Till innehåll på sidan

Lediga jobb och rekryteringsbehov, 1:a kvartalet 2025

Stora rekryteringsbehov inom vård och omsorg

Statistiknyhet från SCB 2025-05-27 8.00

Arbetsgivare inom vård och omsorg har stora rekryteringsbehov, men upplever samtidigt rekryteringsproblem. Detta visar undersökningen Lediga jobb och rekryteringsbehov som beskriver efterfrågan på arbetskraft på den svenska arbetsmarknaden, i form av lediga jobb och arbetsgivares rekryteringserfarenheter.

Många lediga jobb inom vård och omsorg

Under första kvartalet 2025 uppgick det totala antalet lediga jobb på arbetsmarknaden till 151 200.

  • Rekryteringssätt: Av de lediga jobben var 122 900 annonserade medan 28 200 var lediga jobb där arbetsgivaren försökt rekrytera på andra sätt.
  • Önskat tillträde: Antalet lediga jobb där arbetsgivaren önskade omgående tillträde uppgick till 85 500.
  • Exklusive vikariat: Antalet lediga jobb exklusive vikariat, uppgick till 114 500.

Det totala antalet lediga jobb avser hela ekonomin. Av dessa fanns 115 000 i näringslivet. Antalet lediga jobb inom offentlig förvaltning uppgick till 32 100, varav 7 300 inom statlig sektor och 16 900 respektive 7 800 inom kommuner och regioner. Utöver detta fanns 4 100 lediga jobb i hushållens icke-vinstdrivande organisationer.

I relation till antalet anställda fanns det årets första kvartal 2,9 lediga jobb per 100 anställningar, varav 1,7 var lediga jobb där omgående tillträde önskades.

Fördelat på näringsgren fanns de flesta lediga jobben inom vård, omsorg och socialtjänst. Utifrån ett regionalt perspektiv fanns de flesta lediga jobben i storstadslänen, Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

Rekryteringsproblem inom vård och omsorg

Av samtliga arbetsgivare det senaste halvåret hade

  • 45 procent upplevt rekryteringsproblem
  • 24 procent inte upplevt rekryteringsproblem
  • 31 procent inte rekryterat eller försökt att rekrytera alls, eller hade inte kommit tillräckligt långt i rekryteringsprocessen för att uppleva problem.

Det var vanligare att uppleva rekryteringsproblem bland arbetsgivare inom vård, omsorg och socialtjänst, inom tillverkning och gruvindustri samt inom information och kommunikation.

Om arbetsgivarna inte lyckas anställa så många personer som de söker kan det vara en indikator på arbetskraftsbrist. Bland de arbetsgivare som försökt rekrytera under de senaste sex månaderna hade 62 procent lyckats anställa det antal som de sökt, medan 38 procent inte hade lyckats. Att inte ha lyckats rekrytera var särskilt vanligt bland arbetsgivare inom vård, omsorg och socialtjänst, där andelen uppgick till 60 procent.

Inför det kommande året ser arbetsgivarnas anställningsplaner ut så här:

  • 29 procent förväntar sig en ökning av det totala antalet anställda på arbetsstället.
  • 12 procent räknar med en minskning.
  • 35 procent av arbetsgivarna förväntar sig ingen förändring av antalet anställda.
  • 25 procent kan inte bedöma sina anställningsplaner.

De mest positiva anställningsplanerna finns inom branscherna information och kommunikation samt inom juridik, ekonomi, vetenskap och teknik, där mer än 40 procent av arbetsgivarna tror att antalet anställda kommer att öka under det kommande året. Inom utbildningsväsendet är det i stället vanligast att förvänta sig en minskning – där bedömer 32 procent av arbetsgivarna att personalstyrkan kommer att minska på ett års sikt.

Definitioner och förklaringar

  • Urvalet i Lediga jobb och rekryteringsbehov består av 23 400 arbetsställen inom näringslivet, kommuner, regioner och statlig förvaltning.
  • Andelarna i statistiknyheten som avser rekryteringserfarenheter och rekryteringsbehov är storleksvägda med antal anställda på arbetsstället utifrån uppgifter i SCB:s register.
  • Statistiken är behäftad med osäkerhet. Därför redovisas även skattade osäkerhetsmarginaler i Statistikdatabasen.
  • I statistiken förekommer säsongsvariation. Säsongsrensade värden redovisas därför tillsammans med orensade värden för det totala antalet lediga jobb.
  • Lediga jobb och rekryteringsbehov (LOR) ersätter undersökningarna Konjunkturstatistik över vakanser (KV), Arbetskraftsbarometern och Arbetsförmedlingens prognosundersökning.
  • Det föreligger skillnader mellan undersökningsdesignen i LOR och KV – den undersökning som fram till och med första kvartalet 2024 låg till grund för officiell statistik avseende lediga jobb. Skillnaderna bedöms vara stora nog att försiktighet bör iakttas vid jämförelser över tid mellan undersökningarna. För mer information, se:

    Lediga jobb och rekryteringsbehov

Aktuell publicering

Redovisningen för första kvartalet 2025 avser statistik om lediga jobb samt rekryteringserfarenheter och rekryteringsbehov.

Nästa publiceringstillfälle

Fredag den 29:e augusti.

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB, Enheten för arbetsmarknad och utbildning

E-post
lor@scb.se