Till innehåll på sidan

Barns levnadsförhållanden 2013–2014:

Fler flickor än pojkar känner sig stressade i skolan

Statistiknyhet från SCB 2015-06-10 9.30

I gymnasiet är sju av tio flickor stressade på grund av höga krav på sig själva, jämfört med fyra pojkar av tio. Sex av tio flickor i gymnasiet är även stressade på grund av läxor och prov, jämfört med två av tio pojkar.

Att känna stress i skolan ökar ju äldre eleverna är. På frågan om barnen känner sig stressade på grund av höga krav på sig själva är det 20 procent bland de i årskurs 4–6 som svarat ja, 52 procent i årskurs 7–9 och 55 procent i gymnasiet. Det är fler flickor än pojkar i årskurs 7–9 respektive gymnasiet som känner denna stress. I årskurs 7–9 är det 67 procent av flickorna jämfört med 38 procent av pojkarna. Motsvarande uppgifter i gymnasiet är 70 procent av flickorna och 41 procent av pojkarna.

I årskurs 4–6 är det 9 procent som ofta känner stress på grund av läxor eller prov, vilket ökar till 35 procent i årskurs 7–9 respektive 40 procent i gymnasiet. Även för denna sorts stress är andelen högre för flickor än för pojkar, både i årskurs 7–9 respektive gymnasiet. I årskurs 7–9 är det 48 procent av flickorna jämfört med 22 procent av pojkarna och för eleverna i gymnasiet är det 62 procent av flickorna till skillnad från 19 procent av pojkarna.

Upplever stress i skolan p.g.a. höga krav på sig själv resp. ofta stressad på grund av läxor eller prov. Barn 10–18 år efter årskurs och kön, 2013–2014

Diagram

Källa: Undersökningarna av barns levnadsförhållanden (Barn-ULF), SCB

Att vara stressad kan i vissa fall leda till andra problem, som till exempel psykosomatiska besvär (trötthet, huvudvärk och ont i magen med mera.)

Ungefär hälften av flickorna i gymnasiet har huvudvärk minst en gång i veckan (47 procent), medan det rör sig om en fjärdedel (25 procent) bland pojkarna. Motsvarande uppgift för de i årskurs 4–6 är vart femte barn (19 procent). Totalt sett bland alla barn är det 22 procent av flickorna som har ont i magen minst en gång i veckan i jämförelse med 15 procent bland pojkarna.

Ny statistik om barn

Nu finns samtliga uppgifter från Undersökningarna av barns levnadsförhållanden (Barn–ULF) år 2013–2014 publicerade. Uppgifterna rör bland annat barns hälsa, situation i skolan, fritid, medievanor och vad barnen brukar hjälpa till med hemma.

Definitioner och förklaringar

Stressad på grund av höga krav på sig själv: De som svarat ”Ja” på frågan:
– När det gäller skolan, känner du dig stressad på grund av att du har höga krav på dig själv?

Stressad på grund av läxor och prov: De som svarat ”Ofta” på frågan:
– Hur ofta känner du dig stressad på grund av läxor eller prov?

Ont i huvudet respektive ont i magen: De som svarat ”Varje dag”, ”Några gånger i veckan” eller ”En gång i veckan” på följande frågor:
– Under det senaste halvåret, hur ofta har du haft huvudvärk?
– Under det senaste halvåret, hur ofta har du haft ont i magen?

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet och producent

SCB, Enheten för ekonomisk välfärdsstatistik

Adress
701 89 Örebro

Förfrågningar

Helena Rudander

Telefon
010-479 41 24
E-post
helena.rudander@scb.se