Till innehåll på sidan

Inflation

Artiklar om Inflation

Matpriser påverkas mindre av krympflation

Livsmedelspriserna bidrar rejält till den stigande inflationen. Men på hyllorna i mataffären krymper inte förpackningarna i samma takt som tidigare. Faktum är att den sammantagna krympflationen på förpackade livsmedel var obetydlig under 2022.

Övrigt Etiketter: Inflation Konsumentprisindex Privatekonomi

Var tid har sin inflation

Priserna stiger och det syns tydligt i vårens inflationssiffror. I maj nådde SCB:s konsumentprisindex med fast ränta 7,2 procent. En hög nivå tänker en del. Andra minns inflationssiffror på 13 procent. Hur har egentligen inflationen varierat de senaste decennierna?

Övrigt Etiketter: Ekonomi Hushåll Inflation

Prisstegringen på kaffe stannar av

Efter att ha gått upp rejält under årets tre första månader stod priset på kaffe i Sverige nästan stilla i april. Men det har aldrig varit högre, visar SCB:s Konsumentprisindex.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Inflation Konsumentprisindex

Så syns bostadspriser i inflationsberäkningarna

Ända sedan slutet av 1990-talet har bostadspriserna ökat kraftigt. Under pandemin har priserna stigit särskilt på villor och större lägenheter i många delar av landet. Men syns det i inflationen? Vilken roll spelar egentligen bostadspriserna i konsumentprisindex?

Övrigt Etiketter: Ekonomi Inflation Boende och byggande Konsumentprisindex

Handsprit och robotdammsugare – nya konsumtionsvanor påverkar inflationsmätningarna

Året med covid-19 har skapat nya konsumtionsvanor. Inte helt förvånande har de svenska hushållens inköp av handsprit och munskydd ökat och antalet flygresor minskat. Våra nya vanor återspeglar sig också i den så kallade konsumtionskorg som SCB använder för att beräkna Konsumentprisindex och inflation.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Inflation Konsumentprisindex

Kraftig prisutveckling för pizzor från pizzerior

Sedan 1995 har priset för pizzor från pizzerior ökat med 73 procent. Samtidigt har priset på frysta pizzor i butik minskat med 6 procent, medan priset på hembakade pizzor följer prisutvecklingen för påläggen i stor utsträckning. Under samma period har den generella prisutvecklingen i samhället, enligt KPI, ökat med 30 procent.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Inflation Livsmedel Priser Konsumentprisindex