Till innehåll på sidan

Pressmeddelande

Vänteläge för räntor på bolån och sparkonton

Senast uppdaterad: 2024-03-27

Hushållens bolåneräntor har lämnat toppnivåerna och sjunkit flera månader i rad. Samtidigt har räntorna på vissa sparkonton klättrat uppåt. I februari rörde sig räntorna mer försiktigt, visar ny statistik från SCB.

I december 2023 vände bolåneräntor för nya avtal nedåt efter att ha stigit varje månad sedan maj 2022. I år fortsätter utvecklingen. I januari sjönk snitträntan för nya bolåneavtal med 0,07 procentenheter till 4,67 procent. I februari sjönk den ytterligare till 4,65 procent.

– Det är utlåningsräntor med längre räntebindningstider som minskar mest och bidrar till en lägre snittränta, säger Anton Bratt, nationalekonom på SCB.

Bolåneränta för nya avtal, samtliga konton

I december 2023 låg snitträntan för nya bolåneavtal med räntebindningstider på 1 till 5 år på 4,19 procent. I januari sjönk snitträntan med samma bindningstider till 3,63 procent och rörde sig sedan svagt uppåt till 3,64 procent i februari. Räntan för rörliga bolån förändrades inte jämfört med januari, utan låg kvar på 4,83 procent även i februari.

Utveckling rörlig och bundna bolåneräntor

Räntorna för de pengar som hushållen sätter in på spar- och lönekonton har samtidigt ökat under de senaste månaderna. Dessa räntor planar nu ut i februari.

Sparkonton med villkor och lönekonton, olika löptider

– Värt att notera är att för första gången sedan november 2014 har inlåningsräntan för konton med kortare löptid passerat inlåningsräntan med löptider över 2 år. Detta skedde redan i april 2023, men i januari var skillnaden större än vad vi tidigare sett, säger Anton Bratt.

Fakta: Om finansmarknadsstatistiken

De bankkonton som hushållen sätter in pengar på kan delas in i två kategorier. Den ena är så kallade avistakonton med fria uttag, exempelvis lönekonton. Den andra kategorin är konton med villkor, till exempel sparkonton med bundna löptider eller uppsägningstider.

I SCB:s finansmarknadsstatistik redovisas varje månad hushållens genomsnittsränta för nya insättningar till banker, som ingår i gruppen monetära finansinstitut, MFI.

Totalt hade hushållen en inlåning till MFI på 2 677 miljarder kronor i februari.

I statistiken redovisas även den genomsnittliga räntan på nya avtal för utlåning till hushållen. Lån till hushåll delas in i bostadslån, konsumtionslån och övriga lån.

Enligt finansmarknadsstatistiken i februari har hushållen lånat 4 927 miljarder kronor totalt, varav 4 076 miljarder kronor var lån till bostäder.

Länkar

Negativ tillväxttakt för utlåning till icke-finansiella företag 

Finansmarknadsstatistik

Fler nyheter, pressmeddelanden och artiklar från SCB

Prenumerera på pressmeddelanden

Bevaka nyheter från SCB

Kontakt

Anton Bratt, nationalekonom, SCB
Telefon: 010-479 41 73
E-post: anton.bratt@scb.se

Susanne Daregård, pressansvarig, SCB
Telefon: 072-084 40 82
E-post: susanne.daregard@scb.se