Till innehåll på sidan

Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF) 2022

En av tio har svår värk

Statistiknyhet från SCB 2023-11-22 8.00

9 procent av Sveriges befolkning, 16 år och äldre, har svår värk i skuldror, nacke, axlar, rygg, höft, armar eller ben. Det framgår av en rapport baserat på Undersökningarna av levnadsförhållanden som SCB publicerar idag.

Att ha långvarig eller kronisk värk kan bland annat ha en negativ inverkan på vår livskvalitet, arbetsförmåga och våra möjligheter att delta i olika typer av fritidsaktiviteter.

I befolkningen, 16 år och äldre, har 63 procent lätt, måttlig eller svår värk i skuldror, nacke, axlar, armar, händer, ben, fötter, rygg och/eller höft. Lätt värk bedömer 31 procent i befolkningen, 16 år och äldre, att de har, medan 24 procent bedömer att de har måttlig värk och 9 procent upplever att de har svår värk.

Besvär av värk är vanligare bland äldre än yngre. I åldersgruppen 16–29 år har 49 procent lätt, måttlig eller svår värk. Motsvarande andel i åldersgruppen 80 år och äldre är 75 procent. Bland de som är 16–29 år har 5 procent svår värk, vilket kan jämföras med 13 procent bland de som är 80 år och äldre.

Det är en större andel kvinnor än män – 70 respektive 57 procent – som uppger att de har lätt, måttlig eller svår värk. Det är också vanligare att kvinnor än män bedömer att de har svår värk: 10 jämfört med 7 procent.

Det är vanligare att de som arbetar inom arbetaryrken än att de som arbetar inom tjänstemannayrken har lätt, måttlig eller svår värk i skuldror, nacke, axlar, armar, händer, ben, fötter, rygg och/eller höft. I gruppen kvinnor som arbetar i arbetaryrken är det 76 procent som uppger att de har värk. Motsvarande andel bland kvinnor i tjänstemannayrken är 67 procent. Bland männen är det 61 procent av arbetarna och 49 procent av tjänstemännen som har värk. Bland de som arbetar inom arbetaryrken är det mer än dubbelt så vanligt att ha svår värk jämfört med gruppen som arbetar inom tjänstemannayrken: 9 respektive 4 procent.

Andel som har värk (lätt, måttlig eller svår) respektive har svår värk, fördelat på kön, ålder och typ av yrke. Personer 16 år och äldre om inget annat anges. År 2022.

Diagram: Andel som har värk (lätt, måttlig eller svår) respektive har svår värk, fördelat på kön, ålder och typ av yrke. Personer 16 år och äldre om inget annat anges. År 2022.

Andra resultat om hälsa baserat på ULF

Utöver resultat avseende värk omfattar rapporten resultat om självskattad hälsa, behov av läkarvård, behov av tandläkarvård, psykisk hälsa, konsumtion av frukt, grönsaker och alkohol samt tobaksanvändning.

Till rapporten hör en tabellbilaga i Excel, som omfattar redovisning av resultat efter kön, ålder, utbildningsnivå, hushållstyp, svensk respektive utländsk bakgrund, födelseland, vistelsetid, disponibel inkomst, arbetar- respektive tjänstemannayrke, huvudsaklig sysselsättning, region (NUTS2), urbaniseringsgrad samt funktionsnedsättning.

Definitioner och förklaringar

Resultaten baseras på Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF) år 2022 och avser personer 16 år och äldre som har svarat på följande frågor:

Webbenkät

Har du värk i skuldror, nacke eller axlar?
Har du ryggvärk eller höftsmärtor?
Har du värk i armar, händer, ben eller fötter?

 Nej
 Ja, lätt värk
 Ja, måttlig värk
 Ja, svår värk

Telefonintervju

Har du värk i skuldror, nacke eller axlar?
Har du ryggvärk eller höftsmärtor?
Har du värk i armar, händer, ben eller fötter?

 Ja
 Nej

Tycker du att du har lätt, måttlig eller svår värk i skuldror, nacke eller axlar?
Tycker du att du har lätt, måttlig eller svår värk i rygg eller höft?
Tycker du att du har lätt, måttlig eller svår värk i armar, händer, ben eller fötter?

 Lätt värk
 Måttlig värk
 Svår värk

Antalet svarande i de olika redovisningsgrupperna är för få för redovisning på till exempel kommunal nivå.

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

 

Publikation

Läs mer i rapporten Hälsa 2022 (pdf)

Statistikdatabasen

Ytterligare information finns i Statistikdatabasen

Använd gärna fakta ur den här statistiknyheten men kom ihåg att ange Källa: SCB.

Statistikansvarig myndighet

SCB

Förfrågningar

Charlotte Samuelsson

Telefon
010-479 48 17
E-post
charlotte.samuelsson@scb.se

Anna Hagman

Telefon
010 479 48 19
E-post
anna.hagman@scb.se