Till innehåll på sidan

Emitterade värdepapper, juli 2021

Ökad upplåning i långfristiga räntebärande värdepapper

Statistiknyhet från SCB 2021-08-17 9.30

I slutet av juli uppgick den sammanlagda långfristiga värdepappersskulden till 6 943 miljarder kronor, vilket är en ökning med 28 miljarder kronor sedan juni. Ökningen beror framförallt på att skulden för räntebärande värdepapper denominerade i SEK och euro ökade under månaden.

Utveckling juli 2021 i korthet

Ökad skuld i räntebärande värdepapper

• Den totala räntebärande värdepappersskulden uppgick till ett värde av 8 668 miljarder kronor i slutet av juli, vilket är en ökning med 29 miljarder jämfört med föregående månad.
• Skuldstocken för långfristiga värdepapper denominerade i SEK och euro ökade med 20 respektive 9 miljarder kronor under månaden.
• Kortfristiga räntebärande värdepapper ökade med 1 miljard kronor främst på grund av ökningen i värdepapper denominerade i euro till ett värde av 6 miljarder netto.
• Årsförändringen för den totala värdepappersskulden var 7,8 procent. Detta är en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med juni.

Monetära finansinstitut ökar skulden i säkerställda värdepapper

• Den långfristiga värdepappersskulden för säkerställda värdepapper från monetära finansinstitut ökade med 27 miljarder kronor till 2 474 miljarder under juli. Bakomliggande orsaker till ökningen är värdepapper denominerade i SEK och EUR.
• I juli var det staten (via Riksgäldskontoret) som stod bakom den största minskningen av värdepappersskulden, där skulden minskade med totalt 19 miljarder kronor. Minskningen var enbart på grund av förfall i kortfristiga värdepapper denominerade i SEK.
• Även kommunsektorn minskade sin skuld under månaden med 700 miljoner kronor.
• För icke-finansiella sektorn ökade värdepappersskulden med 5 miljarder kronor till 1 531 miljarder. Denna ökning härstammar primärt från värdepapper denominerade i euro.

Utestående belopp, miljarder kronor

Emitterade värdepapper, juni 2021

Förfallostrukturen

• Inom ett halvår kommer värdepapper till ett värde av 2 147 miljarder kronor att förfalla vilket är jämnt fördelat mellan utländsk valuta och svenska kronor.
• Av det totala förfallovärdet inom ett halvår representerar icke säkerställda värdepapper från monetära finansinstitut 972 miljarder kronor.
• Kortfristiga och långfristiga värdepapper representerar 1 517 respektive 630 miljarder kronor av det totala förfallovärdet inom sex månader.

Förfallostruktur, miljarder kronor

Emitterade värdepapper, juni 2021

Definitioner och förklaringar

Vad publikationen omfattar

SCB:s månatliga publikation av Emitterade värdepapper innehåller total utestående volym och förfallostruktur för räntebärande värdepapper utgivna av svenska emittenter. Den beskriver hur svenska företags värdepappersupplåning utvecklas och på vilka villkor den sker.

Nästa publiceringstillfälle

2021-09-16 klockan 9.30

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

Riksbanken

Producent

SCB, Enheten för finansmarknadsstatistik

Adress
Solna strandväg 86
171 54 Solna

E-post
svdb@scb.se

Förfrågningar

Fraser Ames

Telefon
010-479 45 34
E-post
fraser.ames@scb.se

Hanna Helgesson

Telefon
010-479 40 57
E-post
hanna.helgesson@scb.se

Simon Abraham

Telefon
010-479 42 62
E-post
simon.abraham@scb.se