Till innehåll på sidan

Valdeltagandet vid Europaparlamentsvalet 2024

Förstagångsväljarnas valdeltagande ökade i EU-valet

Statistiknyhet från SCB 2025-05-15 8.00

Det svenska valdeltagandet i Europaparlamentsvalet 2024 minskade med två procentenheter. Men bland förstagångsväljarna ökade andelen som röstade med en procentenhet. Det finns skillnader i valdeltagande bland förstagångsväljarna, allra störst mellan dem som har föräldrar som röstade, respektive lät bli.

Den 9 juni 2024 röstade svenskarna om vilka representanter som skulle företräda dem i Europaparlamentet. Det svenska valdeltagandet minskade totalt med två procentenheter, till 53 procent, jämfört med fem år tidigare, men blev trots det högre än EU-snittet på 51 procent. Nu publicerar SCB statistik från den valdeltagandeundersökning som genomfördes i samband med Europaparlamentsvalet.

Att valdeltagandet totalt sett minskade i Sverige betyder inte att det minskade lika mycket i alla grupper. I vissa grupper ökade valdeltagandet tvärt om. Det gäller bland annat de som blivit röstberättigade sedan föregående Europaparlamentsval, de så kallade förstagångsväljarna, av vilka drygt 46 procent röstade, vilket därmed var en ökning med en dryg procentenhet. Det var framför allt bland unga män som valdeltagandet ökade.

Valdeltagande bland förstagångsväljare och övriga i EU-valet 2024. Procent

diagram: Valdeltagande bland förstagångsväljare och övriga i EU-valet 2024. Procent

Bland förstagångsväljarna var det inbördes skillnader i valdeltagande mellan olika grupper. Exempelvis röstade kvinnor i högre grad än män och inrikes födda i högre utsträckning än utrikes födda. En annan skillnad finns det om vi jämför inriktning på gymnasiestudierna, där elever som valt studieförberedande inriktning hade ett högre valdeltagande än de som valt en yrkesförberedande inriktning. Valdeltagandet var även högre bland dem som fortfarande gick på gymnasiet, jämfört med dem som hade avslutat en gymnasieutbildning.

Valdeltagande bland förstagångsväljare efter inriktning på gymnasiestudierna, samt pågående eller avslutad utbildning. Procent

diagram: Valdeltagande bland förstagångsväljare efter inriktning på gymnasiestudierna, samt pågående eller avslutad utbildning. Procent

Den allra tydligaste skillnaden avseende valdeltagande bland förstagångsväljare finns mellan de som har föräldrar som röstade i valet respektive de som har föräldrar som inte röstade. Av de som har minst en förälder som röstade i EU-valet, röstade 64 procent, jämfört med enbart 11 procent av de med föräldrar som inte röstade i EU-valet.

Valdeltagande bland förstagångsväljare efter om någon eller ingen förälder röstade i Europaparlamentsvalet. Procent

diagram: Valdeltagande bland förstagångsväljare efter om någon eller ingen förälder röstade i Europaparlamentsvalet. Procent

Fler resultat

I samband med publiceringen av Valdeltagandeundersökningen har SCB också levererat en studie av det svenska valdeltagandet i Europaparlamentsvalet till regeringen, en rapport finns publicerad på SCB:s webbplats. Här är några övergripande resultat från rapporten:

  • Totalt sett är valdeltagandet bland kvinnor och män ungefär lika högt, men det skiljer sig åt mellan olika åldrar.
  • I åldrarna under 70 år har män ett lägre valdeltagande än kvinnor. För personer som är 70 år eller äldre är det i stället män som har ett högre valdeltagande.
  • Högst var valdeltagandet i åldern 70–75 år.
  • Sammanboende har ett högre valdeltagande än ensamstående.
  • Personer med högre utbildningsnivå och högre inkomster röstade i större utsträckning.
  • Utrikes födda har ett lägre valdeltagande än inrikes födda oavsett ålder. Skillnaderna är som störst i åldrarna 30 till 50 år. Efter 75 års ålder minskar skillnaden i valdeltagande mellan grupperna.
  • Bland unionsmedborgare som anmält att de vill rösta i Sverige var valdeltagandet 64 procent.
  • Av svenska medborgare folkbokförda utomlands röstade 15 procent.
  • Av dem som var röstberättigade även 2019 har 45 procent röstat i båda EU-valen och i det mellanliggande riksdagsvalet. Vanligast var det i åldern 70–84 år.
  • Det är 21 procent som röstade i riksdagsvalet, men inte i något av EU-valen och 11 procent som inte har röstat i något val.
  • Valdeltagandet var 40 procent bland personer med funktionsnedsättning jämfört med 56 procent i övriga befolkningen, vilket var en större skillnad än i senaste riksdagsvalet.

Definitioner och förklaringar

Förstagångsväljare avser här alla som hunnit fylla 18 år sedan föregående Europaparlamentsvalet och resultaten avser svenska medborgare folkbokförda i Sverige.

Valdeltagandeundersökningen i Europaparlamentsvalet 2024 genomfördes som en totalundersökning vilket innebär att statistik även redovisas efter län och kommun. I SCB:s Statistikdatabasen redovisas valdeltagandet efter kön, ålder, in- och utrikes födda, utbildning och inkomst för hela riket, län och kommuner.

Publikation

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

Jonas Olofsson

Telefon
010-479 47 18
E-post
jonas.olofsson@scb.se