Till innehåll på sidan

Emitterade värdepapper, april 2025

Ökad upplåning i räntebärande värdepapper

Statistiknyhet från SCB 2025-05-20 8.00

I slutet av april uppgick den sammanlagda svenska räntebärande värdepappersskulden till 9 543 miljarder kronor, vilket är en ökning med 116 miljarder sedan mars. ”Ökningen beror framför allt på en ökad upplåning under april, där Sveriges Riksbank och staten stod för den största ökningen”, säger Hanna Helgesson ekonom på värdepapperssektionen på SCB.

Utveckling april 2025 i korthet

Ökad skuld i både obligationer och penningmarknadsinstrument

  • Den totala räntebärande värdepappersskulden på 9 543 miljarder kronor bestod i slutet av april till 80 procent av obligationer och 20 procent av penningsmarknadsinstrument.
  • Skulden ökade i både obligationer och penningsmarknadsinstrument med 60 repektive 56 miljarder kronor.
  • Skulden ökade i värdepapper denominerade svenska kronor med 152 miljarder kronor medan den minskade i värdepapper denominerade i utländsk valuta med 35 miljarder kronor.
  • Den årliga tillväxttakten för den totala värdepappersskulden var -3,6 procent i april. Det är en minskning med 0,7 procentenheter sedan mars.

Sveriges Riksbank och Staten ökade sin skuld under april

  • I april var det Sveriges Riksbank som stod för den största ökningen av värdepappersskulden, där skulden ökade med totalt 58 miljarder kronor.
  • Även staten (genom Riksgäldskontoret) ökade sin skuld under månaden med 36 miljarder kronor.
Utestående belopp, miljarder kronor
Emitterade Värdepapper

Förfallostrukturen

  • Värdepapper till ett värde av 1 717 miljarder kronor förfaller inom sex månader exklusive Riksbankens certifikat. 59 procent av dessa är denominerade i utländsk valuta.
  • Värdepapper från monetära finansinstitut representerar 67 procent av det totala förfallovärdet inom sex månader (exklusive Riksbankens certifikat), där majoriteten är utgivna i utländsk valuta.

Förfallostruktur, miljarder kronor
Emitterade Värdepapper

Gröna värdepapper

  • Gröna värdepapper uppgick till 932 miljarder kronor i april, vilket är en ökning med 2 miljarder kronor jämfört med mars.
  • Kommuner och regioner stod för den största ökningen under månaden, en ökning med 3 miljarder kronor.
  • Monetära finansinstitut är fortsatt den största utgivaren av gröna värdepapper, totalt 423 miljarder kronor. Det är dock kommuner och regioner som emitterat den största andelen gröna värdepapper i relation till deras totala utestående belopp (36 procent).
Utestående belopp, gröna värdepapper, miljarder kronor
Emitterade Värdepapper

Definitioner och förklaringar

Vad publikationen omfattar

SCB:s månatliga publikation av Emitterade värdepapper innehåller total utestående volym och förfallostruktur för räntebärande värdepapper utgivna av svenska emittenter. Den beskriver hur svenska företags värdepappersupplåning utvecklas och på vilka villkor den sker.

Revideringar

Emitterade värdepapper sammanställs månatligen. Det förekommer att revideringar sker, oftast för föregående period men kan också förekomma för äldre perioder.

Nästa publiceringstillfälle

 2025-06-18 klockan 8.00 

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

Riksbanken

Producent

SCB

E-post
svdb@scb.se