Till innehåll på sidan

Pressmeddelande

Vanligare för kvinnor med tidsbegränsade anställning

Senast uppdaterad: 2021-05-06

Det är vanligare för kvinnor än män att ha en tidsbegränsad anställning. Samma sak gäller för utrikes födda i relation till inrikes födda, visar en ny rapport från statistikmyndigheten SCB.

I fjol hade 766 000 personer en tidsbegränsad anställning i Sverige. Det motsvarar 16,6 procent av alla anställda i landet.

– Andelen var högre bland kvinnor än bland män. 18,3 procent respektive 14,9 procent, säger Matilda Wedtström Kjerfh, statistiker på SCB.

Antalet ökar

Sedan 2005 har tidsbegränsat anställda i Sverige ökat till antal men inte till andel. Men det finns undantag i vissa grupper, som utrikes födda, äldre samt personer med endast förgymnasial utbildning.

– I samtliga dessa grupper har andelen tidsbegränsat anställda ökat sedan 2005, säger Matilda Wedtström Kjerfh.

Många unga

Förra året ingick drygt en tredjedel (34,6 procent) av alla tidsbegränsat anställda i åldersgruppen 15–24 år. Nästan lika många (30,8 procent) ingick i gruppen utrikes födda.

– Bland utrikes födda i Sverige hade en fjärdedel av alla anställda en tidsbegränsad anställning förra året. Motsvarande siffra bland inrikes födda var en sjundedel, säger Matilda Wedtström Kjerfh.

Det var även en större andel av de utrikes födda med en tidsbegränsad anställning som övergick till arbetslöshet vid närmast efterföljande kvartal.

Läs mer i statistiknyheten om tidsbegränsade anställningar

Rapport: Utvecklingen för tidsbegränsat anställda 2005-2019

 

Fakta: Tidsbegränsade anställningar

  • Begreppet tidsbegränsade anställningar innefattar flera olika anställningsformer. Den vanligaste under 2019 var tim- och behovsanställningar, som utgjorde 51,2 procent av alla tidsbegränsade anställningar.
  • Högst antal tidsbegränsat anställda arbetade under 2019 inom branschen ”vård och omsorg”.
  • Högst andel tidsbegränsat anställda fanns i branschen ”hotell och restaurang”.
  • En majoritet (57,4 procent) av de tidsbegränsat anställda hade föredragit en fast anställning.
  • I Arbetskraftsundersökningarna ingår personer i åldern 15–74 år.