Till innehåll på sidan

Redaktionellt

Konjunkturklockan visar dystrare ekonomiskt läge

Senast uppdaterad: 2023-10-17

Svensk ekonomi står och stampar och flera indikatorer befinner sig under sin långsiktiga trend. Så ser läget ut i den senaste uppdateringen av Konjunkturklockan.

– I augusti låg tio av tretton indikatorer i konjunkturklockan under sin långsiktiga trend. Det betyder att konjunkturläget är svagare än normalt, säger Johannes Holmberg, nationalekonom på SCB.

Konjunkturklockan är ett visualiseringsverktyg som samlar flera ekonomiska indikatorer, bland andra sysselsättning, industrins orderingång, export och hushållskonsumtion. Syftet är att kunna ge en snabb bild av det ekonomiska läget och visa utvecklingen under längre perioder.

Konjunkturklockan, augusti 2023

I augusti samlade sig indikatorerna i konjunkturklockan i tre kluster. I expansionsfasen, över långsiktig trend och på uppgång, finns sysselsättning och nyregistrering av personbilar och lastbilar.

– Sysselsättning är normalt en eftersläpande indikator som påverkas senare vid konjunktursvängningar än exempelvis produktion och konsumtion, säger Johannes Holmberg.

Långt under sin långsiktiga trend finns indikatorn för detaljhandeln med sällanköpsvaror.

– Hushållen drog ner på inköpen av sällanköpsvaror när priserna steg under fjolåret. Nedgången har bromsat in, men läget är fortfarande mycket svagt för sällanköpsvaruhandeln, säger Johannes Holmberg.

Flest indikatorer befinner sig i recessionsfasen, under långsiktig trend och på nedgång. Tre indikatorer har rört sig över till återhämtningsfasen.

Till skillnad från tidigare är indikatorerna i konjunkturklockan mer samlade kring nollstrecket på den horisontella axeln.

– Det här betyder att förändringarna de senaste månaderna är små. Det kan ses som ett tecken på att svensk ekonomi står och stampar just nu, säger Johannes Holmberg.  

Fakta: Om statistiken

Konjunkturklockan är ett visualiseringsverktyg som visar konjunkturläget och riktningen i den svenska ekonomin.

I konjunkturklockan finns 14 indikatorer, 12 är statistik från SCB och två är från Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer. 13 av indikatorerna uppdateras varje månad och en varje kvartal.

Indikatorerna i konjunkturklockan har olika symboler och placeras i en bild med rutor som visar fyra faser i konjunkturcykeln. Om man liknar verktyget vid en vanlig klocka motsvarar klockan 12 toppen på högkonjunkturen och klockan 6 botten på lågkonjunkturen. I augusti började allt fler indikatorer närma sig klockan 6, vilket indikerar ett svagare konjunkturläge.

Länkar

SCB:s konjunkturklocka

Sveriges ekonomi - statistiskt perspektiv, nr 10 2023

Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv 

Bevaka nyheter från SCB

Prenumerera på pressmeddelanden