Till innehåll på sidan

Konsumentprisindex

Artiklar om Konsumentprisindex

Matpriser påverkas mindre av krympflation

Livsmedelspriserna bidrar rejält till den stigande inflationen. Men på hyllorna i mataffären krymper inte förpackningarna i samma takt som tidigare. Faktum är att den sammantagna krympflationen på förpackade livsmedel var obetydlig under 2022.

Övrigt Etiketter: Inflation Konsumentprisindex Privatekonomi

Mycket julmat har blivit dyrare än livsmedel överlag i år

Flera vanliga inslag på svenska julbord har stigit mer i pris än den generella prisutvecklingen på livsmedel under 2022. En del julmat brukar dessutom öka i pris i december.

Övrigt Etiketter: Livsmedel Priser Konsumentprisindex

Livsmedelspriserna fortsätter att stiga

Inflationstakten ökar igen, visar SCB:s Konsumentprisindex med fast ränta (KPIF). Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg i augusti för nionde månaden i följd.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Priser Konsumentprisindex

Sommarläsning – fem tips från SCB

Sugen på sommarläsning? Här tipsar vi om fem texter vi skrivit under året.

Övrigt Etiketter: Demokrati Ekonomi Konsumentprisindex

Flygresor billigare än 2010 – tåg och bilhyra dyrare

Sommarsemestrarna närmar sig och priserna på resor och hotell stiger, visar SCB:s Konsumentprisindex (KPI). Över längre tid syns stora skillnader mellan olika resformer. Jämfört med 2010 har medelpriset på hyrbilar stigit med 39 procent samtidigt som utrikesflyg blivit 17,5 procent billigare.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Priser Konsumentprisindex

Prisstegringen på kaffe stannar av

Efter att ha gått upp rejält under årets tre första månader stod priset på kaffe i Sverige nästan stilla i april. Men det har aldrig varit högre, visar SCB:s Konsumentprisindex.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Inflation Konsumentprisindex

Dyrare lax på årets påskbord

På påskbordet finns ofta traditionella inslag som ägg, sill, lax och godis. Den rökta och gravade laxen har blivit drygt åtta procent dyrare sedan förra påsken, medan priserna på ägg och godis är nästan oförändrade. Det visar vårt Konsumentprisindex.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Konsumentprisindex Privatekonomi

Krympflationen ger dig mindre innehåll för pengarna

Många tycker att de får mindre för pengarna nuförtiden. Och det är precis det som händer när livsmedelsförpackningarna krymper utan att priserna sjunker. Fenomenet kallas krympflation.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Konsumentprisindex Privatekonomi

Biljetter i lokaltrafiken har stigit mer i pris än bensin under 2000-talet

Bensin har blivit över 70 procent dyrare under 2000-talet. Samtidigt har biljettpriserna i lokaltrafiken ökat nästan dubbelt så mycket.

Övrigt Etiketter: Konsumentprisindex

Kaffe och tomater har blivit nästan 30 procent dyrare

Priset på kaffe har rusat under 2022, visar SCB:s Konsumentprisindex (KPI). Det är nu nästan 30 procent dyrare än för ett år sedan. Även priserna på tomater, päron och vitkål har stigit rejält.

Övrigt Etiketter: Livsmedel Priser Konsumentprisindex

Julmaten har blivit dyrare jämfört med andra varor

Priserna på julmat har stigit mer än den generella prisutvecklingen de senaste elva åren. Sill, färsk lax och potatis har ökat mest i SCB:s sammanställning. I andra änden: godis, choklad och brännvin.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Livsmedel Konsumentprisindex

Så syns bostadspriser i inflationsberäkningarna

Ända sedan slutet av 1990-talet har bostadspriserna ökat kraftigt. Under pandemin har priserna stigit särskilt på villor och större lägenheter i många delar av landet. Men syns det i inflationen? Vilken roll spelar egentligen bostadspriserna i konsumentprisindex?

Övrigt Etiketter: Ekonomi Inflation Boende och byggande Konsumentprisindex

Handsprit och robotdammsugare – nya konsumtionsvanor påverkar inflationsmätningarna

Året med covid-19 har skapat nya konsumtionsvanor. Inte helt förvånande har de svenska hushållens inköp av handsprit och munskydd ökat och antalet flygresor minskat. Våra nya vanor återspeglar sig också i den så kallade konsumtionskorg som SCB använder för att beräkna Konsumentprisindex och inflation.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Inflation Konsumentprisindex

Sillen blir allt dyrare jämfört med godis och ägg

Ägg, sill och godis är givna inslag för många i påsk. Men pristrenderna spretar. De senaste tio åren har priset på sill åkt bergochdalbana – och samtidigt stigit absolut mest.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Livsmedel Konsumentprisindex

Dyrare skinka men billigare sill är julens melodi

Under senare år har priserna på flera av våra svenska julbordsfavoriter tillfälligt höjts respektive sänkts, lägligt nog just under december månad. Julskinkan har blivit dyrare, medan sill och gravad lax har blivit billigare lagom till jul.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Konsumentprisindex Privatekonomi

Vår konsumtion speglar samhällets utveckling

Sedan 1950-talet har hushållens konsumtion mätts varje år genom att titta på hur varor och tjänster ser ut i en så kallad konsumentkorg. Vad korgen består av säger inte bara något om vår konsumtion, utan också något om samhället och de värderingar som präglar vår tid.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Hushåll och ekonomi Konsumentprisindex Privatekonomi

Svårare beräkna inflation under coronapandemin

Coronapandemin påverkar samhället på otaliga sätt. Flera tjänster konsumeras inte längre på den svenska marknaden, som charterresor, biobesök och sportevenemang. Det påverkar SCB:s inflationsberäkningar.

Övrigt Etiketter: Ekonomi Konsumentprisindex

Kraftig prisutveckling för pizzor från pizzerior

Sedan 1995 har priset för pizzor från pizzerior ökat med 73 procent. Samtidigt har priset på frysta pizzor i butik minskat med 6 procent, medan priset på hembakade pizzor följer prisutvecklingen för påläggen i stor utsträckning. Under samma period har den generella prisutvecklingen i samhället, enligt KPI, ökat med 30 procent.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Inflation Livsmedel Priser Konsumentprisindex

Svensk fika het trend som skapar jobb

I Sverige lägger vi allt mer pengar på kafé- och konditoribesök. Att vi spenderar mer pengar på att fika på kaféer skapar arbete. Sysselsättningen i branschen har ökat kraftigt under 2000-talet.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetsmarknad Lön Hushåll och ekonomi Konsumentprisindex

Kanelbullar på kafé ökar mest i pris

Priset på kanelbullar på kaféer och konditorier har ökat med nästan 74 procent sedan 1990. De som är köpta i affär har ökat med 21 procent under samma period. Hembakade bullar följer prisutvecklingen på mjöl i hög grad. Detta kan vi utläsa av SCB:s kanelbulleindex.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Konsumentprisindex