Till innehåll på sidan

Födda och döda

Artiklar om Födda och döda

Lägsta antalet födda barn på 16 år

Under årets första sex månader föddes 54 560 barn i Sverige, visar ny statistik från SCB. Det är en minskning med 6,7 procent jämfört med första halvåret 2021 – och det lägsta antalet födda barn sedan 2006.

Övrigt Etiketter: Befolkning Födda och döda

Sveriges befolkningspyramid

Befolkningspyramiden visar hur många män respektive kvinnor det finns i olika åldrar i Sverige.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser Födda och döda

Toppidrottare oftare födda tidigt på året

Ishockeyspelare födda tidigt på året är överrepresenterade i SHL. Samma mönster syns redan i grundskolan, där elever födda tidigt på året får bättre slutbetyg i idrott och hälsa än de som är födda sent samma år.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Födda och döda Utbildning

Högt barnafödande i Sverige

Sverige ligger i topp vad gäller barnafödande inom EU. Det senaste året med tillgänglig data för EU-länderna är 2016 och då var det summerade fruktsamhetstalet för kvinnor i Sverige 1,85. Bara kvinnor i Frankrike föder barn i större utsträckning, i genomsnitt 1,92 barn per kvinna. Andra länder med förhållandevis högt barnafödande är Irland, Danmark, Storbritannien och Lettland.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Demografi Födda och döda Europa

Ledigheter ger fler barn

Många i Sverige firar sin födelsedag på våren och har således blivit till under sommaren. Den vanligaste födelsemånaden är mars, men nio av de tio vanligaste födelsedagarna är i april. Vårens dominans har dock rubbats. Under 2000-talet har barnafödandet förskjutits och idag är det vanligare att födas på sommaren eller försommaren.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Födda och döda

Ovanligt många barn födda 2016

Antalet födda barn under 2016 var det högsta sedan 1993. Skälet till detta är framför allt att det finns många kvinnor i Sverige i fertil ålder just nu. Maj var förlossningsavdelningarnas mest hektiska månad.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Födda och döda Regionalt

Äldre mammor vanligare förr

De senaste 30 åren har allt fler kvinnor fått barn efter 40 års ålder. Ändå är det inte lika vanligt som det var på 1700‑ och 1800‑talet. År 2011 var 4 procent av barna­föders­korna över 40 år, jämfört med 12 procent i slutet av 1800‑talet.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Familj Födda och döda