Statistiknyheter

Här hittar du statistiknyheter från oss som främst handlar om nya statistikresultat.

Visa per undersökning
  • Kraftig ökning av utbildningsnivån sedan 1990-talet

    Utbildningsnivån i Sverige har ökat kraftigt under de senaste 35 åren. I början av 1990-talet hade en tredjedel av befolkningen i åldern 25–64 år högst en förgymnasial utbildning och endast en av tio hade en längre eftergymnasial utbildning. Idag är förhållandet det omvända. Omkring 10 procent har en förgymnasial utbildning som högsta utbildning och drygt 30 procent har en minst treårig eftergymnasial utbildning.

  • Högutbildade är sysselsatta i högre grad än lågutbildade

    Det finns ett tydligt samband mellan utbildningsnivå och sysselsättningsgrad. Andelen sysselsatta är betydligt högre bland personer med hög utbildningsnivå jämfört med personer med en låg utbildningsnivå.

  • Högst utbildningsnivå i Stockholmsområdet

    Tre av tio personer i befolkningen 25–65 år är högutbildade. Den här gruppen bor oftast i storstadskommuner och i residensstäder. Majoriteten av kommunerna med allra högst utbildningsnivå ligger i Stockholms län. Andra kommuner med hög utbildningsnivå är Lund, Lomma, Uppsala, Umeå, Mölndal och Linköping.

  • Stor skillnad i utbildningsnivå mellan storstäder och landsbygd

    Utbildningsnivån är betydligt högre i storstäder och storstadsnära kommuner jämfört med mindre städer och landsbygdskommuner. I storstadsområdena är knappt fyra av tio högutbildade medan andelen är hälften så stor i mindre städer och landsbygdskommuner.

  • Högst utbildningsnivå i Stockholmsområdet

    Tre av tio personer i befolkningen 25–64 år är högutbildade. Den här gruppen bor oftast i storstadskommuner och i residensstäder. Majoriteten av kommunerna med allra högst utbildningsnivå ligger i Stockholms län. Andra kommuner med hög utbildningsnivå är Lund, Lomma, Uppsala, Umeå, Mölndal och Linköping.