Delmål 2.5 - Bevara den genetiska mångfalden i livsmedelsproduktionen
Senast uppdaterad: 2022-03-18
Senast 2020 upprätthålla den genetiska mångfalden av fröer, odlade växter, produktionsdjur och tamdjur samt deras besläktade vilda arter, bland annat med hjälp av välskötta och diversifierade frö- och växtbanker på nationell, regional och internationell nivå. Främja tillträde till samt rimlig och rättvis fördelning av de fördelar som uppstår vid användning av genetiska resurser och därmed förknippad traditionell kunskap, i enlighet med internationella avtal.
Indikator 2.5.1 - Antalet växt- och djurgenetiska resurser för mat och jordbruk som säkras i genbanker
Tabell
Svenska genetiskt individuella plantindivider i Nationella genbankens samlingar
Antal accessioner
Accepterade för långtidsbevarande | Temporärt bevarande | Bedömning pågår | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
2023 | 2021 | 2023 | 2021 | 2023 | 2021 | ||
Köksväxter | 255 | 249 | 2 | 10 | 24 | 53 | |
Fruktträd | 350 | 350 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Bärväxter | 118 | 118 | 50 | 50 | 50 | 50 |
Källa: Nationella genbanken, kontakta Nationella genbanken för mer information
Senast uppdaterad: 2023-12-04
Indikator 2.5.2 - Andelen lokala husdjursraser som klassas som hotade
Nyckeltal
2021
96%
av lokala raser i Sverige klassas som hotade
Tabell
Lokala raser efter hotstatus
Antal och andel i procent
Hotade | Inte hotade | Okänd hotstatus | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Antal | Andel | Antal | Andel | Antal | Andel | ||
2021 | 46 | 96 | 2 | 2 | 1 | 2 | |
2019 | 41 | 79 | 9 | 17 | 2 | 4 | |
2014 | 31 | 63 | 12 | 24 | 6 | 12 |
Källa: Jordbruksverket, Kontakta Jordbruksverket för mer information
Enl. FAOs skala
Senast uppdaterad: 2023-12-04