Livsmedelsförsäljning fördelat på varugrupper, 2024

Matbutikerna sålde mer av egna märken under 2024

Statistiknyhet från SCB 2025-09-26 8.00

Den totala försäljningen av livsmedel och drycker i detaljhandeln uppgick till 402 miljarder kronor under 2024. Det är en ökning på 18 miljarder, eller 4,6 procent, jämfört med 2023. Livsmedel ökade med 12 miljarder, alkoholfria drycker med 5 miljarder och alkoholhaltiga drycker med 1 miljard. Försäljningen av livsmedel och drycker per capita ökade med 4,1 procent jämfört med 2023. Det är en ökning på 1 566 kronor per år. Den totala försäljningen per person och per år landade på 39 389 kronor.

EMV stod för mer än halva av försäljningsökningen

Försäljningen av egna märkesvaror (EMV) ökade från 89 miljarder 2023 till 99 miljarder kronor under 2024. Det är en ökning på 10 miljarder eller 11,6 procent jämfört med 2023. EMV var 24,6 procent av de totala livsmedelsinköpen 2024. Ökningen av EMV motsvarar mer än hälften av de 18 miljarder som försäljningen av livsmedel och drycker ökade med 2024. En bidragande orsak till den stora ökningen av EMV kan vara de senaste årens stigande livsmedelspriser, då EMV oftast är billigare än andra produkter.

Frukt & grönt står för störst del av livsmedelsbudgeten

Den största andelen av svenskens livsmedelsbudget består av frukt, nötter och grönsaker, 17 procent eller 5 476 kronor per person per år. Den näst största kategorin var mjölk, andra mejeriprodukter och ägg med 15 procent eller 4 983 kronor per person. Följt av kött med 14 procent eller 4 733 kronor per person, och socker, konfektyr och efterrätter på 13 procent eller 4 269 kronor per person. Försäljningen per person för frukt, nötter och grönsaker har dock endast ökat med 58 kronor jämfört med 2023. Mjölk, andra mejeriprodukter och ägg har ökat mer, med 357 kronor per person. Även socker, konfektyr och efterrätter ökade 2024, med 260 kronor per person.

Kött, fisk och skaldjur minskar under 2024

Den totala försäljningen av livsmedel ökade under 2024. Det är även sant för nästan alla varugrupper förutom för fisk och skaldjur, samt kött. Försäljningen av kött hade en marginell minskning på 0,4 procent eller 19 kronor per person under 2024. Förändringen för fisk och skaldjur var däremot större, med en minskning på 13,5 procent eller 200 kronor per person under 2024. Den fastprisberäknade försäljningen visar en volymnedgång på 1,9 procent för kött och 13,1 procent för fisk och skaldjur.

Uppdaterad klassifikation

Inför årgång 2024 har den gamla klassifikationen, COICOP1999, blivit uppdaterad till COICOP2018. Den nya klassifikationen innebär förändringar i hur vissa livsmedelsartiklar klassificeras. I och med uppdateringen av klassifikationen har föregående år, 2023, blivit omräknad till den nya klassifikationen med hjälp av en nyckel. Detta kan innebära att vissa varor uppvisar större utvecklingstal på grund av svårigheter med att matcha den gamla klassifikationen med den nya. En annan konsekvens av den nya klassifikationen är ett tidsseriebrott.  

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen