Till innehåll på sidan

Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv, 2:a kvartalet 2016:

Återgång till lugnare tillväxt

Statistiknyhet från SCB 2016-09-28 9.30

Sveriges ekonomi fortsatte att växa i en lägre takt andra kvartalet, jämfört med den starka uppgången under 2015. BNP-tillväxten ligger därmed ungefär i linje med genomsnittstillväxten under de senaste fem åren. Den ekonomiska utvecklingen är fortfarande inhemskt driven med bostadsinvesteringarna i spetsen, dock stannade den tidigare starka tillväxten för hushållskonsumtionen av. Exporten minskade för andra kvartalet i rad.

BNP steg med 0,5 procent andra kvartalet, säsongrensat och jämfört med kvartalet innan. Det var främst de fasta bruttoinvesteringarna som stod för tillväxten, medan hushållskonsumtionen stagnerade och exporten sjönk. Efter en stark uppgång under 2015 har BNP återgått till en tillväxttakt ungefär i paritet med genomsnittstillväxten sedan återhämtningen från finanskrisen. Under första halvåret har ekonomin utvecklats i nivå med genomsnittet i EU, Sveriges största exportmarknad.

Den globala tillväxten fortsatte att peka svagt uppåt andra kvartalet. BNP i euroområdet växte dock något mindre än första kvartalet, vilket till stor del berodde på att tillväxten bland flera av de stora ekonomierna tappade fart. Den ekonomiska utvecklingen i USA var fortsatt dämpad.

Exporten fortsatte att minska

Sveriges export fortsatte att minska under andra kvartalet medan importen ökade. Varuexporten sjönk för första gången sedan början av 2013 medan tjänsteexporten vände upp på bred front. Både exporten av investeringsvaror och insatsvaror som har drivit uppgången för varuexporten under de senaste kvartalen minskade.

Nolltillväxt för hushållskonsumtionen

Hushållskonsumtionen, som under de senaste åren har varit en av de främsta drivkrafterna bakom BNP-tillväxten, stannade av andra kvartalet. Medan hushållens restaurangbesök fortsatte att öka minskade klädinköpen. Sparandet var återigen högt då konsumtionen inte ökade i samma takt som den disponibla inkomsten.

Stark investeringsutveckling

De fasta bruttoinvesteringarna stod, liksom under de senaste kvartalen, för det största tillväxtbidraget till BNP. Det var framförallt investeringar i bostäder och immateriella tillgångar som ökade.

Svagare industriproduktion

Produktionstillväxten i det svenska näringslivet ökade måttligt. I likhet med kvartalet innan minskade varuproduktionen efter en kraftig nedgång inom industrin. Produktionen i tjänstebranscherna uppvisade dock en starkare tillväxttakt än första kvartalet.

Tjänstesektorn driver arbetsmarknaden

Bilden av arbetsmarknaden är fortsatt ljus och dämpningen av tillväxten i produktionen har ännu inte spridit sig till sysselsättningen. Både sysselsättningen och arbetade timmar ökar fortfarande mest inom de privata tjänstenäringarna.

Billigare livsmedel i södra Sverige

Detta nummer av Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv innehåller även tre fördjupningsartiklar. I den första studeras regionala skillnader av livsmedelspriserna i Sverige. Följande artikel analyserar hur ökad FoU har gett förutsättningar för större intäkter från utlandet. Den tredje artikeln ger en analys av det civila samhället i ekonomin, som utgörs av frivilliga organisationer utan vinstsyfte.

Bruttonationalprodukten (BNP)

Diagram

Procentuell förändring från föregående kvartal, säsongrensad

Källa: Nationalräkenskaperna

Publikation

Nästa publiceringstillfälle

2016-12-14 klockan 09.30.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB, Nationalräkenskaper

E-post
nrinfo@scb.se

Förfrågningar

Maria Schoultz

Telefon
010-479 40 74
E-post
maria.schoultz@scb.se

Magnus Saltveit

Telefon
010-479 49 84
E-post
magnus.saltveit@scb.se