In- och utvandring
Artiklar om In- och utvandring
Personal från utlandet ökar kraftigt
Utländsk arbetskraft har ökat kraftigt sedan 90-talet i Sverige. Ungefär 33 000 heltidstjänster sysselsattes av personal som var folkbokförd i andra länder 2016. Malmö kommun står för den största ökningen.
Arbetsmarknad, In- och utvandring, Lön, Lönesummor
Svenskfödda flest bland utvandrarna 2016
2016 utvandrade färre än 50 000 personer. Detta för första gången sedan 2010. Totalt utvandrade 45 878 personer, en minskning med 18 procent jämfört med året innan då 55 830 personer utvandrade. Flest personer flyttade till Danmark, men bland svenskfödda var Norge det vanligaste landet att flytta till.
Befolkning, In- och utvandring
Syrien vanligaste födelselandet bland invandrade 2016
Invandringen ökade för femte året i rad och var under 2016 den högsta som någonsin uppmätts. Det är oftast fler män än kvinnor som invandrar, så även förra året. Av de som invandrade under 2016 var 56 procent (91 146 personer) män och 44 procent kvinnor (71 859 personer), vilket är den största könsskillnaden sedan 1966.
Befolkning, In- och utvandring, Flyktingar
Sämre matchning på arbetsmarknaden för utrikes födda
Personer som inte arbetar inom yrken som matchar deras utbildning är en outnyttjad resurs på arbetsmarknaden. Andelen som arbetar inom ett yrke på rätt nivå är lägre bland utrikes födda än inrikes födda. Det syns bland lärar- och civilingenjörsutbildade.
Arbetsmarknad, In- och utvandring, Utbildning
Flyktingars väg in på svensk arbetsmarknad
Hälften av flyktingarna förvärvsarbetar efter åtta år i Sverige. Män med minst gymnasial utbildning kommer snabbast i arbete medan kvinnor med låg utbildning har lägst förvärvsfrekvens. Det vet vi efter att ha följt förvärvsfrekvensen för flyktingar under 15 år från bosättningen i Sverige.
Arbetsmarknad, In- och utvandring, Flyktingar
Var tredje ung kvinna flyttade under 2016
Under 2016 flyttade över 1,2 miljoner personer inom Sverige. Det var särskilt vanligt att unga vuxna flyttade. Av alla kvinnor födda mellan 1991 och 1996 bytte drygt var tredje adress under 2016. De vanligaste flyttningarna är lokala och närmare två av tre ägde rum inom en kommun.
Befolkning, In- och utvandring, Inrikes flyttning, Regionalt
Från Tyskland till Finland på 150 år – en svensk invandringshistoria
Med hjälp av Sveriges unika befolkningsstatistik kan vi beskriva hur invandringen förändrats under mer än 150 år. Vilka länder de utrikes födda kommit från och var de har bosatt sig har varierat över tid. Flest har kommit från Norden, men på senare tid har Irak och Syrien blivit de vanligaste födelseländerna bland utrikes födda i vissa delar av Sverige.
Demografi, In- och utvandring
Finland och Irak de två vanligaste födelseländerna bland utrikes födda
Invandringen till Sverige har under en längre tid varit större än utvandringen och det har medfört att gruppen utrikes födda i landet har ökat. Under 2015 växte gruppen med 72 713 personer, och vid årsskiftet var antalet utrikes födda knappt 1,7 miljoner personer. Det vanligaste födelselandet bland kvinnorna var Finland och bland männen Irak.
Befolkning, Demografi, In- och utvandring, Flyktingar
En av tre födda utanför EU i risk för fattigdom i Sverige
15 procent av Sveriges invånare har en disponibel inkomst som enligt EU:s definition kan innebära risk för fattigdom. Andelen har ökat sedan 2008 då cirka 12 procent hade en inkomst under gränsen för risk för fattigdom.
Arbetslöshet, In- och utvandring, Hushåll och ekonomi, Integration och segregation
Asylsökande driver på ekonomisk tillväxt
Ett rekordstort antal asylsökande kom till Sverige under hösten 2015. Utvecklingen har påverkat BNP-tillväxten, som mäter hur Sveriges ekonomi utvecklas. Under första kvartalet 2016 kan man uppskatta den här påverkan till 0,5 procentenheter.
BNP, In- och utvandring, Sveriges ekonomi, Flyktingar
Stor skillnad i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda
Sverige är ett av de länder i Europa som har högst sysselsättningsgrad för inrikes födda. Samtidigt är skillnaden i sysselsättningsgrad stor mellan inrikes och utrikes födda i landet. Det är relativt vanligt att utrikes födda i Sverige upplevt hinder för att få ett arbete och bland dem som har ett arbete är det vanligt att känna sig överkvalificerad.
Arbetslöshet, Arbetsmarknad, In- och utvandring, Europa
Så påverkade utvandringen till Amerika Sveriges befolkning
Mellan 1851 och 1910 emigrerade knappt en miljon människor från Sverige till Amerika. Av dem som var födda under senare hälften av 1800 talet lämnade ungefär 20 procent av männen och 15 procent av kvinnorna landet. Det påverkade Sveriges arbetsmarknad och befolkningstillväxt.
Befolkning, In- och utvandring