Pressmeddelande
Ny rapport om Agenda 2030: Stora skillnader mellan grupper i Sverige
Senast uppdaterad: 2021-05-06
Målet med FN:s Agenda 2030 är bland annat att minska ojämlikheter i samhället. Men i Sverige finns stora skillnader mellan grupper med olika bakgrund och livsvillkor inom en lång rad viktiga områden, visar en ny rapport från SCB.
I rapporten, som släpptes i början av november, konstateras bland annat följande:
- Det är betydligt vanligare med ekonomisk utsatthet bland utrikesfödda än bland personer födda i Sverige.
- Användningen av antidepressiva läkemedel har ökat stort och är mycket vanligare hos flickor och unga kvinnor än hos pojkar och unga män.
- Att avstå vård av ekonomiska orsaker är vanligast bland arbetslösa, följt av personer födda utanför Europa och personer som har en icke-heterosexuell identitet.
- Dödligheten i covid-19 var under våren 2020 högre bland låginkomsttagare, för människor som immigrerat från låginkomstländer, för lågutbildade, och ogifta äldre.
- Ensamstående kvinnor med barn är ekonomiskt utsatta i betydligt högre utsträckning än ensamstående män med barn.
- Den socioekonomiska bakgrundens betydelse för elevers resultat i skolan har ökat.
Det är några av en lång rad exempel i rapporten på områden där det finns stora ojämlikheter mellan olika grupper i Sverige.
– Vissa grupper i befolkningen är särskilt sårbara för olika typer av utsatthet som lämnar människor utanför i utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle, säger Sara Frankl, Agenda 2030-sakkunnig på SCB, och fortsätter:
– På en övergripande nivå rör det sig bland annat om personer med olika typer av funktionsnedsättningar, barn till personer i någon typ av utsatthet och utlandsfödda från vissa delar av världen. Överlag är även kvinnor och flickor mer utsatta på flera områden.
Utmaningar kvarstår
SCB har fått i uppdrag av regeringen att följa upp arbetet med Agenda 2030 och belysa det med en statistisk lägesbild. I fjolårets rapport konstaterade SCB att Sverige inte lever upp till alla målen som FN satt upp. Flera av utmaningarna som Sverige stod inför när Agenda 2030 spikades i FN:s generalförsamling kvarstår fem år senare.
– En stor och övergripande utmaning är att ojämlikheterna mellan olika grupper inte minskar. I stället ökar de på flera områden, säger Sara Frankl.
Saknas statistik
I år ligger därför fokus i rapporten på att lyfta fram områden där vissa grupper är mer utsatta än andra, där en relativt sett högre andel individer inte får sina mänskliga rättigheter uppfyllda.
– Agenda 2030 handlar om att skapa anständiga och hållbara levnadsförhållanden för alla världens människor. Målen är globala, men eftersom förutsättningarna är lokala blir varje lands utmaningar unika. Därför är det extra viktigt att sätta principen om att inte lämna någon utanför i sin nationella kontext, säger Sara Frankl.
Under arbetet med rapporten blev det tydligt att det saknas viktig statistik på flera områden där vissa människor är extra utsatta.
– Till exempel om personer med funktionsnedsättning, barn, våld i nära relationer, sexuellt våld. Det finns även mycket begränsad statistik om hedersrelaterat våld och förtryck, nationella minoriteter, papperslösa och hbtq-personer, säger Sara Frankl.
Läs rapporten: Lämna ingen utanför, Statistisk lägesbild av genomförandet av Agenda 2030 i Sverige, oktober 2020 på scb.se (pdf)
Fakta: Sveriges Agenda 2030-arbete
I september 2015 antog FN:s generalförsamling 17 globala mål och 169 delmål för hållbar utveckling i en resolution som kallas Agenda 2030. Länderna åtog sig att fram till 2030 leda världen mot en hållbar och rättvis framtid, och lovade samtidigt att följa upp agendan på nationell, regional och global nivå.
SCB har fått i uppdrag av regeringen att ge en statistisk lägesbild av hur Sverige lever upp till målen. Lägesbilden är sammanställd med bidrag från flera myndigheter och organisationer.
Fakta: De 17 globala målen i Agenda 2030
1. Ingen fattigdom
2. Ingen hunger
3. God hälsa och välbefinnande
4. God utbildning för alla
5. Jämställdhet
6. Rent vatten och sanitet för alla
7. Hållbar energi för alla
8. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
9. Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
10. Minskad ojämlikhet
11. Hållbara städer och samhällen
12. Hållbar konsumtion och produktion
13. Bekämpa klimatförändringarna
14. Hav och marina resurser
15. Ekosystem och biologisk mångfald
16. Fredliga och inkluderande samhällen
17. Genomförande och globalt partnerskap
Länkar:
Lämna ingen utanför – statistisk lägesbild av genomförandet av Agenda 2030 i Sverige, oktober 2020 (publiceras 09.30)
Sverige på väg att missa klimat- och miljömål
Sverige lever inte upp till FN:s mål om minskat våld
Mobbningen ökar och fler mår dåligt i skolan
Sverige på väg mot hållbarhet på flera områden
Genomförandet av Agenda 2030 i Sverige – statistisk lägesbild 2019 (pdf)