Kommunernas aktivitetsansvar
Välkommen som uppgiftslämnare i undersökningen Kommunernas aktivitetsansvar
Lämna uppgifterna
Längre ner på denna sida finns Instruktioner samt Vanliga frågor med svar för att underlätta ditt uppgiftslämnande, läs gärna igenom det!
Undersökningen är en totalundersökning vilket innebär att alla kommuner i Sverige ska lämna uppgifter om de ungdomar som omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret. Undersökningen genomförs av Statistiska centralbyrån (SCB) på uppdrag av Skolverket.
Från 1 januari 2015 ska kommunerna samla in uppgifter om och föra register över de ungdomar som omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret. Alla ungdomar som omfattas av det kommunala aktivitetsansvaret och eventuella åtgärder som ungdomarna deltar i under andra halvåret ska rapporteras till SCB.
Aktivitetsansvaret omfattar ungdomar som har fullgjort sin skolplikt, inte fyllt 20 år och som inte genomför eller har fullföljt utbildning på nationella program i gymnasieskola, nationella eller individuella program i anpassad gymnasieskola eller motsvarande utbildning.
Vid inläsning/uppgiftslämnande görs logiska kontroller bland annat för att stämma av samband mellan variablerna. En beskrivning av kontrollerna finns i datafilsbeskrivningen och stöd i form av färgmarkeringar visas i Excelmallen.
Vad ska rapporteras?
SRapportfilen till SCB ska inkludera uppgifter om samtliga ungdomar i kommunen som någon gång under perioden omfattats av KAA. Samtliga registreringar och avregistreringar, kännedom om huvudsaklig sysselsättning, samt startade och avslutade åtgärder anges för ungdomarna. Varje ny händelse ska registreras i avsedd kolumn i rapportfilen. Om den nya uppgiften inte får plats på befintlig rad så ska en ny rad läggas till. Uppgifter om personnummer, senaste sysselsättning i form av utbildning samt datum för registrering i KAA ska anges på varje rad (obligatoriska uppgifter).
Om exempelvis en ungdom registreras, avregistreras och sedan registreras på nytt ska den nya registreringen ske på en ny rad med nytt registreringsdatum. Om flera åtgärder tilldelats ungdomen så ska var och en anges på en egen rad.
Under avsnitten för respektive insamlingsperiod finns länkade instruktioner med ytterligare information.
Skolverkets allmänna råd
Kommunernas aktivitetsansvar för ungdomar
Skolverkets stödmaterial
Instruktioner
Första halvåret 2025 (aktuell insamling)
Uppgifter lämnas antingen genom att fylla i och skicka in vår excelmall eller genom att skicka in en textfil enligt vårt format, se nedan. För att ändra insända uppgifter ska du skicka in en ny uppdaterad fil, då ersätts alla de tidigare insända uppgifterna. I den nu aktuella insamlingen för första halvåret 2025 har vissa förändringar införts jämfört med den förra insamlingen. Ändringarna innebär både nya variabler och värdemängder. Merparten av de nya variablerna ersätter tidigare variabler och är till stor del liknande i innehåll. Systemleverantörer har tidigare informerats om förändringarna och i samband med det publicerades ett nyhetsbrev till systemleverantörer på scb.se.
Instruktioner och kodförteckningar första halvåret 2025 (pdf)
Datafilsbeskrivning och inläsningskontroller första halvåret 2025 (xlsx)
Excelmall första halvåret 2025 (xlsx)
Motsvarande instruktioner för nästkommande insamlingsperiod hittas längre ner på sidan.
Tidsplan
Insamlingen sker halvårsvis. Uppstartsbrev med inloggningsuppgifter skickas den 27 juni. Sista inlämningsdag är den 1 september 2025.
Vanliga frågor
Vad menas med registrering och avregistrering i KAA?
I undersökningen avser registrering och avregistrering när ungdomen enligt Skollagen började respektive slutade att omfattas av KAA. Om det faktiska datumet inte är känt så behöver man ange ett datum som bedöms vara så nära som möjligt.
Hur rapporterar man en ungdom som genomgått flera åtgärder under undersökningsperioden?
Varje åtgärd ungdomen deltar i inom det kommunala aktivitetsansvaret ska rapporteras på en egen rad. Följande uppgifter upprepas för varje rad:
- Personnummer
- Datum för registrering (DatumReg)
- Senaste sysselsättning i form av utbildning (SenSysReg)
Vilka aktiviteter ska rapporteras som åtgärd?
Aktiviteter som ungdomen påbörjar, deltar i eller avslutar inom det kommunala aktivitetsansvaret ska rapporteras.
Hur rapporterar man en ungdom där ingen förändring skett sedan föregående insamlingsperiod?
En ungdom som registrerats under tidigare rapporteringsomgång ska rapporteras även följande omgångar om ungdomen helt eller delvis under perioden fortsätter vara omfattad, detta även om det inte skett någon förändring i sysselsättning eller åtgärd.
Hur rapporteras ungdomar som registrerats, avregistrerats och nyregistrerats under undersökningsperioden?
Alla registreringar, avregistreringar och nyregistreringar som sker under undersökningsperioden ska rapporteras.
Det kan ske om en ungdom som är registrerad i aktivitetsansvaret övergår till ett nationellt program (=avregistrering) och sedan gör ett avbrott från det nationella programmet (=ny registrering). Den nya registreringen rapporteras på en ny rad med nytt datum för registrering och orsak till registrering.
Ska ungdomar som fyller 20 år under tidsperioden rapporteras?
Dagen då ungdomen fyller 20 år upphör kommunens aktivitetsansvar och alla uppgifter om aktiviteter fram till den dagen samt avregistreringsorsak ska lämnas.
Avregistreringen ska om möjligt ske på födelsedagen. En 19-åring som deltar i en åtgärd och fyller 20 år under undersökningsperioden ska rapporteras både med åtgärd samt avregistrering vid fyllda 20 år.
Alla åtgärder som vid något tillfälle rapporterats som påbörjad ska också vid något tillfälle rapporteras som avslutad, vilket senast kan bli dagen då ungdomen inte längre är omfattad av KAA. Om åtgärden avslutas enbart på grund av att ungdomen inte längre omfattas eller om åtgärden fortsätter även efter att ungdomen slutat omfattas används svarsalternativet Avreg (avregistrering) i block 3 för att beskriva anledningen till att åtgärden upphörde. Avslutades åtgärden av andra anledningar samma dag då aktivitetsansvaret upphörde, t.ex. i enlighet med kommunens planering, ska inte Avreg i block 3 användas utan istället något annat svarsalternativ.
Ska ungdomar ändå ingå i rapporteringen om de inte vill eller kan deltaga?
Ifall en ungdom omfattas av KAA avgörs helt och hållet av Skollagen och inte av huruvida denne t.ex. inte är nåbar, kan eller vill delta i kommunens insatser. Alla ungdomar som omfattas av KAA ska ingå i rapporteringen till SCB, även de som tackar nej till kommunens insatser.
Måste jag ha direktkontakt med ungdomen för att rapportera kännedom om sysselsättning?
Nej, kännedom om ungdomens sysselsättning kan också komma från annan källa. Exempelvis en gymnasieskola, vuxenutbildningen, ungdomens vårdnadshavare/målsman eller från ett register. Uppgiften att informationen kommer från ungdomen själv eller från annan källa anges under Källa för kännedom i Block 2.
Vad är motsvarande utbildning?
Genomför en ungdom en utbildning som motsvarar gymnasienivå så omfattas hen inte av aktivitetsansvaret. Som motsvarande utbildning räknas till exempel
• Kommunal vuxenutbildning (Komvux) på gymnasial nivå
• Allmän kurs på gymnasial nivå på folkhögskola
• Särskild utbildning för vuxna på gymnasial nivå
• Motsvarande utbildning vid särskilda ungdomshem
• Utbildning vid internationella skolor
• International Baccalurate (IB)
• Gymnasieutbildning utomlands.
Eventuellt kommer fler utbildningar räknas som en motsvarande utbildning.
Ta del av den färdiga statistiken
Resultatet publiceras på Skolverkets webbplats.
Nästkommande insamling, andra halvåret 2025
Via nedanstående länkar hittas instruktionen, excelmallen och datafilsbeskrivningen som gäller först vid nästkommande registreringsperiod, det vill säga för rapporteringen av det andra halvåret 2025.
<<Nytt material kommer inom kort>>
Tidsplan
Insamlingen sker halvårsvis. Uppstartsbrev med inloggningsuppgifter för nästkommande insamlingsperiod skickas den 2 januari 2026. Sista inlämningsdagen är den 2 februari 2026.
Juridisk information
Insamlingen av kommunernas aktivitetsansvar omfattas av uppgiftslämnarplikt enligt förordningen (SFS 2006:39). Statistik regleras även av Skolverkets föreskrift (SKOLFS 2015:28).
Med stöd av föreskrifter i Förordning om vissa personuppgifter för officiell statistik (2001:100) får de insamlade uppgifterna registreras och lagras. Vid publicering kommer inga enskilda individer att kunna identifieras.
Uppgifterna som lämnas skyddas enligt 24 kap. 8 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).
Samråd har skett med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Aktuellt
Nu är det aktuellt att lämna uppgifter för första halvåret 2025. Inloggningsuppgifter sänds med e-post till kontaktpersoner under sista veckan i juni.
Information och excelmall för nästkommande undersökningsomgång, andra halvåret 2025, hittas längre ner på sidan.
Undersökningens resultat publiceras på skolverket.se.
Kontakta oss
Uppgiftslämnarservice
- Telefon
- 010-479 60 65
- Öppettider:
Vardagar: 09:00-16:00
Lunchstängt: 12:00-13:00
- E-post
- insamling.skola@scb.se
Kortadress till denna sida: https://www.scb.se/aktivitetsansvar