Till innehåll på sidan

Övergång gymnasieskola – eftergymnasial utbildning, examinerade från gymnasieskolan 2013/14-2020/21

Få män från yrkesprogram läser vidare efter gymnasiet

Statistiknyhet från SCB 2023-05-31 8.00

De flesta som läser vidare efter gymnasiet har läst på ett högskoleförberedande program. Bland dem läser de flesta en högskoleutbildning. Det är relativt få män med examen från ett yrkesprogram som läser vidare efter gymnasiet. Men bland de som läser vidare är det lika vanligt att läsa yrkeshögskola som en högskoleutbildning.

Våren 2017 var det knappt 74 000 personer som gick ut gymnasieskolan med en examen. Av dem påbörjade ungefär 45 700 en eftergymnasial utbildning inom fem år, vilket motsvarar 62 procent. De flesta av dessa hade läst ett högskoleförberedande program på gymnasieskolan. Av de som examinerats från ett högskoleförberedande program övergick 80 procent till eftergymnasial utbildning inom fem år. Av de med en examen från ett yrkesprogram var motsvarande andel knappt 23 procent. Både bland de med examen från högskoleförberedande och yrkesprogram är andelen högre bland kvinnor än bland män.

Andel som påbörjat eftergymnasial utbildning inom fem år efter gymnasieexamen efter programtyp och kön, examinerade 2016/17

Diagram

De allra flesta som läser vidare efter gymnasiet läser på en högskoleutbildning, men vissa läser på folkhögskola, yrkeshögskola eller en konst- och kulturutbildning. Det är en större andel män än kvinnor som läser vidare på yrkeshögskola. Inom alla de övriga utbildningsformerna är andelen högre bland kvinnorna.

Andel som påbörjat eftergymnasial utbildning inom fem år efter gymnasieexamen efter utbildningsform, programtyp och kön, examinerade 2016/17

Diagram

Oavsett vilket gymnasieprogram studenten läst är det vanligast att läsa vidare på en högskoleutbildning. Men för de som läst ett yrkesprogram är skillnaderna mot de övriga utbildningsformerna mycket mindre än för de som läst högskoleförberedande program. Bland män som läst ett yrkesprogram är det i stort sett lika vanligt att läsa vidare på en yrkeshögskola som på en högskoleutbildning.

De flesta läser vidare efter naturvetenskapligt program

Av de som läst högskoleförberedande program skiljer sig andelen som läser vidare efter gymnasiet åt beroende på vilket program man läst. Bland de som gick ut gymnasiet våren 2017 är andelen högst bland de som läst naturvetenskapligt program, 93 procent, och lägst bland de som läst international baccalaureate, 65 procent.

Andel som påbörjat eftergymnasial utbildning inom fem år efter gymnasieexamen efter gymnasieprogram och kön, examinerade 2016/17

Diagram

Inom de flesta högskoleförberedande gymnasieprogram är andelen kvinnor som läser vidare efter gymnasiet högre än andelen män. Hos de som läst humanistiska programmet är andelen dock högre bland männen.

Definitioner och förklaringar

I statistikdatabasen hittar du mer statistik om

  • övergången till eftergymnasiala utbildningar totalt sett till och med läsåret 2020/21
  • övergången till högskoleutbildning till och med läsåret 2020/21
  • övergången till yrkeshögskolan till och med läsåret 2020/21
  • övergången till folkhögskolan till och med läsåret 2020/21
  • övergången till konst- och kulturutbildningar till och med läsåret 2020/21

Statistiken redovisas per gymnasieprogram och den kan också brytas ner per län och kommun. Det finns även tabeller över vilka inriktningar de examinerade läser på respektive eftergymnasial utbildningsform.

Nästa publiceringstillfälle

Övergång till högskolan för gymnasieexaminerade till och med läsåret 2021/22 publiceras i november 2023.

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

Förfrågningar

Annica Wallerå

Telefon
010-479 62 57
E-post
annica.wallera@scb.se