Till innehåll på sidan

Partier

Artiklar om Partier

Två partier ökar och tre tappar i första PSU efter valet

Väljarstödet ökar för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i SCB:s första partisympatiundersökning (PSU) efter valet. Det minskar för Centerpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

Övrigt Etiketter: Demokrati Partier Politik

Många förändringar i sista PSU före valet

De säkerställda förändringarna i opinionen är många i SCB:s sista partisympatiundersökning inför höstens val: Stödet för Socialdemokraterna och Liberalerna ökar samtidigt som fem partier tappar.

Övrigt Etiketter: Demokrati Partier Politik Val

Storstäderna drar åt vänster i opinionen

Storstädernas partisympatier drar alltmer åt vänster. Det visar en genomgång av alla SCB:s partisympatiundersökningar sedan 2010.

Övrigt Etiketter: Demokrati Partier Val

Ny PSU: Stiltje i opinionen ett år före valet

Det råder stiltje i opinionen enligt SCB:s partisympatiundersökning (PSU) för november. Väljarstödet för Centerpartiet minskar något i vad som är den enda statistiskt säkerställda förändringen.

Övrigt Etiketter: Demokrati Partier Politik Val

Från fem till åtta partier i riksdagen

Efter varje riksdagsval står Sverige inför ett helt nytt politiskt läge. Sedan början av 1970-talet har partierna som suttit i regeringen och styrt landet varierat en hel del. I dag består riksdagen av åtta partier istället för fem.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Demokrati Partier Politik

Få unga och många högutbildade i riksdagen

Är politikerna som sitter i riksdagen som folk är mest? Kanske inte riktigt. Om man jämför med de som får rösta i valet så finns det färre kvinnor, unga, äldre och utrikes födda i riksdagen. Dessutom är riksdagsledamöterna mer högutbildade.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Demokrati Partier Politik