Startsida

På scb.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?

 • 29
  maj

  BNP ökade med 0,4 procent jämfört med fjärde kvartalet 2014

  Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 0,4 procent första kvartalet, säsongrensat och jämfört med fjärde kvartalet 2014. Byggproduktionen och tjänsteproduktionen bidrog till ökningen. På användningssidan var det framförallt investeringar i bostäder samt maskiner och inventarier som ökade. Kalenderkorrigerat och jämfört med första kvartalet föregående år steg BNP med 2,5 procent.

 • 29
  maj

  Hushållens bolån bidrar till ökad utlåningstillväxt

  Den årliga tillväxttakten för utlåning till hushåll från monetära finansinstitut (MFI) ökade med 0,2 procentenheter, från 6,3 procent (reviderad) i mars till 6,5 procent i april. Totalt uppgick hushållens lån hos MFI till 3 128 miljarder kronor. Det är en ökning med 187 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år, varav bostadslånen stod för 164 miljarder.

 • 29
  maj

  Stora skillnader i valdeltagande efter utbildningsnivå

  Valdeltagandet ökade i 2014 års val, men det ökade inte i alla delar av landet och det finns fortfarande stora skillnader mellan olika befolkningsgrupper. Bland annat är andelen röstande betydligt större bland högutbildade, i synnerhet i EU-valet.

 • 29
  maj

  Arbetskraftskostnaderna ökade i mars

  Det preliminära arbetskostnadsindexet för den privata sektorn har för mars beräknats till 115,6 för arbetare och 119,1 för tjänstemän. Sedan mars 2014 har arbetskraftskostnaden ökat med 1,7 procent för arbetare och 2,7 procent för tjänstemän.

 • Fler statistiknyheter
 • Vanligare att sprida röster på fler partier

  Väljare som röstade på olika partier i riksdagsvalet jämfört med i kommun- och landstingsfullmäktigvalen ökade 2014 till de högsta nivåer som upp­mätts. Samtidigt minskade väljarnas förtroende för politiker jämfört med 2010 års val. 

 • 23

  procent av alla anställda 16-64 år arbetar skift eller efter schema.

 • Ny statistiklag för europeisk statistik

  Europaparlamentet och Europeiska rådet har antagit förändringar av förordningen om europeisk statistik. Den nya statistikförordningen träder i kraft den 8 juni.