Startsida - Statistiska centralbyrån

På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

 • 16
  apr

  Lägre valdeltagande bland personer med funktionsnedsättning

  Valdeltagandet var något lägre bland personer med funktionsnedsättning jämfört med övriga befolkningen vid både riksdagsvalet och valet till Europaparlamentet 2014. Framför allt var det personer med nedsatt rörelseförmåga, synnedsättning eller besvär av oro och ångest som röstade i lägre grad.

 • 16
  apr

  Ökade utgifter för socialt skydd

  Utgifterna för det sociala skyddet ökade i löpande priser samt i förhållande till BNP år 2013. Som andel av BNP ökade utgifterna från 29,3 procent år 2012 till 30,0 procent år 2013. I det sociala skyddet ingår ersättningar som exempelvis pensioner och arbetslöshetsersättning samt förmåner som sjukvård och barnomsorg.

 • 14
  apr

  Minskade anslag till FoU inom energi och försvar

  Medel till forskning och utveckling (FoU) i statsbudgeten beräknas uppgå till 33,1 miljarder kronor i år enligt SCB:s prognos. Det motsvarar 3,8 procent av statsbudgeten och är en minskning med 184 miljoner kronor jämfört med förra årets prognos, räknat i 2015 års prisnivå.

 • 14
  apr

  Inflationstakten 0,2 procent

  Inflationstakten var 0,2 procent i mars. Mellan februari och mars 2015 ökade KPI med 0,1 procent. Under motsvarande period förra året var konsumentpriserna oförändrade. Inflationstakten enligt KPIF (KPI med fast ränta) var 0,9 procent i mars, vilket är oförändrat sedan februari.

 • Fler statistiknyheter
 • Nationalräkenskaperna får ny chef på SCB

  Ylva Hedén Westerdahl har till­förordnats som ny avdelnings­chef för National­räkenskaperna på Statistiska central­­byrån. Hon arbetar idag på Finans­departementet som prognos­chef.

 • 25,8

  procent av en genomsnittlig persons utgifter går till boende, enligt varu­korgen som styr konsument­prisindex.

 • Vad kostade det att bygga ett hus 1975?

  I deklarationstider används ofta denna tabell som visar byggnads­kostnad för gruppbyggda småhus i riket.