Till innehåll på sidan

Statistiknyheter

Här hittar du statistiknyheter från oss som främst handlar om nya statistikresultat.

Visa per undersökning
  • Var tredje sysselsatt arbetar i ett familjeföretag

    Familjeägda företag uppskattas stå för över en tredjedel av svensk sysselsättning och av svensk BNP – de utgör allt från de minsta inhemska producenterna till de största multinationella företagen. De är aktiva i alla branscher i näringslivet. Det är ett av rönen i det senaste numret av Fokus på näringsliv och arbetsmarknad.

  • Att varken arbeta eller studera kan få följder i framtiden

    Unga som varken arbetade eller studerade ett år mellan 2001 och 2003 hade 57 procents högre risk att inte vara etablerad på arbetsmarknaden år 2011. Detta jämfört med jämngamla unga som under samma period hade arbete eller studerade. Det framgår av en studie i tidskriften Fokus på näringsliv och arbetsmarknad.

  • Offshoring minskar sysselsättningen i Sverige

    Offshoring minskar antalet arbetstillfällen i Sverige och störst är minskningen för företag som flyttar ut hela kärnverksamheten. Mellan åren 2009 och 2011 försvann 6 200 jobb som följd. Det går inte att se någon tydlig produktivitetseffekt av verksamhetsflytten även om det finns indikationer på att företag som enbart flyttar stödverksamheten utomlands är mer produktiva.

  • Mångfald i styrelsen bra för kvinnliga vd:ar

    En kvinnlig vd löper större risk att lämna ett företag när styrelsen består mest av män eller av personer i samma ålder. En mångfald i styrelsen är således bra om man vill minska risken att en vd avgår som en följd av sociala processer.

  • Vart fjärde företag styrs av en kvinna

    Drygt vart fjärde företag i näringslivet, eller 27 procent, drevs av en kvinna år 2010. Kvinnliga företagsledare varierar mycket mellan olika branscher. I vård och omsorg leddes 59 företag av hundra av en kvinna. Sedan 2004 har antalet kvinnor som är operativa företagsledare ökat med 6,6 procent.