Forskning och utveckling (FoU) i Sverige:

Företagens satsningar på FoU ökade 2015

Statistiknyhet från SCB 2016-09-08 9.30

Enligt preliminära uppgifter ökade både företagsektorn och universitets- och högskolesektorn sina satsningar på egen FoU under 2015 jämfört med 2013. Företagen satsade sammanlagt 95 miljarder kronor och universitet och högskolor satsade 37 miljarder kronor. FoU-verksamheten inom offentlig sektor var betydligt mindre och uppgick till 5 miljarder kronor, vilket var en minskning sedan 2013.

Resultaten är baserade på preliminära uppgifter från SCB:s undersökningar om FoU i Sverige. Det innebär att uppgifterna är osäkra och kan komma att justeras. Samtliga uppgifter som nämns i pressmeddelandet avser fasta priser i 2015 års prisnivå.

I företagssektorn ökade såväl utgifterna som antalet årsverken inom egen FoU-verksamhet jämfört med föregående undersökning som avsåg 2013. Företagssektorns utgifter för egen FoU uppgick till 95 miljarder kronor 2015 vilket var en ökning med 6 miljarder kronor. Utgifterna uppgick till 68 miljarder kronor för varuproducenter och till 27 miljarder kronor för tjänsteproducenter.

Antalet årsverken ökade från drygt 56 000 till nästan 59 000. Ökningen var något större bland män än bland kvinnor. Andelen årsverken som utfördes av män respektive kvinnor är dock oförändrad sedan 2013, då män stod för 76 procent, medan kvinnor utgjorde 24 procent av årsverkena.

Egna FoU-utgifter i företag efter näringsgren, 2015 års priser, miljoner kronor

Diagram

Inom universitets- och högskolesektorn uppgick utgifterna till närmare 37 miljarder kronor för egen FoU, vilket i jämförelse med 2013 är en ökning med närmare 2 miljarder kronor. Driftkostnaderna i universitets- och högskolesektorn finansieras främst av direkta statsanslag där även ALF-medel ingår. Privata icke-vinstdrivande organisationer och Vetenskapsrådet står framförallt för finansieringen av ökningen. Antalet utförda årsverken för de som är anställda vid universitet och högskolor ökade marginellt och uppgick till nästan 20 000 under 2015.

Finansieringskällor för FoU-intäkter 2015 inom universitets- och högskolesektorn, andel av total

Diagram

Den offentliga sektorns totala utgifter för egen FoU uppgick till nästan 5 miljarder kronor 2015. Det är en minskning med ca 80 miljoner kronor sedan föregående undersökning som avsåg 2013. Minskningen beror på att samtliga delsektorer utom statliga myndigheter drog ner på sina utgifter för FoU. Antalet årsverken i offentlig sektor ökade däremot med ca 30 procent 2015 jämfört med 2013 och uppgick till drygt 4 000. Orsaken till att antalet årsverken ökade så mycket var att fler landsting har kunnat rapportera in uppgifter i den här undersökningen.

Egna FoU-utgifter i offentlig sektor 2015, andel av total

Diagram

Anm. Den privata icke-vinstdrivande sektorn ingår inte i de preliminära uppgifterna.

Definitioner och förklaringar

Egen FoU

FoU som har utförts i Sverige av enhetens egen personal eller av konsulter i FoU-projekt som letts av enheten och där enhetens personal arbetat tillsammans med konsulterna. Till egen FoU räknas även FoU som gjorts på beställning av andra.

FoU-utgifter

FoU-utgifter består av driftkostnader och investeringsutgifter för egen FoU. Med driftkostnader avses arbetskraftskostnader, konsultarvoden och övriga driftkostnader. Investeringsutgifter avser Byggnader, mark och fastigheter, Maskiner och inventarier och Mjukvara/programvara.

FoU-årsverke

Ett årsverke är det arbete en heltidsanställd person utför under ett år. En person som varit heltidsanställd men endast ägnat halva sin tid åt FoU har gjort 0,5 FoU-årsverken.

Näringsgren

FoU-statistiken inom företagssektorn redovisas enligt Svensk näringsgrensindelning, SNI 2007. Företagen delas in i varuproducerande (SNI 01-43) och tjänsteproducerande (SNI 45-99).

ALF-medel

ALF, Avtalet om läkarutbildning och forskning, avser det avtal om ersättning som staten betalar ut till vissa landsting för att täcka de merkostnader som klinisk grundutbildning och forskning medför.

Publikation

En mer utförlig redovisning av denna undersökning finns i publikationen Prognos för FoU 2015 (pdf) .

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB, Sektionen för Innovation, Näringslivets produktion och Forskning

E-post
pin@scb.se

Förfrågningar

Elsa Söderholm

Telefon
010-479 42 95
E-post
elsa.soderholm@scb.se

Martin Löwing

Telefon
010-479 45 49
E-post
martin.lowing@scb.se