Högskola
Artiklar om Högskola
Sveriges politiker högre utbildade än sina väljare
Miljöpartiet och Vänsterpartiet har högst andel högutbildade politiker i Sveriges riksdag, Sverigedemokraterna har lägst. Nära tre av fyra riksdagspolitiker har en samhällsvetenskaplig, pedagogisk eller humanistisk inriktning på sina eftergymnasiala studier. Det visar en kartläggning från SCB avseende våra politikers utbildningsbakgrund.
Kvinnor och män, Högskola, Politik och demokrati
Hög sysselsättning för nyligen examinerade i Sverige
För att klara EU:s sysselsättningsmål är det viktigt att nyligen examinerade får ett arbete. Tydliga skillnader finns mellan länder och inom länder, både vad gäller kvinnor och mäns sysselsättning och mellan olika utbildningsnivåer. I Sverige är sysselsättningen bland nyligen examinerade hög och skillnaderna mellan olika grupper små.
Arbetsmarknad, Sysselsatta, Högskola
Gymnasieungdomar följer sina studieplaner
Majoriteten av gymnasieeleverna som uppger att de har planer på att studera på högskola eller universitet påbörjar också studier inom tre år. Men längre uppföljningar visar att det finns grupper som trots studieplaner aldrig studerar vidare på högskolan.
Utbildning, Utbildningsnivå, Högskola
Vanligt att arbeta under studierna i Sverige
Sysselsättningsgraden är högre för de som har arbetat eller praktiserat under studietiden jämfört med de som inte gjort det. I Sverige är det mycket vanligt att arbeta eller praktisera under studierna. Men långt ifrån alla unga i EU har haft kontakt med arbetsmarknaden under studietiden.
Arbetsmarknad, Utbildning, Högskola
Var fjärde i högre studier direkt efter gymnasiet
Mer än var fjärde gick direkt vidare till högskolestudier efter gymnasiet av de som slutade grundskolan 2006. En nästan lika stor grupp började jobba direkt och gjorde det fortfarande 2016. Resten gick krokigare vägar.
Arbetsmarknad, Inkomst, Utbildning, Högskola
Arbete i linje med utbildningen vanligare bland examinerade
Under våren 2017 fick ett urval av universitets- och högskolestudenter som avslutat sina studier läsåret 2013/14 svara på en enkät om sin situation på arbetsmarknaden. Framför allt på generella program är det vanligt att avsluta sin utbildning utan examen.
Examen, Utbildningsnivå, Högskola
Regeringen satsar 37 miljarder kronor på FoU 2017
Under 2017 beräknas regeringen avsätta 36,7 miljarder kronor till forskning och utveckling (FoU), visar SCB:s statistik. Det är 2,3 miljarder kronor mer än förra året. Liksom tidigare år går nästan 4 procent av statsbudgeten till finansiering av FoU och som andel av BNP beräknas regeringens satsningar motsvara 0,8 procent.
Högskola, Politik och demokrati, Sveriges ekonomi
Var tredje har studerat utomlands
Av Sveriges 18–34-åringar har var tredje någon gång deltagit i utbildning utomlands. Andelen är högre bland dem som har eftergymnasial utbildning än bland dem som har en kortare utbildning.
Skola, Utbildning, Högskola