Till innehåll på sidan

Bostäder

Artiklar om Bostäder

Historiskt låg tillväxttakt på bolånemarknaden

Effekten av höjda bolåneräntor och sjunkande bostadspriser märks på bolånemarknaden. Tillväxten av hushållens bolån är nu den lägsta som uppmätts i statistiken, visar en ny kartläggning från SCB.

Övrigt Etiketter: Bostäder Ekonomi Lån

Bostadshyrorna har höjts 1,7 procent i år

Hyran för en bostadslägenhet har i genomsnitt ökat med 1,7 procent sedan förra året, visar ny statistik från SCB. En lägenhet på tre rum kostar i snitt 7 753 kronor i månaden – men hyrorna varierar runt om i landet.

Övrigt Etiketter: Boende Bostäder Hyror

Vanligaste lägenheten i landet är en tvåa

Hösten är något av en flyttsäsong. En del får nytt jobb i en annan del av landet, andra börjar på högskolan långt hemifrån. I Sverige finns det nästan 5,1 miljoner bostäder, varav hälften är lägenheter.

Övrigt Etiketter: Boende Bostäder Studenter

Stora skillnader i utländskt ägande av svenska fritidshus

Drygt sex procent av alla fritidshus i Sverige har utländska ägare, som oftast är norrmän, tyskar eller danskar. Men de regionala skillnaderna är väldigt stora.

Övrigt Etiketter: Bebyggelse Boende Bostäder

Bolåneräntor på lägsta nivån sedan 2005

Svenska hushåll har förhandlat ner räntenivåerna på sina bostadslån till historiskt låga nivåer, visar den senaste finansmarknadsstatistiken. Den genomsnittliga räntan på hushållens nya avtal för bostadslån var i augusti 1,32 procent.

Övrigt Etiketter: Bostäder Ekonomi

Stora skillnader mellan kommunerna i hur trångt vi bor

Den egna bostaden har fått en extra stor betydelse under coronapandemin. Men ytan som varje person har till sitt förfogande i hemmet skiljer sig stort mellan landets kommuner. Från ett genomsnitt på 33 kvadratmeter per person i flera kommuner runt Stockholm till 54 kvadratmeter i Ydre och Tingsryd.

Övrigt Etiketter: Befolkning Bostäder Boende och byggande Corona