Till innehåll på sidan

Redaktionellt

Tusentals röster i USA-valet kan komma från Sverige

Senast uppdaterad: 2020-10-22

Tisdagen den 3 november är det presidentval i USA. I Sverige bor tusentals amerikanska medborgare med rätt att lägga sin röst på exempelvis Donald Trump eller Joe Biden.

För att få rösta i USA:s presidentval måste man vara amerikansk medborgare och ha fyllt 18 år senast på valdagen. Men exakt hur många som uppfyller de kriterierna i Sverige är svårt att svara på.

I statistiken om utländska medborgare i Sverige fanns det den 31 augusti i år 8766 amerikanska medborgare som är 18 år eller äldre senast på valdagen.

– Men det finns med all säkerhet fler. I våra register syns nämligen bara ett medborgarskap per invånare. Har man både ett svenskt och ett amerikanskt medborgarskap så räknas man som svensk medborgare i den svenska statistiken, säger Linus Garp, befolkningsstatistiker på SCB.

Nästan 19 000 uppfyller grundkrav

Men det finns andra sätt att skapa sig en bild av hur många som kan tänkas ha rösträtt i presidentvalet. Generellt sett blir barn som föds i USA automatiskt amerikanska medborgare. Därmed kan SCB:s statistik om befolkningens födelseländer ge en bra bild om hur många i Sverige som har något att säga till om i det kommande presidentvalet.

– Den senaste statistiken är från den 31 augusti i år. Då fanns det i folkbokföringen 18 884 personer födda i USA som är minst 18 år gamla den 3 november, säger Linus Garp.

Andelen amerikaner växer

Totalt var 23 104 personer som fötts i USA folkbokförda i Sverige den sista augusti. Det motsvarar 0,22 procent av den svenska befolkningen.

– Andelen personer födda i USA har vuxit stadigt i Sverige under 2000-talet. För 20 år sedan var den 0,16 procent, eller 14 413 personer, säger Linus Garp.

Andel av Sveriges befolkning som är född i USA 2000–2020 (31 augusti)

Andel av Sveriges befolkning som är född i USA 2000-2020

Antalet amerikanska medborgare i Sverige har ökat stadigt över tid sedan 1973. Men andelen amerikanska medborgare i den svenska befolkningen har varit mer ojämn.

– Under åren runt millennieskiftet såg vi en tydlig topp vad gäller andelen amerikanska medborgare. Den var störst 2001. Därefter har den legat lägre. Men det kan ju förklaras av att många av amerikanerna även blivit svenska medborgare sedan en ny medborgarskapslag trädde i kraft i Sverige 2001, säger Linus Garp.

Andelen av Sveriges befolkning som är amerikanska medborgare 1973–2020 (31 augusti)

Andelen av Sveriges befolkning som är amerikanska medborgare

Fakta: Rösträtt i USA

Amerikanska medborgare som fyllt 18 år har rösträtt i det amerikanska presidentvalet. Det finns dock vissa inskränkningar som kan variera från delstat till delstat. I vissa får exempelvis inte dömda brottslingar rösta.

Fakta: Amerikaner i Sverige

En svensk medborgare som blir medborgare i ett annat land får sedan den 1 juli 2001 behålla sitt svenska medborgarskap om det andra landet inte kräver att hen befriar sig från medborgarskapet. Likaså får den som blir svensk medborgare behålla sitt utländska medborgarskap om lagen i det andra landet tillåter detta.

Den 31 augusti i år fanns det i den svenska folkbokföringen 8 766 amerikanska medborgare som är 18 år eller äldre senast på valdagen den 3 november. 46 procent var kvinnor och 54 procent män. Samtidigt fanns det i folkbokföringen 18 884 personer födda i USA som är minst år gamla på valdagen. 48 procent kvinnor och 52 procent män.

 

Länkar:

Statistikdatabasen: Utländska medborgare i riket efter medborgarskapsland, ålder och kön. År 1973–2019.

Statistikdatabasen: Befolkning efter födelseland, ålder och kön. År 2000–2019.

Etiketter

Text- och innehållsansvariga