Till innehåll på sidan

Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF) 2022

Minskat semesterresande under pandemin

Statistiknyhet från SCB 2023-04-18 8.00

Yngre och medelålders reser mer än äldre, men resandet har minskat i alla åldersgrupper enligt 2022 års ULF-undersökning.

Andelen av befolkningen16 år och äldre som under föregående 12 månader gjort någon semesterresa på minst en vecka, har legat konstant på ungefär 60 procent åren 2008–2019. När frågan återigen ställdes i 2022 års Undersökning av levnadsförhållanden (ULF), uppmättes andelen till 53 procent. 51 procent bland kvinnor och 55 procent bland män. Andelen är nu för första gången lägre bland kvinnor än bland män.

Semesterresa minst en vecka de senaste 12 månaderna. Andelar bland kvinnor och män. Procent och felmarginal

Diagram

Semesterresandet vanligt i åldrarna 30–64 år

Tidigare år har unga kvinnor legat i topp med andelar på runt 70 procent i åldersgruppen 16–24 år som gjort en semesterresa. I 2022 års undersökning är andelen i denna åldersgrupp 53 procent bland både kvinnor och män. Men resandet har minskat i alla åldersgrupper. I åldersgruppen 30–49 år är andelen 61 procent 2022, något lägre jämfört med de tidigare åren före pandemin. För åren 2020 och 2021 finns inga uppgifter då frågan inte ställdes dessa år.

Semesterresa minst en vecka de senaste 12 månaderna 2022. Andelar bland kvinnor och män efter ålder. Procent och felmarginal

Diagram

Andra resultat från ULF

Resultaten avser befolkningen 16 år och äldre, där inget annat anges.

  • 28 procent av befolkningen är i hög grad nöjda med livet. Kvinnor och män är i ungefär lika hög grad nöjda med livet, förutom i åldersgruppen 16–19 år där männen är mer nöjda än kvinnorna, 36 jämfört med 20 procent.
  • 40 procent har varit ute i skog och mark på sin fritid minst en gång i veckan under föregående 12 månader. 85 procent har varit ute minst en gång under samma period.
  • 25 procent läser varje vecka någon bok och 13 procent lyssnar varje vecka på någon ljudbok. Båda aktiviteterna är vanligare bland kvinnor än män.
  • 8 procent av befolkningen har inte någon nära vän. Bland personer 80 år och äldre är denna andel 13 procent.
  • 42 procent av befolkningen har en långvarig sjukdom eller hälsoproblem. Bland dem som är 65 år eller äldre är andelen 63 procent, medan andelen är 70 procent bland dem som är 80 år eller äldre.
  • 26 procent av befolkningen oroar sig för hur det ska gå med det egna hushållets ekonomi under det närmaste året. Bland dem som är ensamstående och har barn är nästan hälften oroliga för hur det ska gå med den egna ekonomin.
  • 20 procent skulle inte klara av att betala en oväntad utgift på 13 000 kronor inom en månad utan att låna eller be om hjälp. Andelen är högre i vissa grupper, t.ex. saknar saknar 60 procent av dem som är arbetslösa en sådan kontantmarginal.
  • 10 procent har inte råd att åka på en veckas semester per år. Andelen är högre bland ensamstående som har barn än bland ensamstående utan barn, 22 jämfört med 15 procent.
  • 5 procent av befolkningen bor i en bostad med fler än två personer per sovrum (trångboddhet enligt norm 2). Andelen är högre bland yngre än äldre. Till exempel är 8 procent i åldersgruppen 16–29 år trångbodda, jämfört med 1 procent bland dem som är 65 år eller äldre.
  • 67 procent av de anställda 16–74 år är medlem i en facklig organisation. Det är vanligare bland kvinnor än män, 70 jämfört med 65 procent.
  • 34 procent av dem som arbetar är i hög grad nöjda med sitt arbete. Bland egna företagare är 55 procent nöjda, jämfört med 31 procent bland anställda.
  • 18 procent av de anställda arbetar skift eller efter schema där arbetstiden är förlagd till olika tider på dygnet. Det är vanligare bland dem som har ett arbetaryrke än ett tjänstemannayrke, 31 jämfört med 9 procent.

SCB redovisar dessa uppgifter tillsammans med andra nya resultat från Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF) 2022 om Arbetsmiljö, Boende, Ekonomi och materiella tillgångar, Fritid, Hälsa, Medborgerliga aktiviteter, Sociala relationer, Sysselsättning, Trygghet samt Välbefinnande och tillit.

Byte av insamlingsmetod i ULF 2022

Under åren 2008–2021 har telefonintervjuer utgjort det huvudsakliga insamlingssättet i ULF. Från och med år 2022 har SCB infört så kallad kombinerad insamling i ULF. Det innebär att de utvalda personerna får välja om de ska svara på frågorna via telefonintervju eller via webbenkät. Vissa av indikatorerna har sannolikt påverkats av bytet av insamlingsmetod, vilket innebär att resultaten för dessa indikatorer inte bör jämföras med tidigare år. De berörda indikatorerna redovisas på separat rad i Statistikdatabasen med ”2022” i benämningen. För mer information om bytet av insamlingsmetod se Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF), avsnittet ”Fördjupad information”.

Definitioner och förklaringar

Semesterresa 2008–2019: Personer som svarat JA på någon av följande två intervjufrågor:

”Har du under de senaste 12 månaderna varit borta på semester i Sverige eller utomlands under minst en veckas tid?".

Om Ja-svar på en föregående fråga om vistelse i fritidshus:

”Har du förutom att vara i fritidsboendet under de senaste 12 månaderna varit borta på semester i Sverige eller utomlands under minst en veckas tid?”.

Semesterresa 2022: Personer som svarat JA på följande intervjufråga:

”Har du under de senaste 12 månaderna varit borta på semester i Sverige eller utomlands under minst en veckas tid?".

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

Förfrågningar

Göran Nordström

Telefon
010-479 50 15
E-post
goran.nordstrom@scb.se