter om livsmedelsavfall eller biprodukter, hur gör jag då?
Avfallsentreprenörerna som hämtar avfallet brukar kunna lämna en sammanställning av vad det är för avfall. Det kan även finnas information på deras fakturor som du kan utgå från. Du behöver avgöra om avfallet är livsmedelsavfall eller inte. Viss guidning finns i blanketten och du kan även ringa eller maila oss, kontaktuppgifter finns under rubriken ”Kontakta oss”.
Ta del av den färdiga statistiken
Resultatet av undersökningen publiceras på Naturvårdsverkets webbplats under våren 2026. På Naturvårdsverkets webbplats finns även tidigare resultat publicerade.
Juridisk information
För uppgifter om livsmedelsavfall gäller uppgiftsskyldighet enligt avfallsförordningen (2020:614) 7 kap. § 9. Det innebär att det är en lagstadgad skyldighet att lämna uppgifter. Uppgifter om enskildas personliga och ekonomiska förhållanden skyddas av sekretess enligt 24 kap. 8 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Vid redovisning kommer inga enskilda företag att kunna identifieras. Uppgifter om biprodukter är frivilliga att uppge.
Samråd har skett med Näringslivets Regelnämnd (NNR).
Kontakta oss
- Telefon
- 010-479 49 10
- Vardagar: 09.00–16.00
Lunchstängt: 12.00–13.00 - E-post
- miljostatistik@scb.se
Kortadress till denna sida: https://www.scb.se/livsmedelsavfall