Till innehåll på sidan

Pedagogisk personal

På uppdrag av Skolverket samlar statistikmyndigheten SCB in uppgifter om pedagogisk personal. Insamlingen är en del av det nationella uppfölj­nings­systemet. Uppgifterna används för uppföljning och utvärdering, men också som underlag för lärarprognoser, vilket i sin tur utgör underlag för dimens­ioner­ing av lärar­utbildningar.

Registret över pedagogisk personal innehåller individ­uppgifter om lärare, lärare i förskoleklass, fritids­pedagoger, fritids­ledare, barn­skötare, skol- och arbetsledare samt studie- och yrkes­väg­ledare inom skol­sektorn.

Statistikansvarig myndighet är Skolverket.

Instruktioner

Uppgifterna kan rapporteras in via Excelfil eller med en textfil från ett administrativt system. Väljs alternativet Excelfil så ska en förregistrerad Excelfil användas innehållande föregående års inrapporterade personal. Excelfilen finns att ladda ned efter att ha loggat in i webblanketten.

Tänk på att spara filen på din egen dator innan du börjar fylla i uppgifter.

Dokument

Instruktioner 2023 (pdf)
Internationell skolenhet 2023 (xls)
Pedagogisk personal (xls)
Specialskola 2023 (xls)
Vanliga problem och lösningar vid filinskick (pdf)

Till systemleverantörer

Datafilsbeskrivning 2023 (xlsx)

Tidsplan

Insamlingen är avslutad för 2023.

Inloggningsuppgifterna kommer att skickas ut i början av oktober 2024.
Sista insändningsdag är den 1 november 2024.

Vanliga frågor

Vi har ingen personal att rapportera?

Logga in och besvara första frågan om det finns något att redovisa med "Nej" och skriv en kommentar. En skolenhet är oftast med i flera undersökningar, därför vill vi att ni loggar in och besvarar ”Nej” för alla 15 oktober-undersökningar ni är med i.

Det finns ingen personal förifylld. Kan ni skicka uppgifterna?

SCB har ingen möjlighet att skicka ut uppgifterna på grund av sekretess.
Att det inte finns någon personal förifylld kan bero på att det är en ny skolenhet. När en skolenhet har delats har vi ingen möjlighet att förifylla materialet och då kan personalen finnas på den andra enheten.

Vilka tjänster ska man redovisa under "annan pedagogisk personal"?

Det skulle exempelvis kunna vara så att man är anställd som fritidsledare mellan 12-16. Resterande tid 8-12 hjälper man till i skolan som resurs mm. men undervisar ej. Då ska resterande tid registreras som "annan pedagogisk personal".

Hur ska man redovisa personal som är föräldraledig?

Personal som är lediga i 30 dagar eller längre ska rapporteras som tjänstlediga (ange L i kolumnen "Anställningsform").

Vilka tjänster ska man rapportera under "Övrig arbetsledning"?

Biträdande skolledare, arbetsledare, föreståndare (fritidshem) och biträdande rektor.

Ska administrativ personal redovisas?

Administrativ personal som inte arbetar med elever ska inte redovisas. Undantag är rektorer, annan arbetsledning (studierektorer) och studie- och yrkesvägledare.

Vilken del av lärarens tjänst ska redovisas?

När en lärares tjänsteomfattning anges ska i regel hela tjänsten tas med i omfattningen. Förutom undervisning och tillhörande administration kan en lärartjänst omfatta sysslor som mentorskap, riktat stöd, kamratstödjare, rastvakt, resurslärare, läxhjälp och pedagogisk samordning. Detta ska också räknas med i tjänsten. Om läraren däremot har sysslor som inte omfattar pedagogiskt arbete eller arbete med elever, exempelvis tekniskt underhåll av skolenhetens IT-system, så ska dessa sysslor inte räknas med i tjänsteomfattningen.

Ska undervisning som är utanför timplan/skoltid räknas med?

Ja, de ska räknas med då det är undervisning som ingår i lärarens tjänst.

Ska inhyrd/anlitad personal på Komvux redovisas?

De ska redovisas och är det övrig anordnare krävs bara personnummer, skolenhetskod, anställningsform och organisationsnummer. Detta gäller bara för verksamhetstyp 16,17.

Elever kommer till en skolenhet och får undervisning i ett ämne. Vart ska den läraren redovisas?

Läraren ska redovisas på den skolenhet de undervisar för, i detta fall har den skolenheten eleverna kommer ifrån skyldighet att redovisa läraren.

NO/SO ämnen

Man kan inte rapportera undervisning i NO- och SO-ämnen som ämnesgrupp. Lärare som undervisar i NO- respektive SO-ämnen ska istället ange vilka enskilda NO- och/eller SO-ämnen de undervisar i.
Om skolan inte har undervisning i varje enskilt SO-ämne utan i SO som helhet får man fördela ämnesomfattningen efter de fyra SO-ämnena som finns (samma för NO).

CUL (Central uppgiftslämnare)

Personen som har angetts som en central uppgiftslämnare (CUL) har fått ett mejl med inloggningsuppgifter. Genom att logga in med dessa kan personen hitta inloggningsuppgifter till de skolenheter den ansvarar att rapportera uppgifter för.

Ta del av den färdiga statistiken

Resultatet publiceras på Skolverkets webbplats.

Till resultatet av undersökningen

Juridisk information

Uppgiftsskyldighet gäller enligt 26 kap. 25 § skollagen (2010:800).
Av 1 § förordningen (1992:1083) om viss uppgiftsskyldighet för huvudmännen inom skolväsendet m.m. följer att Skolverket får meddela föreskrifter om vilka uppgifter som ska lämnas. Insamlingen regleras av Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:142) om uppgiftsinsamling från huvudmännen inom skolväsendet m.m.. Statistiken regleras även av lagen (2001:99) och förordningen (2001:100) om den officiella statistiken.

Uppgifterna som lämnas skyddas enligt 24 kap. 8 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Samråd har skett med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Kontakta oss

Uppgiftslämnarservice

Telefon
010-479 60 65
Öppettider:
Vardagar: 09:00-16:00
Lunchstängt: 12:00-13:00

Kortadress till denna sida: https://www.scb.se/pedpers