Till innehåll på sidan

Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv, nr 12 2022

Fortsatt tillväxt i ekonomin

Statistiknyhet från SCB 2022-12-13 8.00

Sveriges BNP steg under tredje kvartalet i år. Det var främst ökade investeringar och lageruppbyggnad som bidrog till detta medan konsumtionen i det närmaste var oförändrad jämfört med föregående kvartal. Det framgår i SCB:s tidskrift Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv.

BNP-indikatorn visade att ekonomin fortsatte att växa även i oktober. Hushållskonsumtionen var dock fortsatt dämpad” säger Johannes Holmberg, nationalekonom på SCB.

Tidskriften Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv sammanfattar läget i ekonomin utifrån den ekonomiska statistiken. Denna månad är det ett temanummer med tre fördjupningsartiklar och en internationell utblick om hushållens ekonomi. Dessutom är konjunkturklockan uppdaterad med ny statistik. Innehållet i månadens nummer beskrivs i korthet nedan.

Dämpat konjunkturläge

Konjunkturklockan indikerar fortfarande att konjunkturläget är dämpat. Åtta av tretton månadsindikatorer var på nedgång i oktober medan fem var på uppgång jämfört med september.

De två indikatorer som sticker ut är fortfarande sällanköpsvaruhandeln och hushållens konfidensindikator som ligger mycket långt under sina historiska genomsnitt och de försvagades ytterligare i oktober. Även hushållskonsumtionen befinner sig nu tydligt i recessionsfasen.

Här hittar du SCB:s konjunkturklocka:

Konjunkturklocka

Åtta av tretton indikatorer på nedgång i oktober

Åtta av tretton indikatorer på nedgång i oktober

Teckenförklaring konjunkturklocka1020.png

Den personliga inflationen påverkas av vad som konsumeras

Alla känner inte igen sig i de inflationssiffror som SCB redovisar. Det beror på att KPI beräknas utifrån de svenska hushållens genomsnittliga konsumtion av varor och tjänster. I denna artikel jämförs den individuella inflationen för tre fiktiva hushåll. Beräkningarna visar att barnfamiljen boende i villa har en betydligt högre inflationstakt än pensionärsparet som bor i hyresrätt.

Konsumentprisindex för olika typhushåll

KPI totalt samt beräknad individuell inflation för tre fiktiva hushållstyper, 12-månadersförändring, procent.

Konsumentprisindex för olika typhushåll

Källa: Konsumentprisindex samt egna beräkningar (SCB)

Boendekostnaderna har ökat mest för småhusägare

Under 2021 och 2022 har boendekostnaderna ökat markant för många hushåll. Framförallt är det småhusägare som har drabbats. Stigande elpriser och ökade räntor är de främsta faktorerna bakom uppgången för boendekostnaderna. Främst är det i de två södra elprisområdena som elpriserna ökat, men de hushållen har samtidigt de högsta disponibla inkomsterna.

E-handeln ökade under pandemin

Andelen av detaljhandeln som sker på internet steg till en högre nivå i början av coronapandemin. Hittills under 2022 har andelen minskat något jämfört med i fjol men är fortfarande klart högre än 2019.

Publikation

Nästa publiceringstillfälle

Nästa nummer av Sveriges ekonomi – statistiskt perspektiv publiceras 2023-01-18 klockan 08:00.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

E-post
ekstat@scb.se

Förfrågningar

Johannes Holmberg

Telefon
010-479 45 11
E-post
johannes.holmberg@scb.se

Caroline Ahlstrand

Telefon
010-479 43 33
E-post
caroline.ahlstrand@scb.se

Jenny Lunneborg

Telefon
010-479 44 42
E-post
jenny.lunneborg@scb.se