Till innehåll på sidan

Restaurangindex, tredje kvartalet 2023

Restaurangförsäljningen sjönk under tredje kvartalet 2023

Statistiknyhet från SCB 2023-12-11 8.00

Drygt hälften av kategorierna uppvisade en minskning under tredje kvartalet 2023 jämfört med samma period 2022, där nöjesrestauranger följt av kaféer och konditorier stod för den största nedgången. Trafiknära restauranger uppvisade den största uppgången.

- Det tredje kvartalet i år är det första kvartalet där försäljningsvolymen i restaurangbranschen sjunker på årsbasis sedan pandemirestriktionerna släpptes i februari 2022, säger Samuel Hederén, statistiker på SCB.

Restaurangerna minskade sin försäljningsvolym med 0,9 procent under tredje kvartalet 2023 jämfört med motsvarande period föregående år. Lägst utfall hade nöjesrestauranger, pubar och barer (-6,2 procent) och kaféer och konditorier (-4,7 procent). Högst utfall hade trafiknära restauranger (1,9 procent). I löpande priser ökade den totala restaurangbranschens försäljning med 5,5 procent under tredje kvartalet, jämfört med motsvarande period föregående år. Jämfört med tredje kvartalet 2019 ökade restaurangernas försäljningsvolym med 6,4 procent.

Försäljningsutvecklingen för restaurangbranschen, aktuellt kvartal jämfört med motsvarande kvartal föregående år i procent. Data till och med kvartal 3 2023
Restaurangindex, tredje kvartalet 2023

* Volymutfallet baseras på omsättningsförändring efter korrigering för prisförändringar. **Jämförelse mellan senaste 4-kvartalsperiod och samma period föregående år.

Restaurangindex är ett index som publiceras varje kvartal. Statistiken gör det möjligt att följa omsättningsutvecklingen i restaurangbranschen, kategori för kategori. Uppgifterna tas fram i samarbete mellan Visita, Dagligvaruleverantörerna (DLF), Livsmedelsgrossisterna och Statistiska centralbyrån (SCB).

Från mars 2020 började spridningen av covid-19 påverka näringslivet. Vid tolkning av jämförande statistik, som till exempel årsutvecklingstal, bör detta beaktas. 

Försäljningsutveckling kvartal 3
  Omsättning mkr, inkl moms         Förändring 2022-2023 i procent
Kvartal 3 2019 2020 2021 2022 2023 Värde Volym*
Total restaurangförsäljning 37 656 31 331 39 835 45 316 47 820 5,5 ‑0,9
Hotellens restaurangförsäljning 3 784 2 284 3 981 4 643 4 895 5,4 ‑1,0
Kaféer/Konditorier 2 519 1 954 2 495 2 754 2 795 1,5 ‑4,7
Snabbmatsrestauranger 5 000 5 144 5 948 6 936 7 459 7,6 1,0
Lunch- och kvällsrestauranger 17 179 15 957 19 564 21 614 23 036 6,6 0,1
Trafiknära restauranger 2 574 1 448 2 150 2 908 3 154 8,5 1,9
Nöjesrestauranger, pubar, barer 5 735 3 969 4 862 5 484 5 476 ‑0,1 ‑6,2
Personalrestauranger 866 577 835 977 1 004 2,8 ‑3,4

* Volymutfallet baseras på omsättningsförändringen efter korrigering för prisförändringar. Samma prisförändringar är använda för de enskilda kategorierna.

Försäljningsutveckling kvartal 1-3
    Omsättning mkr, inkl moms     Förändring 2022-2023 i procent
Kvartal 1-3 2019 2020 2021 2022 2023 Värde Volym*
Total restaurangförsäljning 104 187 81 977 87 018 118 070 128 902 9,2 1,8
Hotellens restaurangförsäljning 11 193 6 486 6 987 11 151 12 525 12,3 4,9
Kaféer/Konditorier 6 796 5 277 5 807 7 337 7 701 5 ‑2,2
Snabbmatsrestauranger 13 738 13 651 15 212 18 520 20 578 11,1 3,6
Lunch- och kvällsrestauranger 47 244 39 454 42 852 56 338 61 263 8,7 1,4
Trafiknära restauranger 6 807 4 116 4 609 7 245 8 383 15,7 8
Nöjesrestauranger, pubar, barer 15 354 10 963 9 583 14 420 15 117 4,8 ‑2,2
Personalrestauranger 3 055 2 029 1 968 3 058 3 334 9 1,6

*Volymutfallet baseras på omsättningsförändringen efter korrigering för prisförändringar. Samma prisförändringar är använda för de enskilda kategorierna.

Sett över hela det gångna kalenderåret visar en majoritet av kategorierna fortfarande på uppgångar ackumulerat under 2023 fram till och med kvartal 3. Den högsta utvecklingen hittills under 2023 har kategorierna trafiknära restauranger samt hotellrestauranger haft. Utvecklingen i försäljningsvolym för dessa kategorier har varit 8 respektive 4,9 procent ackumulerat hittills under 2023 jämfört med motsvarande period 2022.

Volymutveckling jämfört tidigare år
  Volym*
Kvartal 3 2023/2019 2023/2020 2023/2021 2023/2022
Total restaurangförsäljning 6,4 30,7 4,4 ‑0,9
Hotellens restaurangförsäljning 8,4 83,6 7 ‑1
Kaféer/Konditorier ‑7 22,5 ‑2,6 ‑4,7
Snabbmatsrestauranger 25 24,2 9,1 1
Lunch- och kvällsrestauranger 12,4 23,6 2,4 0,1
Trafiknära restauranger 2,7 86,6 27,6 1,9
Nöjesrestauranger, pubar, barer ‑20 18,2 ‑2 ‑6,2
Personalrestauranger ‑2,8 49,2 4,6 ‑3,4

* Volymutfallet baseras på omsättningsförändringen efter korrigering för prisförändringar. Samma prisförändringar är använda för de enskilda kategorierna.

I tabellen ovan presenteras utvecklingstal för försäljningsvolymen där kvartal 3 2023 jämförs med motsvarande kvartal under åren 2019-2022. Restaurangbranschen blev hårt drabbad av Corona-pandemin vilket påverkar utvecklingstal när de jämförs med perioder då restriktioner förelåg. För att ge en tydligare bild av aktuellt kvartal jämfört med ett normalläge redovisas utvecklingstal där aktuellt kvartal jämförs med motsvarande period även för tidigare år. Försäljningsvolymen för den totala restaurangförsäljningen ökade med 6,4 procent jämfört med motsvarande kvartal under 2019.

Den totala restaurangmarknaden uppgick 2022 till cirka 159 miljarder kronor inklusive moms. I diagrammet nedan kan du se hur försäljningen har fördelat sig på de olika kategorierna under 2023. Lunch- och kvällsrestauranger har en försäljningsandel på 47,1 procent av den totala försäljningen. Personalrestauranger är den kategori som har lägst försäljningsandel inom restaurangbranschen, 2,9 procent.

Försäljningsandelar för restaurangbranschen under 2023
Restaurangindex, tredje kvartalet 2023

Definitioner och förklaringar

Urvalsbyte och reviderad kategorisering

I samband med det årliga urvalsbytet mellan kvartal 1 och kvartal 2 revideras kategoriseringen av ingående verksamheter utifrån aktuella bakgrundsuppgifter som SCB får av branschorganisationer och leverantörer. Vid tolkning av statistiken måste man beakta att revideringen kan påverka kategoriernas relativa storlek. Det kan i sin tur påverka resultatet.

Byte av metod

I och med publiceringen av Restaurangindex för april månad 2015 ändrades metoden för undersökningen. Förändringarna infördes som ett led i att förbättra kvaliteten i statistiken samt att samordna den ekonomiska månads- och kvartalsstatistiken där Industrins orderingång och omsättning, Industriproduktionsindex, Industrins lager och Industrins kapacitetsutnyttjande ingår tillsammans med Omsättningsstatistiken, Tjänsteproduktionsindex, Detaljhandelsindex och Restaurangindex samt Lagerstatistik för varuhandel och tjänstenäringar. Statistiken har samordnats med avseende på bland annat ramtäckning, urval, estimation och insamlingsvariabler. För att minimera effekten av tidsseriebrott och nivåskiften bakåt i tiden har en länkning och tillbakaräkning av historiska tidsserier gjorts, vilket orsakar revideringar av historiska tidsserier. Sedan 2018 publiceras Restaurangindex kvartalsvis.

Byte av metod för fastprisberäkning

I samband med publiceringen av restaurangindex kvartal 2 2023 har en ny metod för deflatering införts i syfte att förbättra de fastprisberäknade indextalen under förhållanden med betydande prisförändringar inom kvartalen. I samband med metodförändringen revideras alla fastprisberäknade indextal i statistiken samt motsvarande volymutvecklingstal.

Kategoriindelning:                                                                                              

Hotellrestauranger – restaurangverksamhet som bedrivs på hotell eller konferensanläggning eller i samband med annat boende.

Kaféer/konditorier – kaféverksamhet i alla former med begränsad matservering. ”Specialister” på kaffe. Har oftast inget serveringstillstånd för alkohol.

Snabbmat – kännetecknas av snabb service och tillgänglighet. ”Take away” är vanligt förekommande. Har oftast inget serveringstillstånd för alkohol. Exempel på företag är hamburgerkedjor, gatukök och salladsbarer.

Lunch- och kvällsrestauranger –  traditionella restauranger med bordsservering, gourmetkrogar, kvarterskrogar och pizzerior etcetera.

Trafiknära restauranger – alla typer av restauranger i anslutning till flygplatser, järnvägar, båttrafik och landsvägar där stora flöden av restaurangbesökare förekommer. I den här gruppen finns också restauranger i anslutning till mässor, djurparker och idrottsanläggningar. Även restauranger för separata evenemang och cateringverksamhet ingår.

Nöjesrestauranger, pubar och barer – verksamhetens fokus är på drycker, men mat serveras också. En mötesplats där man stannar sent. Exempel på verksamhet är pubar, barer, sportbarer, nöjeskrogar och nattklubbar.

Personalrestauranger – personal- eller företagsrestauranger som bedriver restaurangverksamhet ofta på uppdrag, och inte sällan med begränsat öppethållande. Här finns särskild branschkod för drift av personalmatsalar. Exempel på företag är personalrestaurangföretagens verksamhet som bedrivs på arbetsplatser med undantag av den offentliga sektorn. 

Nästa publiceringstillfälle

2024-03-11 klockan 8.00.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB, Sektionen för Innovation, Näringslivets produktion och Forskning

E-post
pin@scb.se

Kristina Frändén

Telefon
010-479 43 89
E-post
kristina.franden@scb.se

Samuel Hederén

Telefon
010-479 41 38
E-post
samuel.hederen@scb.se

Producent

Thomas Jakobsson (Visita)

Telefon
0709 423 888
E-post
thomas.jakobsson@visita.se