- Hem
- Hitta statistik
- Arbetsmarknad
Arbetsmarknad
Undersökningar indelade efter statistikområde
-
Analyser och prognoser om utbildning och arbetsmarknad
Analyser om utbildning och arbetsmarknad
Samtliga fyra produkter bor under Utbildning & forskning.
Statistiken visar arbetsmarknadsläget och utsikterna på ett respektive tre års sikt för cirka 70 utbildningsgrupper, varav största delen är högskoleutbildningar. Resultaten bygger på svaren på en enkät till ett urval av arbetsgivare. Undersökningen har genomförts varje höst sedan 1959.
Regionala matchningsindikatorer
Regionala matchningsindikatorer är en databas som innehåller statistik om kompetensförsörjning på regional nivå.
I prognosen beräknas hur antal förvärvsarbetande och antal arbetade timmar kommer att utvecklas i framtiden och vad dessa förändringar får på den framtida försörjningsbördan. Prognosen görs ungefär vart tredje år och har ett tidsperspektivet på 20–25 år.
Trender och prognoser om utbildning och arbetsmarknad
Rapporten presenterar långsiktiga prognoser över tillgång och efterfrågan på arbetskraft för olika utbildningsgrupper. Detta görs bland annat genom att studera strömmarna genom utbildningssystemet och ut på arbetsmarknaden samt utbildningskravens förändringar på olika delar av arbetsmarknaden.
-
Arbetskraftsundersökningar
Arbetskraftsundersökningarna (AKU)
Statistiken beskriver utvecklingen på arbetsmarknaden för Sveriges befolkning i åldern 15–74 år. AKU visar bland annat antal och andel sysselsatta respektive arbetslösa per månad, kvartal och år. Det är den enda källan med kontinuerliga uppgifter om den totala arbetslösheten och står för det officiella arbetslöshetstalet.
Arbete, Arbetskraft, Arbetslöshet, Arbetsmarknad, Sysselsatta, Ungdomsarbetslöshet
Arbetskraftsundersökningarna, tidigare definitioner
I januari 2021 anpassades AKU till EU:s förordning (2019/1700) för den sociala statistiken, vilket har orsakat tidsseriebrott. Arbetskraftsundersökningarna, tidigare definitioner avser beräkningar före anpassningen.
-
Arbetsmiljö
Statistikansvarig myndighet: Arbetsmiljöverket
Statistiken visar de fysiska och psykosociala arbetsmiljöförhållanden och hur de ändrats över tid. Resultatet redovisas per yrke, näringsgren, socioekonomisk indelning, ålder och kön. Undersökningen är en tilläggsundersökning till Arbetskraftsundersökningarna (AKU).
Arbete, Arbetsmiljö
Statistikansvarig myndighet: Arbetsmiljöverket
Statistiken visar besvär som människor kopplar till sitt arbete, var i kroppen besvären finns och vad i arbetet som kan ha orsakat dem. Undersökningen är en tilläggsundersökning till Arbetskraftsundersökningarna (AKU).
Arbete, Arbetsmiljö
-
Arbetsskador
Statistikansvarig myndighet: Arbetsmiljöverket
Statistiken bygger på de arbetsskadeanmälningar som görs till Försäkringskassan. Arbetsskadeanmälan ger bland annat uppgifter om den skadade och arbetsgivaren samt skadans omfattning och orsaker.
Arbete, Arbetsmiljö
-
Funktionsnedsättning
Situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning
Undersökningen visar situationen på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning. Resultatet av undersökningen redovisas främst utifrån personer som har en funktionsnedsättning respektive en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga och jämförelser görs med befolkningen.
Arbete, Funktionsnedsättning
-
Löner och arbetskostnader
Arbetskostnadsindex för arbetare och tjänstemän inom privat sektor (AKI)
AKI mäter och beskriver utvecklingen av den totala arbetskostnaden för arbetare och tjänstemän för olika branscher inom privat sektor månadsvis. Arbetskostnaden består av lön inklusive rörliga lönetillägg, förmåner, sjuklön och arbetsgivaravgifter. Indextalen används för att göra prisjusteringar enligt avtal mellan företag, för att bedöma det nationella ekonomiska läget och för indexreglering av avtal.
Arbetskostnad, Index
Konjunkturlöner för privat och offentlig sektor
Statistikansvarig myndighet: Medlingsinstitutet
Denna statistik uppdateras inte längre. Publiceringen av konjunkturstatistik, löner för privat och offentlig sektor (AM47), som har varit en sammanställning av konjunkturlönestatistiken för privat och offentlig sektor, upphörde årsskiftet 2008/2009.
Konjunktur, Lön
Konjunkturstatistik, löner för kommuner (KLK)
Statistikansvarig myndighet: Medlingsinstitutet
Statistiken visar månadsvis utvecklingen av löner och sysselsättning i kommuner. Motsvarande lönestatistik finns även för privat och statlig sektor samt regioner.
Konjunktur, Lön
Konjunkturstatistik, löner för privat sektor (KLP)
Statistikansvarig myndighet: Medlingsinstitutet
Statistiken visar månadsvis utvecklingen av löner och sysselsättning i privat sektor. Motsvarande lönestatistik finns även för statlig sektor, kommuner och regioner.
Arbetade timmar, Konjunktur, Lön
Konjunkturstatistik, löner för regioner (KLR)
Statistikansvarig myndighet: Medlingsinstitutet
Statistiken visar månadsvis utvecklingen av löner och sysselsättning i regioner. Motsvarande lönestatistik finns även för privat och statlig sektor samt kommuner.
Konjunktur, Lön
Konjunkturstatistik, löner för statlig sektor (KLS)
Statistikansvarig myndighet: Medlingsinstitutet
Statistiken visar månadsvis utvecklingen av löner och sysselsättning i statlig sektor. Motsvarande lönestatistik finns även för privat sektor, kommuner och regioner.
Konjunktur, Lön
Statistikansvarig myndighet: Medlingsinstitutet
LCI visar kvartalsvis utvecklingen av den totala arbetskraftskostnaden per timme uppdelat på arbetare och tjänstemän, det vill säga lön inklusive rörliga lönetillägg, förmåner, sjuklön och arbetsgivaravgifter. I LCI ingår enbart privat sektor. LCI publiceras även på Eurostats webbplats där både privat och offentlig sektor ingår utan uppdelning mellan arbetare och tjänstemän, där ingår även bonus. Se länk under fördjupad information.
Arbetskostnad, Index
Statistikansvarig myndighet: Medlingsinstitutet
LCS mäter arbetskraftskostnad per arbetad timme och hur stor del av de totala arbetskraftskostnaderna som består av direkta kostnader (som lön och bonus) respektive indirekta kostnader (som sociala avgifter). Undersökningen genomförs inom EU vart fjärde år.
Arbetskostnad
Lönestrukturstatistik, hela ekonomin
Statistikansvarig myndighet: Medlingsinstitutet
Lönestrukturstatistiken för hela ekonomin har till syfte att årligen ge en översiktlig och jämförbar lönestatistik för hela arbetsmarknaden.
Lön, Yrke
Lönestrukturstatistik, kommuner
Statistikansvarig myndighet: Medlingsinstitutet
Statistiken visar lönenivå, lönestruktur, löneutveckling och sysselsättning inom kommuner per kön, ålder, region, näringsgren, yrke, utbildning och tjänstgöringens omfattning. Motsvarande lönestatistik redovisas även för statlig och privat sektor samt regioner.
Lön, Yrke
Lönestrukturstatistik, privat sektor (SLP)
Statistikansvarig myndighet: Medlingsinstitutet
Statistiken visar lönenivå, lönestruktur och löneutveckling inom privat sektor. Statistiken redovisas per kön, ålder, region, näringsgren, yrke och utbildning uppdelad på arbetare respektive tjänstemän. Motsvarande lönestatistik redovisas även för offentlig sektor.
Lön, Yrke
Lönestrukturstatistik, regioner
Statistikansvarig myndighet: Medlingsinstitutet
Statistiken visar lönenivå, lönestruktur, löneutveckling och sysselsättning inom regioner per kön, ålder, region, näringsgren, yrke, utbildning och tjänstgöringens omfattning. Motsvarande lönestatistik finns även för kommuner, statlig samt privat sektor.
Lön, Yrke
Lönestrukturstatistik, statlig sektor
Statistikansvarig myndighet: Medlingsinstitutet
Statistiken visar lönenivå, lönestruktur, löneutveckling och sysselsättning inom statlig sektor per kön, ålder, region, yrke, utbildning och tjänstgöringens omfattning. Motsvarande lönestatistik redovisas även för landstingskommunal, primärkommunal samt privat sektor.
Lön, Yrke
-
Lönesummor
Lönesummor, arbetsgivaravgifter och preliminär A-skatt (LAPS)
Statistiken visar utvecklingen av lönesummor, arbetsgivaravgifter och preliminär A-skatt. Varje kvartal publiceras statistiken som bygger på arbetsgivardeklarationer från företag. Statistiken finns bland annat per sektor och näringsgren.
Lön, Lönesummor, Skatt
Registerbaserad lönesummestatistik (LSUM)
Statistiken visar lönesummor, preliminär A-skatt och vilka sociala ersättningar som betalas ut. Uppgifterna som baseras på arbetsgivardeklarationer (AGI) och kontrolluppgifter (KU) kan tas fram efter region, sektor och näringsgren.
Lön, Lönesummor, Skatt
-
Sjuklöner
Konjunkturstatistik över sjuklöner (KSju)
Statistiken visar hur sjukfrånvaron under sjuklöneperioden ser ut. Sjuklöneperioden är den tid då arbetsgivaren betalar sjuklön till en arbetstagare, som på grund av sjukdom, inte är på arbetet. Du får en bild av hur den totala utvecklingen av sjukfrånvaron ser ut.
Sjukfrånvaro, Sjuklön
-
Sysselsättning, förvärvsarbete och arbetstider
Statistiken visar nivåer och förändring av de anställningar som finns på arbetsmarknaden samt sjukfrånvaro under sjuklöneperioden. Anställningar baseras på arbetsgivardeklarationer (AGI) från Skatteverket, medan sjukfrånvarostatistiken samlas in från ett urval av arbetsgivare. Statistiken används bland annat för prognoser, analyser och beslutsfattande.
Befolkningens arbetsmarknadsstatus (BAS)
BAS, Befolkningens arbetsmarknadsstatus är en statistikprodukt som med hjälp av administrativa data beskriver utbudet av arbetskraft i Sverige. Syftet är att beskriva arbetsmarknadsläget samt utvecklingen över tid. Statistiken redovisar bland annat antalet sysselsatta, arbetslösa och personer utanför arbetskraften för den folkbokförda befolkningen i åldern 15–74 år.
Kortperiodisk sysselsättningsstatistik (KS)
Statistiken visar hur antalet anställda på hela arbetsmarknaden förändras. Statistiken redovisas på detaljerad näringsgrensnivå och efter län. Information finns även om personalomsättning och sjukfrånvaro.
Anställda, Arbetskraft, Personalomsättning, Sjukfrånvaro, Sysselsatta
Registerbaserad arbetsmarknadsstatistik (RAMS)
Statistiken visar sysselsättning, pendling och personal- och näringsstruktur. Den visar också händelser och flöden på arbetsmarknaden. Statistiken är totalräknad och kan brytas ner på låg regional nivå eller utifrån de anställdas egenskaper; till exempel kön, utbildning och ålder.
Anställda, Arbete, Företag, Pendling, Sysselsatta
Yrkesregistret med yrkesstatistik
Statistiken visar hur många som arbetar inom olika typer av yrken. Du kan också se hur yrkesutvecklingen inom olika branscher och samhällssektorer ser ut.
Arbete, Yrke
-
Vakanser och arbetslöshet
Konjunkturstatistik över vakanser (KV)
Statistiken baseras på en urvalsundersökning till företag och ger information om efterfrågan på outnyttjad arbetskraft och lediga jobb fördelat på näringsgren, region och storleksklass. Variablerna som redovisas är antalet lediga jobb, antalet vakanser, rekryteringsgrad och vakansgrad.
Anställda, Arbetskraft, Arbetslöshet, Konjunktur, Sysselsatta
Lediga jobb och rekryteringsbehov
Statistiken visar efterfrågan på arbetskraft på den svenska arbetsmarknaden, i form av lediga jobb och aktuella kompetensbehov. Den visar även arbetsgivarnas erfarenheter av att rekrytera personal senaste halvåret, både generellt och för ett antal yrkesgrupper.
-
Övrigt
Fokus på näringsliv och arbetsmarknad
Publikationen innehåller olika kommenterande eller analyserande artiklar med inriktning mot näringsliv och arbetsmarknad.
Arbetsmarknad, Näringsliv